Технически индикатори

Written By bgpools on петък, 2 март 2012 г. | 22:44

ИНДИКАТОР ИШИМОКУ

Суинг чартинг метод на Уилям Ган

1. Основни групи Технически индикатори и общи указания
Техническите индикатори ни позволяват да открием трендовете и момента на тяхното изменение. Те ни помагат по-добре да рaзберем съотношението на силите между “биковете” и  “мечките”. Индикаторите са по-обективни от нарисуваните графики.
Повечето от любителите-търговци търсят един единствен индикатор : сребърния куршум, който убива всички съмнения на пазара. Ето защо те с интерес разглеждат и проследяват търговските сигнали, които излъчва поредния нов индикатор. Те очакват, че ако купят и продадат акции съгласно сигналите на индикатора резултата винаги ще бъде положителен. Ако се случи някой от сделките да е с негативен резултат те бързо се разочароват, изоставят този индикатор и търсят друг, който ще даде по-високи резултати.
Други събират множество индикатори и се опитват да усреднят техните сигнали. Във всеки случай начинаещият инвеститор с компютър прилича на дете със спортна кола - от  него трябва да се очаква, че ще катастрофира. Сериозният търговец трябва да знае кои индикатори работят по-добре при определени условия. Преди да се възползваме от даден индикатор, ние трябва да узнаем, какво измерва той и как работи. Само тогава можем уверено да използваме техните сигнали.
Един от проблемите на  индикаторите се състои в това, че те си противоречат един на надруг. Някои работят по-добре при наличието на тренд, а други – при спокоен пазар. Някои по-добре откриват точките на обръщане, а други по-добре откриват тренда.
Не бива да очакваме, че индикаторите ще ни осигурят 100% достоверност. Ако индикаторите се използват адекватно - трендовите индикатори за откриване на тренд, а осцилаторните индикатори  за откриване на точките на обръщане в канала, то много приблизително може да се каже, че практическата достоверност е около или малко повече от 70%. Това означава, че ако въз основа на даден индикатор сключим 100 сделки, то 70 сделки ще бъдат печеливши, а останалите 30 губещи в резултат на неверните сигнали, които е излъчил индикатора. Много е важно да се знае в случая, че когато индикаторите са добре настроени и те излъчат валидни сигнали за покупка и продажба, положителната курсова разлика е много по-висока отколкото отрицателната курсова разлика, когато сигналите са погрешни. Като се  направи равносметка след 100-те сключени сделки ще отбележим, че приходите са значително повече от загубите, което се дължи не само на по-големия брой печеливши сделки, но и на факта, че положителните курсови разлики са с по-голяма стойност от отрицателните. Тези резултати имат чисто статистически характер. Ние никога не можем предварително да знаем кога сигналите са верни и кога не, тъй като често се случва на фондовите пазари цените внезапно да започнат да се променят в посока обратна на очакваната, което всъщност е и риска поет от инвеститора.
Това, което със сигурност се знае е, че :

1. Ако използваме подходящ индикатор,
2. Ако добре сме се запознали със сигналите, които той излъчва,
3. Ако е правилно настроен,
4. И ако дисциплинирано следваме неговите указания,
5. То след достатъчен брой сделки ще реализираме една добра печалба.

Това изречение щеше да звучи много по-добре ако в него нямаше твърде много „ако”. Затова с няколко думи ще разясним как да накараме тези условности да заработят в наша полза.

1. Подходящ индикатор.
Вече има създадени над 100 индикатора. От тях най-често използваните са около 30, като част от тях са класическите индикатори, а другата част са модерни индикатори създадени през последните години. За начинаещите търговци е по-добре да започнат с класическите, тъй като те са проучени и изследвани по-добре, има повече литература за тях и  повече натрупан опит в практическото им използване. Много е важно да подчертаем, че някои от тях са подходящи в условията на тренд, а други в условия, когато цените се движат в канал. По-нататък са разгледани някои от тях.
2. Трябва добре да познаваме сигналите, които излъчва определен индикатор.
Те са обикновено три типа и  всеки един е описан в указанията за използването му. Силни, които трябва неотклонно да следваме, умерени, които трябва да се потвърдят и от други сигнали и слаби, които служат като предупреждение. За всеки един от тях трябва да имаме точно и еднозначно действие, което да извършим незабавно след получаване на съответния сигнал:
- Получаваме силен сигнал от трендови индикатор, че се развива възходящ тренд. Действие: купуваме незабавно.
- Получаваме умерен сигнал от трендови индикатор, че се развива възходящ тренд. Действие: проверяваме  с друг също трендови индикатор. Ако сигнала се потвърди купуваме незабавно. Ако сигнала не се потвърди – изчакваме.
- Получаваме слаб сигнал от трендови индикатор, че се развива възходящ тренд. Действие: този сигнал ни предупреждава внимателно да наблюдаваме пазара, тъй като е възможно скоро да се развие силен тренд, чието начало не трябва да изпускаме. Изчакваме като следим пазара.
3. Правилно настроен индикатор.Във всеки един индикатор  има някакъв период на усредняване. Този период се измерва с броя времеви интервали (дни)  и е достъпен за потребителя да направи своя избор след като в началото програмата ни предлага някакво число по подразбиране. Малките периоди правят индикатора по-чувствителен и по-бърз, но неверните сигнали са повече на брой. Големите периоди намалят броя на неверните сигнали, но самите сигнали закъсняват много и печалбата е подложена на ерозия (курсовата разлика е намалена поради късната покупка и късната продажба).  В съвременните програми има модул, с помощта на който това става автоматично. Потребителят задава числа ту по-малки, ту по-големи докато се получи най-добър резултат.
4. Дисциплинирано следваме указанията на индикатора.
След като сме се запознали с определен индикатор, проверили сме го многократно как работи с историческите данни, убедени сме, че той излъчва печеливши сигнали за търговия и сме взели решение да го използваме, трябва стриктно и дисциплинирано да следваме сигналите, които той излъчва. Много от инвеститорите правят сериозна грешка като не следват точно указанията на индикатора по време на търговия. Често пъти, когато цените започнат да се движат в противоположна посока и започнат да се трупат загуби, търговците не следват точно указанията на индикатора за затваряне на сделката, като се надяват, че това е  временно и скоро цените ще започнат да се движат в желаната посока. Това обаче не става и  в резултат на негативните емоциите поведението на търговците става ирационално и те понасят още по-големи загуби.
5. Достатъчен на брой сделки.
Съществува един класически спор между две големи групи от аналитици относно връзката на миналите (историческите)  и бъдещите цени на фондовите борси. Първата група твърди, че това което пазара е казал за себе си през миналите години, вероятно ще се повтори и през следващите. Следователно, въз основа на миналите цени могат да се съставят по определен начин прогнози за бъдещото движение на цените. Втората група твърди, че това което се е случило през миналата година не може да се очаква, че пак ще се случи туй като светът непрекъснато се променя, а заедно с него и всичко останало. Следователно, въз основа на миналите цени не могат да се съставят достатъчно точни прогнози за бъдещото движение на цените. Тъй като решаването на този спор едва ли е по нашите сили, ние ще се опитаме само да формулираме малко по-подробно този проблем и да извлечем някои практически изводи.
Нека да разгледаме съвсем накратко от какво зависи стръмността на трендовете и големината на корекциите. Все повече учени подкрепят тезата, че съвременните финансови пазари имат сложна, динамична и йерархична (фрактална) структура, която по форма е вълнообразна. В основата на тази вълнообразна структура стои циклично повтарящия се единичен ценови пулс на всички йерархични нива, което е причина формата да се запазва, но съдържанието  непрекъснато да се променя. Промяна в съдържанието ще рече промяна в нивата на точките, в които трендовете се обръщат и коригират.Основните причини за тази структура е факта, че инвеститорите непрекъснато са засипани с голям брой информационни шокове от една страна и тяхното групово поведение в реакцията на тези шокове от друга страна. Реакцията на шоковете става по законите на логаритмичната спирала с основа „Златното сечение”, което пък осигурява пропорциите на Фибоначи. От казаното до тук може да се направи важното заключение, че вълнообразната форма на движение на цените и цикличната смяна на посоката ще се запази и в бъдеще и в този смисъл първата група аналитици са прави. Непрекъснато променящия се свят, обаче  предполага, че и информационните шокове  ще имат променлив характер. Реакцията на публиката от инвеститори също ще се променя, а от там и съдържанието на циклите също ще се променя. Следователно,  ще се променя както продължителността на циклите, така и скоростта на нарастване (намаляване)  на цените, а също и  нивата, при които посоката на тренда се обръща. В този смисъл и втората група аналитици също са прави. Е, звучи малко странно твърдението, че две групи от хора, които имат противоположни мнения по определен въпрос са едновременно прави, но тук няма да се спираме върху философията на това твърдение.
Само ще обобщим в заключение, че вълнообразната форма и цикличния характер на движението на цените ще се запази и  в бъдеще, но продължителността на циклите, скоростта на изменение на цените и нивата при които се сменя посоката на тренда непрекъснато ще се променят.Тъй като ние се интересуваме не толкова коя група е права и коя не, а повече как да реализираме по-високи доходи на фондовите борси, ще заемем една трета гледна точка, която е оптимално разположена между споменатите две. Да предположим, че ние сме настроили нашия индикатор точно според изискванията на точка 3, използвайки тестовия модула на програмата. Това на практика означава, че ние сме адаптирали индикатора към преобладаващите  нормални по продължителност и стръмност трендове. Когато обаче, дойдат трендове с ниска стръмност и големи корекци, този индикатор няма да работи добре и ще дава загуби. Трябва добре да се разбере в този случай, че това е обективна закономерност и това не трябва да ни тревожи. Следователно, ние не трябва да искаме всяка сделка да е печеливша, защото това е невъзможно. Това, което трябва да очакваме е статистическа печалба от повече на брой сделки. Вече дадохме  пример, че ако сключим 100 сделки – около 70 от тях може да са печеливши, а останалите 30 може да са губещи. Така нашето убеждение, че крайния резултат ще е положителен ще ни освободи от негативните емоции при всяка загуба.
Тъй като ние се интересуваме не толкова коя група е права и коя не, а повече как да реализираме по-високи доходи на фондовите борси, ще заемем една трета гледна точка, която е оптимално разположена между споменатите две. Да предположим, че ние сме настроили нашия индикатор точно според изискванията на точка 3, използвайки тестовия модула на програмата. Това на практика означава, че ние сме адаптирали индикатора към преобладаващите  нормални по продължителност и стръмност трендове. Когато обаче, дойдат трендове с ниска стръмност и големи корекци, този индикатор няма да работи добре и ще дава загуби. Трябва добре да се разбере в този случай, че това е обективна закономерност и това не трябва да ни тревожи. Следователно, ние не трябва да искаме всяка сделка да е печеливша, защото това е невъзможно. Това, което трябва да очакваме е статистическа печалба от повече на брой сделки. Вече дадохме  пример, че ако сключим 100 сделки – около 70 от тях може да са печеливши, а останалите 30 може да са губещи. Така нашето убеждение, че крайния резултат ще е положителен ще ни освободи от негативните емоции при всяка загуба.
Като се освободим от сложната терминология и подходим прагматично, можем напълно спокойно да дефинираме фондовата борса като едно хармонично съчетание на трендове с различна големина и различна скорост на нарастване. За да опростим още повече модела на фондовата борса ще дефинираме, че слабите движения на цените, при които са характерни малки по големина промени в цените е безтрендово (flat). Следователно фондовия пазар с течение на времето заема една от двете възможни фази:

безтрендова фаза (липса на тренд)
трендова фаза (умерен или силен тренд).

По този начин превърнахме борсовия пазар в един статистически модел, който е изобразен графично на фиг. 1.

Графика на тренд

Фиг. 1

Нека да разгледаме малко по-подробно как на практика става оптимизирането на индикаторите. Статистиката работи с колкото може по-голям брой точки и ето защо на нас ни е необходим достатъчен брой сделки. Разчитаме, че фондовия пазар и в миналото и в бъдещето ще е една съвкупност от безтрендови и трендови движения, като последните са с различна продължителност и различен наклон (скорост). Въз основа на данните с цените, които са показани на графиката, програмата изчислява и изчертава графиката на съответния технически индикатор автоматично. Пак програмата въз основа на сигналите излъчени от техническия индикатор изчислява цените на покупка и продажба в съответните дни, курсовата разлика и крайния резултат в някаква валута, най-често в долари.
От нас се изисква правилно да зададем периода на усредняване (число, което означава броя времеви интервали) на индикатора, който тестваме (проверяваме ) в момента. Програмата ни предлага период по подразбиране, а ние го променяме с по-големи и по-малки числа докато получим най-висок краен резултат в парични знаци. Когато нагласяваме периода на усредняване, се съобразяваме с факта, че по-малките числа правят индикатора по-чувствителен и той по-рано ни дава сигнал за образуване на тренд, но броя на фалшивите сигнали също се увеличава. По-големите числа силно намаляват броя на фалшивите сигнали, но закъсняват със сигналите и се пропуска началото на тренда. Ето защо е много важно да се намери оптималния период на усредняване.
За да сме сигурни, че проверката е достатъчно добра ще ни трябват данни с цени за около 250 времеви интервала (дни).Статистическите изследвания показват, че за да разчитаме на печалба достоверността на индикатора, който употребяваме трябва  да е между 55 и 60%. Ако постигнем достоверност 70% или по-висока, това означава, че този индикатор може да се използва в търговската ни дейност.

От всичко казано до тук трябва да направим следните важни изводи:

1. Не е необходимо да търсим вълшебен индикатор от типа „Хари Потър”, който винаги да дава верни резултати. По-добре е да се спрем на добре познати, известни и добре проверени индикатори. Лошите сделки ще са част от нашата инвестиционна дейност и това не бива да ни притеснява докато печелившите са повече на брой. И най-големите инвеститори имат немалко на брой лоши сделки, но печелившите са много повече и крайните резултати са доста добри печалби.

2. Не е необходимо да се опитваме да прогнозираме бъдещите нива, до които ще достигнат цените тъй като това никой не го знае със сигурност. За нас е важно само да знаем, момента когато с текущия тренд ще започнат да се обвързват достатъчно голяма група инвеститори за да го поддържат и да формират значителна курсова разлика, а след това и момента, когато тази голяма група инвеститори наистина се е обвързала с настоящия тренд и вече няма да има кой да го поддържа. За това ще се погрижи нашия добре настроен и добре работещ индикатор, който ще ни подаде валиден сигнал за влизане и излизане от  пазара.

3. Не е необходимо да се безпокоим всеки път когато индикаторът ни подава търговски сигнал, дали този сигнал е валиден или не и дали няма да ни доведе до загуби. Въпрос на инвестиционна култура е да сме дисциплинирани и стриктно да спазваме указанията на индикатора. Така ще си осигурим максимален психологически комфорт и ще си спестим много тревоги, нервно напрежение, съпроводено от ирационално поведение и неприятни загуби.

Досега обсъдихме използването на един индикатор. Опитните търговци използват търговска система, която съдържа няколко трендови индикатора и няколко осцилатора но не повече от 6-7. По-големия брой индикатори би довел до противоречиви и объркващи сигнали. При всички положения, по-малкия брой, но по-добре разучени индикатора ще свършат по-добра работа.

Търговците делят индикаторите на три групи:
указатели на трендове (Trend Following),
осцилатори (Oscillator) и
други.

Указателите на трендове работят добре, ако пазара е в движение, но дават опасни сигнали, когато пазара е неподвижен – безтрендов(flat). Осцилаторите показват точките на обръщане на неподвижния пазар, но издават преждевременни и опасни сигнали, когато пазара започне да се движи в тренд. Между другото индикаторите дават добра представа за психологията на масите. Тайната на успешната търговия  е в обединяването на няколко индикатора от различни групи, така че отрицатените им качества взаимно да се компенсират, а положителните да останат неутрални.
Указателите на трендове включват в себе си: Индикатор на средното движение на цената МА (Moving Average), MACD (Принципа на сближаване/раздалечаване на средния курс ),  MACD-хистограма, Системата на направление (Directional System), Балансовия обем (On Balance Volume), Показател Акумулация / Разпределение (Accumulation/Distribution) и други. Тези указатели на трендове са изоставащи индикатори, те се движат, когато тренда се изменя.
Осцилаторите помагат да се определи точката на обръщане. Към тях се отнасят Стохастиката (Stochastic), Скорост на изменение (Rate of Change), Изгладената скорост на изменение (Smoothed Rate of Change), Моментът (Momentum), Индекс на относителната сила (RSI), Лъчите на Елдер (Elder-Ray), Индекса на силата (Force Index), %R  Уилямс (Wm%R),  Индекс на стоковия канал (ССI) и други. Осцилаторите са синхронни  или изпреварващи индикатори  и често се променят по-рано от цените.
Други индикатори – те позволяват да се оцени мнението на пазара и неговата близост до биковете или мечките. Сред тях е Индекса на новите максимуми и минимуми (New High-New Low), отношението между търсене и предлагане (Put-Call Ratio), консенсус на биковете (Bullish Consensus), индекс на подем/спадане (Advance/Decline), Индекс на търговците (Traders Index)  и т.н. Те могат да бъдат синхронни или изпреварващи индикатори.

2. Индикатор на средното движение на цената, наричан още Движеща се средна (Moving Average)
Движещите или още плъзгащите се средни (Moving Average - MA) биват няколко вида:
- Обикновена движеща се средна – SMA (Simple МА),
- Експоненциална движеща се средна – EMA (Exponential МА),
- Среднопретеглена движеща се средна – WMA (Weighted МА).

2.1 Обикновенна движеща се средна – SMA(Simple МА).Възрастните на Wall Street казват, че индикаторът на средното движение на цената е бил внедрен на финансовите пазари от бившите зенитчици. Те са го използвали за насочване на оръдията към вражеските самолети по време на Втората световна война. След това този метод  е бил приложен към цените. Двамата първи експерти по индикатора на средното движение на курса са били  Ричард Дончин и Дж. М. Херст, като нито един от тях не е бил зенитчик. Дончин бил служител на Меррил Линч и разработил метод на борсовите игри, които са основани на пресичането на индикаторите на средното движение на курса. Херст е бил инженер, който е използвал метода на индикатора на средното движение на курса към акциите в класическата си книга “ Чудото на доходите от избора на момента за обмяна на акции “.
Индикаторът на средното движение на цената (Мoving average, МА) показва средното значение на данните (цените) за определен период от време, 5-дневния МА показва средните цени за последните 5 дни, 20-дневния за последните 20 дни и така нататък. Като свържем значенията на МА с линия ние ще получим линията на индикатора на средното движение на цената.
Обикновената движеща се средна се изчислява по формулата (2.1):

Формула на обикновенна движеща се средна

където:
Р – усредняемата цена
n – броя периоди на усреднение

формула 2.1

На фиг. 2.1 е показано изменението на цената на златото във вид на барове, а обикновената движеща с средна SMA с период на усредняване 21 с тънка жълта линия.

Графика на обикновенна движеща се средна

Фиг. 2.1

Значението на МА зависи от два фактора: усредняемите значения на цената и броя на периодите на усреднение.
Повечето от търговците използват Обикновената движеща се средна, когато се анализират по-дълги периоди, обаче тя има един основен недостатък – реагира два пъти на едно и също изменение на цената. В началото тя се изменя тогава, когато новата цена влезе в периода на усреднение. Това е добре, защото точно това искаме – МА трябва да отразява динамиката на цените. Лошото е това, че МА се изменя отново, когато същата цена напусне периода като стара цена. Когато отпада висока цена, МА се придвижва надолу. Ако отпада ниска цена, то МА се повишава. Тези изменения нямат нищо общо с текущото състояние на пазара. За нас е много по-важно изменението на МА, породено от влизането на новата цена в интересуващия ни период, отколкото изменението на МА, породено от излизането на старата цена от периода на усредняване. Обикновената движеща се средна прилича на стражево куче. То лае два пъти – и когато някой влиза в дома и когато някои излиза. Не се знае кога да му се вярва. Когато се анализират по-къси периоди за предпочитане е да се използува Експоненциалната движеща се средна.
Всяка цена представлява мигновена снимка на пазара и по-точно на консенсуса между купувачи и продавачи. Само тя обаче, не е достатъчна за да ни покаже какви са намеренията на търговците – дали ще се присъединят към биковете или към мечките. Индикаторът на средното движение на цената обединява цените за няколко дни. Пазара се състои от множество търговци и движещата се средна ни показва какви са намеренията на по-голямата част от тях.
Най-полезната информация, която ни дава МА е направлението на неговото изменение. Когато индикаторът  расте, това означава, че мнозинството става по-оптимистично и е склонно да се присъедини към биковете. Когато той пада мнозинството става по-песимистично и е склонно да се присъедини към мечките. Когато мнозинството се присъединява към биковете графичното изображение на цената се намира над графичното изображение на МА, а когато мнозинството се присъединява към мечките графичното изображение на цената се намира под графичното изображение на МА.

2.2. Експоненциална движеща се средна – EMA (Exponential МА).Експоненциалната движеща се средна (ЕМА) проследява по-добре тренда отколкото Обикновената движеща се средна. Тя предава по-голямо значение на свежите данни(цените) и реагира по-бързо на измененията. В същото време ЕМА не подскача, когато старите данни напускат усредняемия период. Това куче е обучено по-добре и лае само когато някой иска да проникне в дома.
ЕМА се изчислява по формула (2.2).

Формула на експоненциална движеща се средна

Формула 2.2

където :
 –  броя периоди на усреднение
P –  цената днес
ЕМАt-1  –  EMA изчислена вчера

На фиг. 2.2 е показана същата картинка на  изменението на цената на златото във вид на барове. С тънка синя линия е изобразена експоненциалната движеща се средна EMA с период на усреднение 21, а за сравнение с жълта линия е изобразена обикновената движеща с средна SMA с период на усредняване също 21.

Графика на Експоненциална движеща се средна

Фиг 2.2

Програмите за Технически анализ позволяват дължината на периода на усредняване да стане с едно натискакане на определен клавиш. Ако ЕМА се изчислява ръчно първоначалната ЕМАt-1 се взема като средна аритметична на цените за последните n-1 периода.
ЕМА има две основни предимства пред Обикновенната МА. Първо, тя отделя по-голямо внимание на последните търговски дни. Най-свежото настроение на мнозинството е най-важно. В 10-дневната ЕМА цената на затваряне през последния ден е 18% от ЕМА, а в обикновенната всички дни са равноправни. На второ място, ЕМА не отхвърля старите данни изведнъж както Обикновенната МА, а им дава възможност постепенно да намалят теглото си в усредняемия период.

Избор на периода на усредняване на движещата се средна.Относително по-кратките ЕМА са по-чувствителни към изменението на цените и ние можем да забележим новия тренд по-рано. Същевременно, те много често изменят направлението си и затова при тях се наблюдават  много “назъбвания”. Назъбванията (Whipsaws) представляват кратковременни изменения на сигнала (в случая на цените). Относително по-дългите ЕМА дават по-малко назъбвания, но много закъсняват при регистрирането на новия тренд.
Ако ние съумеем да намерим пазарния цикъл, то ЕМА може да се свърже с него. Дължината на периода на усредняване трябва да бъде половината от дължината на доминиращия пазарен цикъл. Ако намерим 22-дневен цикъл, то трябва да използваме 11-дневен индикатор на средното движение на цената. Ако цикълът продължава 34 дни, трябва да използваме 17-дневна МА. За съжаление, циклите постоянно изменят своята дължина и даже понякога изчезват. Някои търговци използват специални програми за откриване на цикли, поради наличието на “шум”, за който вече говорихме. Припомняме, че шума бяха свръхкраткосрочните вълни насложени върху краткосрочните, предизвикващи ефекта на назъбване.
В края на краищата, търговците могат да се ръководят от следното емпирическо правило: Колкото по дълъг период търсим, толкова по-дълъг трябва да е периода на усреднение. Както се казва за да се улови по-голяма риба е необходима по-голяма въдица. За да се използват основните фундаментелни трендове е необходимо усреднение от порядъка на 200. Повечето търговци, които търгуват ежедневно използуват от 10 до 20 дневни МА. МА не трябва да бъде по-малка от 8, защото се губи ефекта на тенденцията и тренда трудно се открива. Напоследък най-популярна става 13-дневната  ЕМА, докато преди няколко години най-популярна е била 21-дневната средна.

Правила на търговия:Успешно търгуващият инвеститор не се опитва да предсказва бъдещето, а по-скоро следи пазара и открива позиции в съответствие с движениетo на цените. Индикаторът на средното движение на цените ни помага да търгуваме съгласно направлението на тренда. Основен сигнал от показателя МА се получава от проследяване на неговото направление и неговото изменение. То показва накъде се движи пазара. Когато ЕМА расте, следва да се отварят дълги позиции (към покачване), а когато намалява е по-добре да се отварят къси позиции (към понижение) фиг. 2.3.

Графика на ЕМА и сигнали за търговия

Фиг. 2.3

1. Когато ЕМА расте трябва да откриваме дълги позиции с покупка, при това купуваме тогава, когато цената падне максимално близо до нивото на ЕМА, но без цената на затваряне да го подминава. Ако вече сме с открити позиции, трябва да поставим подходящ Stop, който играе ролята на предохранителна мярка. Той ограничава загубите, ако курсът тръгне непредвидено в обратна посока, в случая към понижение. Нивото на стопа  се избира малко по-ниско от последния локален минимум и се премества последователно нагоре в точката Low на следващия бар. Ако точката Low на следващия бар е по-ниска от предходния, стопа никога не се връща назад.
2. Когато ЕМА се понижава, трябва да откриваме къси позиции с продажба. Продаваме, когато цените се покачат до ЕМА, но без цената на затваряне да го подминава. Предохранителните мерки се обезпечават от Stop, поставен малко по-високо от  нивото на последния локален максимум. Стопа се премества последователно по-надолу и се поставя в точката High на  следващия бар. Ако точката High на следващия бар е по-висока от предходния, стопа никога не се връща назад.
3. Когато ЕМА се движи равно и се колебае малко, това означава че пазара е без движение (Flat) – края на графиката фиг 2.3. В този случай индикаторът ЕМА не трябва да се използува като указател за покупка и продажба.

Механични системи.
По старите механични системи обикновено включваха четири точки:
Покупка, когато МА расте и цената на затваряне е по-висока от тази линия (на МА).
Затваряне на дългата позиция с продажба, когато цената на затваряне е по-ниска от МА.
Продажба и отваряне на къса позиция, когато МА пада и цената на закриване е по-ниска  от тази линия.
Затваряне на късата позиция, когато цената на закриване е по-висока от линията на МА.
Тази механична система работи добре на пазари с ясен тренд, но е неудачна на спокойните пазари, поради наличието на “назъбвания” в линията на цените и на МА.
Когато ЕМА расте, това означава, че тренда се движи нагоре и на пазара трябва да се търгува на повишение, т.е. да се купува като се откриват дълги позиции. Най-добре е да се купува тогава, когато цените се приближават (понижават) към ЕМА, а не когато те са високо над нея, защото така ще имаме по-добро съотношение между приходи и риск.
Когато ЕМА се понижава, това означава, че тренда е низходящ и трябва да се търгува на понижение, т.е. да се откриват къси позиции с продажба. Най-добре е да се продава тогава когато цената се повиши към ЕМА. Когато ЕМА се движи равномерно, както в края на графиката на фиг. 2.3 (Flat), това означава, че на пазара повече няма тренд. В този момент трябва да престанем да търгуваме, но да продължим да проследяваме ЕМА  за да можем на време да влезем в следващия  тренд.
Опитите да се филтрира назъбването с механични правила са обречени само на частичен успех. Филтърът подтиска загубите със същата ефективност, както и печалбите. Пример за филтър може да бъде изискването цената на затваряне да бъде от другата страна на линията МА, не един път, а два пъти подред или това, че цените трябва да проникнат зад тази линия на определена величина. Механическите филтри подтискат загубите, но те лишават индикаторите на средното движение на цените от неговата основна черта: способността му рано да сигнализира за началото на новия тренд.
Някои търговци използват съчетанието от 5, 8 и 13 дневни МА за да отварят позиции. Сигналът се подава, когато всички три МА се движат в едно направление. Този метод работи само, когато на пазара има ясно изразен тренд.
Търговецът трябва да приеме, че ЕМА, както и другите инструменти на техническия анализ имат както силни така и слаби страни. Индикаторът на средното движение на цените ни позволява да откриваме и да проследяваме трендове, но когато цените образуват коридор той се държи хаотично в пределите на границите му.

Още една характеристика на МА.
Индикаторът на средното движение на курса служи като ниво на поддръжка и съпротивление. Растящата МА обикновено служи като долна граница на цените, а падащата МА като горна граница. Ето защо трябва да се купува около растящата МА и да се продава около падащата.
МА може да се прилага не само върху цените, но и към индикаторите. Някои търговци използват 5-дневна МА върху обема. Когато обема пада по-ниско от неговата 5-дневна МА, това показава загуба на интерес от страна на мнозинството към краткосрочния тренд и той видимо скоро ще се обърне. Когато обема превиши своя МА, това показва висок интерес и потвърждава тренда.
Правилния начин за нанасянето на индикатора за средно движение на курса е изобразяването му с известно закъснение. Действително, 10 дневната МА се отнася за период от 10 дни и е логично тя да бъде нанесен под 5 – я или под 6 – я ден. Експоненциалната средна обхваща по свежите данни и е по-добре 10 – дневната МАЕ да бъде нанесена под 7 – я или 8 – я ден. Разбира се, ако програмата, с която се работи позволява това.
Индикаторът МА може да се построи не само по цените на закриване, но и по полусумата на максималната и минимална цена. МА, построена по цените на закриване се използва при ежедневния анализ, а при анализа в рамките на деня се използува МА построена по средните цени.

2.3. Среднопретеглена  движеща се средна – WMA (Weight МА).Среднопретегленатa  движеща се средна се изчислява по формула 2.3:

Формула за изчисление на среднопретеглена МА

Формула 2.3

където:
Р1 - цената днес,
Р2 - цената вчера и т.н.
W1 е теглото на цената днес, W2 е теглото на цената вчера и т. н.

Най-често големината на теглото се избира обратнопропорционално на номера на деня за който се взема цената. Например, ако искаме да изчислим 5 – дневна WMA, това става по формулата:

Примерна формула

Формула 2.4

На фиг. 2.4 е показана същата картинка на  изменението на цената на златото във вид на барове. С розова линия е изобразена среднопретеглената движеща се средна WMA с период на усреднение 21, а за сравнение с жълта линия е изобразена обикновената движеща с средна SMA с период на усредняване също 21.

Графика на среднопретеглена МА

Фиг.4

Коефициентите W могат да се изберат по произволен закон, стига програмния пакет да го позволява. Най-опростения начин на изчисляване на WМА е посоченият по-горе и е заложен по подразбиране в почти всички съвременни програмни пакети.
Идеята за този начин на усредняване е същата като ЕМА – на различните дни се дава различно тегло в зависимост от това, кои дни ни се струват по-важни. В ЕМА се дава най-голямо тегло на последния ден, който по принцип се води като № 1, после на предпоследния, който е № 2 и т. н. В  WMA потребителя има по-голяма свобода на избор.

3. Метод на сближаване/раздалечаване на средното движение на цената (MACD)
Moving Average Convergence-Divergence (MACD) и (MACD) – хистограма.

Индикаторът МА определя тренда, като изглажда ежедневните колебания на цените. Джералд Апел, аналитик и финансист от Ню-Йорк е построил по-сложен индикатор. Методът на сближаване/раздалечаване на средното движение на цената или накратко MACD се състои не от една, а от три експоненциални средни МА. На графиката индикатора изглежда като две линии, пресичането на които дава търговски сигнал за покупка и продажба.
Графиката на курса EYR/USD  H4 (таймфрейм 4 часа) и индикатора MACD са показани на фиг 3.1 в отделни прозорци. Графиката на цените е показана в горния прозорец във вид на барове, а индикатора MACD в долния, във вид на две линии. Линията на индикатора MACD е представена във вид на светлосини стълбчета, а сигналната линиия във вид на плътна червена линия.

Графика на индикатора MACD

Фиг. 3.1

Построяване на MACD.Индикаторът MACD се състои от две линии: във вид на стълбчета, която се нарича линия MACD и тънка червена, която се нарича “Сигнална”. Съществуват и други вариантиина изчертаване, но по-важното е двете линии да са ясно различими. Линията MACD е изчислена като разлика на две други експоненциални средни – едната е по-бърза, от която се изважда друга, която е по-бавна. В случая понятието по-бърза е употребено в смисъл, че усреднението е извършено за по-малък брой дни, а по-бавна съответно за по-голям брой дни. Напоследък за бърза линия се приема 12 – дневна ЕМА, а за бавна 26 – дневна ЕМА. Тези величини, получили най-голяма популярност са заложени в програмния пакет по подразбиране. Потребителят(търговецът) може много лесно да ги промени в зависимост от целите, които преследва. Върху така получената линия MACD се извършва още едно усредняване от типа ЕМА, което обикновенно е 9 – дневно. То има за цел допълнително да “изглади” линията MACD. Тази нова линия се нарича “Сигнална”. От начина на изчисляване на двете линии се вижда, че MACD е линията, която реагира по-бързо на изменение на цените, а сигналната по-бавно.
Сигнал за покупка или продажба се подава тогава, когато бързата линия MACD пресече бавната сигнална линия. Това е показано на фиг. 3.2

Сигнали за покупка и продажба в графиката на MACD

Фиг. 3.2

Изчисляване на MACD:1. Изчисляване на 12-дневна ЕМА по цените на затваряне за последните 12 дни.
2. Изчисляване на 26-дневна ЕМА по цените на затваряне за последните 26 дни.
3. Изчисляване на разликата, като от 12-дневната ЕМА се извади 26-дневната ЕМА. Така получаваме бързата линия MACD.
4. Изчисляване на 9-дневна ЕМА като за данни се използват стойностите на MACD за последните 9 дни. Така получаваме бавната линия наречена сигнална линия (Signal Line).
Така изчислените линии имат за цел да отразят психологията на пазара. Всяка цена отразява консенсуса по повод стойността на актива, с който се извършват сделки в момента от всички участници на пазара. Показателят на средното движение на курса отразява средния консенсус за зададения период. Усреднението за по-голям брой дни отразява дългосрочния консенсус, а усреднението за по-малко дни отразява краткосрочния консенсус. В случая, дългосрочната линия служи като база за сравнение. Когато краткосрочната линия се намира над нея това означава, че тренда е възходящ. Пресичането на дългосрочната линия от краткосрочната от горе на долу означава, че краткосрочния възходящ тренд е приключил и започва краткосрочен низходящ тренд. Когато краткосрочната линия се намира под дългосрочната това означава, че тренда е низходящ. Пресичането на дългосрочната линия от краткосрочната от долу на горе означава, че краткосрочния низходящ тренд е приключил и започва краткосрочен възходящ тренд. Когато разглеждахме процесите, които протичат на финансовите пазари отбелязахме, че неопитните търговци регистрират промените на пазара едва тогава когато са станали, а професионалистите в самото начало. Нека да предположим, че се намираме във фазата на един бичи пазар. Ако изчислим една 12-дневна ЕМА и една 26-дневна ЕМА и ги нанесем на графиката на цените, ще видим, че най-отгоре се намира линията на цените, по-надолу 12-дневната ЕМА, а най-отдолу 26-дневната ЕМА. Най-отдолу се намира 26-дневната ЕМА, защото тя обхваща най-дълъг период на усредняване. В нейния “състав” се намират както свежите цени от преди няколко дни така и старите цени от преди 20-26 дни. Но при бичи пазар, цените преди 26 дни са много по-ниски от цените сега. Ето защо на графиката 26-дневната линия на ЕМА се намира най-отдолу. Над нея се намира линията на 12-дневната ЕМА. Нека сега да си мислим, че се намираме в средносрочен възходящ тренд, след което следва промяна към мечи пазар. Вече отбелязахме, че краткосрочния връх се забелязва лесно на графиката, но често след него следва още един, а може би и още един и т.н. Тази поредица се прекратява, след средносрочния връх, след който следва средносрочен мечи пазар. Средносрочня връх обаче, много трудно се регистрира защото е силно деформиран от поредицата краткосрочни върхове и долове. Ако проследим взаимното разположение на двете ЕМА в този момент ще забележим, че кракосрочната 12-дневна ЕМА, започва да приближава от горе надолу дългосрочната 26-дневна ЕМА, пресича я и след това продължава движението си под нея. Причината за това е, че по-бързата ЕМА “усеща” промяната в цените по-бързо, докато по-бавната 26-дневна ЕМА продължава да се движи по инерция още известно време. Следователно пресичането на двата показателя ЕМА е важен сигнал за опитните търговци, който им съобщава, че на пазара започва промяна на тренда. В случая бичия пазар започва да се променя към мечи. Направените разсъждения са верни и за случая, когато мечия пазар се променя към бичи.
За да се види по-ясно разликите между двата индикатора ЕМА се построява индикатора MACD. Сега вече е ясно защо той се нарича Метод на сближаване/раздалечаване на средното движение на цената. Тъй като линията MACD се състои от точки с много по-ниски стойности от тези на цените, тя няма да може да се види на графиката с цените и техния мащаб. Ето защо, тя не се построява на графиката на цените, а в отделен прозорец, на отделна графика с отделна нулева ос, при подходящ мащаб и разбира се синхронизирана с цените.
Когато линията MACD се намира над нулевата ос и расте, това означава, че расте темпа (скоростта) на нарастване на цените – бичия пазар бързо набира скорост. Когато линията MACD достигне връх и започва да се движи надолу, това означава, че бичия пазар започва да се променя по бавно. Пресичането на нулевата линия от линията MACD означава, че е започнал да се формира мечия пазар. Движението на линията MACD в отрицателна посока е знак, че мечия пазар се развива с все по-големи темпове. Достигането на отрицателен връх и обръщането на линията MACD в посока към нулевата линия означава, че мечия пазар постепенно загубва силата си. Пресичането на нулевата линия от долу на горе е сигнал за преминаване на пазара от меча в бича фаза. В такъв случай е ясно, че за нас са интересни положителните и отрицателни върхове на MACD. Първо, защото начина на изчисление на MACD предполага известно закъснение и второ, което е по-важно, защото искаме да имаме една предварителна информация, че предстои промяна в тренда, а пресичането на нулевата линия от  MACD означава че тази промяна вече е станала.
За да могат да се регистрират по-ясно тези върхове се изчислява 9-дневната сигнална линия, която е по-бавна от MACD. Пресичането на сигналната линия от линията MACD излъчва валидни сигнали за покупка и продажба. Вече  отбелязахме, че тези сигнали получаваме след известно закъснение, защото трябва да изминат определен брой дни за изчисление на ЕМА. За да можем още по-фино да определим момента за откриване и закриване на търговски позиции ще изчисляваме по-нататък още една линия – MACD- хистограма.
Пресичането на линията MACD със сигналната линия показва че има разместване в баланса на силите между “бикове” и “мечки”. Бързата линия MACD отразява консенсуса на мнозинството за кратък период. По-бавната сигнална линия отразява консенсуса за по-дълъг период. Когато бързата линия MACD се изкачи над бавната сигнална линия това означава, че биковете доминират на пазара и е добре да се откриват търговски позиции на повишение. Когато бързата линия премине под сигналната, това показва, че мечките доминират на пазара и трябва да се откриват търговски позиции към понижение.

Правила на търговия:Пресичането на линията MACD и сигналната линия показват изменението на пазарната тенденция. Да се търгува в направление на пресичането, означава да се върви в крак с мнозинството.
1. Когато бързата линия MACD пресича сигналната линия отдолу на горе (виж фиг. 3.2) това е сигнал за покупка. В този момент трябва да се купува и да се вземат подходящи предохранителни мерки – поставяне на “стоп” позиция на ниво малко по-ниско от последния локален минимум.
2. Когато бързата линия пресече сигналната от горе на долу това дава сигнал за продажба. В този момент трябва да се продава и да се вземат подходящи предохранителни мерки – поставяне на “стоп” позиция на ниво малко по-високо от последния локален максимум (фиг. 3.2).
Понякога се случва MACD да подава фалшиви сигнали и след покупка да следва понижение на тренда, а след продажба да следва повишаване на тренда. Това се случва, когато по време на тренда се получи контратрендов шок. За тези случаи по-подробно може да се прочете в /Помагала>>Математически модел/. Затова трябва да  предвидим суответния  стоп, който ще ограничи загубите до минимум.
Тези търговски правила позволяват да се открият всички важни трендове и дават значително по-малко краткосрочни “отскоци”, отколкото пресичането на линията на цената с един показател за средно движение. Краткосрочните отскоци по принцип дават неверни търговски сигнали и затова трябва да се избягват.
Mного търговци се опитват да оптимизират MACD, като исползват други ЕМА вместо стандартните 12, 26 и 9. Съвременните търговски платформи и програмни пакети позволяват потребителят сам да избере тези числа. Toва се налага от факта, че цените вече се доставят в твърде голям обхват. Освен популярните дневни цени брокерите  доставят седмични и месечни цени, а също така и вътрешнодневни като 4 часа, 2 часа, 1 час, 30 минути, 15 минути, 10 минути, 5 минути, 1 минута и дори тикови цени. Този широк диапазон от временни интервали предполага и по-прецизен избор на усредняване. Колкото ценовият интервал е по-кратък, толкова периода на усредняване трябва да е по-голям. За настройка  на MACD е популярен и набора 5, 34, 7, a също и 5, 34, 5. Добри резултати дава и набора 13, 34, 9. Ако на пазара има доминиращ времеви цикъл  MACD може да се настрои, като за първата ЕМА се избере коефициент на усредняване равен на четвъртината от този период, а втората ЕМА на половината от този период. Сигналната линия не зависи от този период и си остава същата, например - 9.
Търговците с по-малък опит трябва по-често да наблюдават и да настройват индикатора MACD. В някои търговски платформи това е много лесно и удобно. Съществува опция, която позволява графиката да съдържа повече от 500 бара (точки), което е напълно достатъчно за да се направи един добър тест. С избора на индикатора MACD се появява меню, в което избираме коефициенти, например 12, 26 и 9. Съществува бутон за увеличение и намаление на времевия диапазан видим на екрана и стрелка тип “ролер” за предвижване на екрана спрямо графиката. По този начин може да се избере подходящо увеличение на екрана и да се обходи цялата графика като визуално се регистрират всички сигнали за покупка и продажба, които излъчва  MACD. След това избираме,  друга комбинация например 5, 34, 7 и отново регистрираме сигналите за покупка и продажба, като ги сравняваме със сигналите от първата комбинация. Този процес може да продължи с още няколко комбинации и по метода на “пробите и грешките” да изберем най-подходящия от тях. Лесно е да се каже “най-подходящия”, но да се изпълни тази задача не е много лесно. Докато придобият известна рутина за начинаещите търговци се препоръчва да започнат с комбинацията, която е включена по подразбиране, най-често това е 12, 26, 9. После да увеличават тези числа докато закъснението на сигналите стане неприемливо голямо, т.е. сигнала за продажба се появява доста след като е минал върха, а сигнала за покука се появява доста след като е минал дола. Тогава се опитва с по-малки коефициенти на усредняване докато броя на “неверните” сигнали стане неприемливо голям. Неверен сигнал се получава, когато при краткосрочни отскоци в цената отбележим сигнал за покупка на по-висока цена, отколкото ни показва сигнала за продажба. Ако тъгуваме съгласно тези сигнали ще получим загуба от по-високата покупна цена спрямо по-ниската продажна цена. По този метод фиксираме горна и долна граница на коефициентите на усредняване. За “най-подходящ” избираме средния между тези граници. С придобиване на опит тези настройки стават все по-прецизни.

MACD-хистограма.
Изчисляване на MACD – хистограмата:Изчисляваме разликата между линията MACD и сигналната линия за да получим индикатора MACD-хистограма.
Графиката на курса EYR/USD  H4 (таймфрейм 4 часа) и индикатора са показани на фиг. 3.3 в отделни прозорци. Тъй като най-често графиката на MACD – хистограмата се дава синхронно с  MACD, графиката на цените е показана в горния прозорец във вид на барове, във втория вече познатия MACD, а индикатора MACD - хистограма в най-долния, във вид на светложълти стълбчета.

Графика на индикатора MACD - хистограма

Фиг. 3.3

MACD-хистограмата  дава възможност по-дълбоко да се разбере баланса на силите между бикове и мечки отколкото самия MACD. Тя показва не само кой от двата отбора този на биковете или този на мечките контролира пазара, но и кой става по-силен и кой по-слаб. Това превръща  MACD-хистограмата  в един от най-добрите инструменти за Технически анализ на пазара.
Ако бързата линия MACD се намира над сигналната линия стойността на MACD-хистограмата  е положителна и се разполага над хоризонталната ос. Ако бързата линия MACD се намира под сигналната линия стойността на MACD-хистограмата  е отрицателна и се разполага под хоризонталната ос. Когато двете линии се пресичат стойността на хистограмата става равна на нула. Когато разликата между двете линии се увеличава,  MACD-хистограмата  става по-широка. Когато разликата между двете линии се намалява,  MACD-хистограмата  става по-тясна. Наклона на MACD-хистограмата се определя от съотношението между две съседни стълбчета. Ако следващото стълбче е по-високо, то хистограмата се движи нагоре, а ако следващото стълбче е по-ниско, то хистограмата се движи надолу.

Психология на пазара.MACD-хистограмата показва разликата между дългосрочния и краткосрочния консенсус по повод стойностите на пазара. Бързата линия MACD отразява консенсуса за по-кратък период, а бавната сигнална линия отразява консенсуса за по-дълъг период. MACD-хистограмата проследява разликата между двете линии. Наклона на MACD-хистограмата описва доминиращата на пазара група. Покачващата се MACD-хистограма показва, че биковете стават  по-силни. Падащата MACD-хистограма показва, че по-силни стават мечките.
Когато бързата линия MACD се покачва по-бързо отколкото бавната сигнална линия MACD-хистограма се покачва. Тя показва, че сега биковете са по-силни отколкото преди и е разумно да се купува. Когато бързата линия MACD пада по-бързо отколкото бавната сигнална линия MACD-хистограма се понижава. Тя показва, че сега мечките са по-силни отколкото преди и е разумно да се продава. Когато наклона на MACD-хистограмата съвпада с движението на цените, трендът е в безопасност. Когато наклона на MACD-хистограмата се движи в направление обратно на цените, трендът е под въпрос. По-добре е да се търгува в направление съгласно наклона на MACD-хистограмата, защото той показва кой доминира на пазара – бикове или мечки. Наклонът на MACD-хистограмата е по-важен, отколкото позицията й над или под оста. По-добър сигнал за продажба се подава тогава, когато MACD-хистограмата е по-голяма от нула, но е наклонена надолу и показва, че биковете са загубили сила. По-добър сигнал за покупка се подава тогава, когато MACD-хистограмата е по-малка от нула, но е наклонена нагоре и показва, че мечките се задъхват.

MACD-хистограмата дава на търговците два типа сигнали:
- Един обикновен, който възниква при всяка нова черта на графиката на цените.
- Другият е много рядък, но затова пък е много силен.

Обикновеният сигнал се дава от наклона на MACD-хистограмата (фиг. 3.4).
Ако текущото стълбче е по-високо от предишното, то наклона е нагоре. Това показва, че кормилото е в ръцете на биковете и трябва да се купува.   Ако текущото стълбче е по-ниско от предишното, то наклонът е надолу. Това показва, че  в момента  командват мечките  и трябва да се продава. Не забравяме, че когато MACD-хистограмата е под нулевата ос стълбчето, чиито връх е по-близо до нулевата ос е с по-висока стойност от стълбчето, чиито връх е по-далеч от нулевата ос. Ако цените се движат в една посока, а MACD-хистограмата в друга това означава, че доминиращото мнозинство е загубило своя ентусиазъм и текущият тренд е слаб и несигурен.

Търговски сигнали на графиката на индикатора MACD-хистограма

Фиг. 3.4

MACD-хистограмата потвърждава тренда, когато тя дава нови максимуми и минимуми едновременно с цените. Новите минимуми на MACD-хистограмата в точкките E и F  потвърждават низходящия тренд. Новите минимуми на този индикатор показват на търговеца, че низходящият тренд, вероятно ще се спусне още по-ниско. Новите максимуми B и C на MACD-хистограмата потвърждават възходящия тренд. Те показват, че възходящият тренд вероятно ще се издигне още по-високо.

Дивергенция е едно понятие, което по-нататък често ще се използва. То означава, че цените и съответния индикатор се раздалечават в смисъл, че се движат в различни направления. А понятието реверсия означава, че трендът е сменил посоката си.Дивергенцията между MACD-хистограмата и цената ни насочва към основните точки на реверсия. Тези сигнали се появяват рядко, но ако все пак се появят ще ни позволят да уловим момента на основната реверсия и началото на новия тренд.
Дивергенцията на мечките C – D, дава прекрасна възможност да се продаде. Цената в  точка D (проследи в прозорецз на цените) е в нов максимум спрямо точка C, а масимума на индикатора  в точка D е по-нисък от предишния в точка  C. Дивергенцията на мечките означава, че цената е в нов максимум, който е по-висок от предишния, а максимум на индикатора е по-нисък от предишния. Това е и смисъла на мечата дивергенция – максимумите (върховете) на цените се движат нагоре, а максимумите (върховете) на индикатора надолу. С други думи, разположението на максимумите в ценовата графика не се потвърждава от разположението на максимумите в индикаторната графика. На графика фиг. 3.4 това са съответно точки C и D. Това е Принципа на непотвърждението. Ако трябва образно да се изразим, можем да кажем, че този път биковете са изпуснали “въздуха си” и мечките в този момент поемат инициативата. Дивергенцията на мечките в точки C - D дава прекрасна възможност да се продаде в точка D. Подходящият момент  за продажба  е тогава, когато MACD-хистограмата  се движи надолу от своя втори максимум B. Веднага щом открием къси позиции трябва да вземем предохранителни мерки като поставим стоп на малко по-високо ниво от цената в точка D. Този стоп трябва да се понижава постепенно с развитието на тренда.

Дивергенция на мечките има и между точките A и B, но тя е слаба, защото ни подсказва корекция на 4-та вълна в 5 вълновия модел на Елиът. Докато точка D е върхът на 5-тата вълна след която низходящите движения са по-осезателни.

Дивергенцията на биковете F – G,  дава възможност да се купи, въпреки, че тя не е много очевидна. Цената е в нов минимум, а минимума на индикатора е по-висок от предишния. Малко пояснения: Цената в точка G  на ценовата графика е по-ниска от цената в точка F на ценовата графика. Стойността на индикатора в точка G на индикаторната графика е по-висока от стойността на точка F на индикаторната графика. Например (-3) е по-голямо от (–5). Това е и смисъла на дивергенцията – минимумите (доловете) на цените се движат надолу, а минимумите (доловете) на индикатора нагоре. С други думи, разположението на минимумите в ценовата графика в смисъл, че G е по-ниско от F не се потвърждава от разположението на минимумите в индикаторната графика в смисъл, че G е по-високо от F. Това е Принципа на непотвърждението,  за който вече споменахме. Ако трябва образно да се изразим, можем да кажем, че мечките са изпуснали “въздуха си” и биковете в този момент поемат инициативата.

Правила за търговия, когато са регистрирани нoви максимуми и нови минимуми:1. Купуваме, когато MACD-хистограмата  престане да пада и започва да се движи нагоре. Поместваме предохранителните мерки по-ниско от последния локален минимум.
2. Продаваме, когато MACD-хистограмата  престане да расте и започва да се движи надолу. Поместваме предохранителните мерки по-високо от последния локален максимум.

Вътрешнодневната MACD-хистограма  се движи толкова често нагоре и надолу, че ако търгуваме с тази честота ще настъпят загуби от спреда. В този случай за меродавни избираме тези сигнали от MACD-хистограмата, които се получават при максимално отдалечена линия на MACD от нулевата.
За най-информативна се смята дневната графика и затова трябва често да си “сверяваме часовника” с нея. Тя ни показва кога да очакваме нови върхове и нови долове. MACD-хистограмата работи като фаровете на автомобил – с тяхна  помощ водача вижда пътя далеч напред. След максимумите и минимумите на този индикатор обикновено следват максимумите и минимумите на цените. Рекордния връх за последните три месеца на ежедневната MACD-хистограма показва, че биковете са извънредно силни и цените скоро ще се повишат още повече. Рекордния дол за последните три месеца на ежедневната MACD-хистограма показва, че мечките са извънредно силни и цените скоро ще се понижат още повече. Когато MACD-хистограмата достигне максимално значение по време на повишение на цените, то възходящия тренд е в “пълно здраве” и при следващото повишение на   индикатора, цените трябва да достигнат предишния ценови максимум или да го задминенат. Ако MACD-хистограмата  пада до ново минимално значение по време на низходящия тренд, то мечките са силни и спада вероятно ще достигне или ще надмине предишния минимум. Тази тенденция ще продължи, докато на графиката се появи сигнал за дивергенция.
Дивергенцията между цените и MACD-хистограмата възниква сравнително рядко, но това е един от най-силните сигнали в техническия анализ. Тази дивергенция показва основните точки на реверсия и дава много силен сигнал за покупка или продажба. Наличието на този сигнал означава, че ще последва фундаминтално изменение на тренда.
Когато цените се покачват към нов максимум, а MACD-хистограмата се установява на по – ниска стойност в максимума, се образува дивергенция на мечките (Bearish Divergence) фиг. 3.4. По-малкото покачване на MACD-хистограмата показва, че биковете са вътрешно слаби, независимо от високите цени. Когато биковете се задъхат, мечките са готови да поемат инициативата. Дивергенцията на мечките между MACD-хистограмата и цените показва слабост на пазарния връх. Тя дава сигнал за продажба тогава, когато повечето търговци усещат възбуда от очаквания нов връх.

3. Продаваме, когато MACD-хистограмата се движи надолу от своя втори по-нисък максимум, а в същото време цените са достигнали по-голям максимум. Поместваме предохранителните мерки на ниво по-високо от последния локален максимум.
Докато цените дават минимуми и MACD-хистограмата продължава да се движи надолу това е потвърждение за низходящ тренд. Ако цените са достигнали нов минимум, а MACD-хистограмата се е спуснала не толкова ниско както преди това означава, че се е образувала дивергенция на биковете (Bullish Divergence). Тя говори за това, че цените падат по инерция. Мечките са по-слаби отколкото ни се струва, а биковете са готови да поемат инициативата. Дивергенцията на биковете между цените и MACD-хистограмата показва, че биковете вече набират сили на пазара. Тя дава сигнал за покупка тогава, когато повечето търговци са изплашени, че цените ще спаднат до нов минимум.

4. Купуваме тогава, когато MACD-хистограмата се движи нагоре от своя втори по-малко дълбок минимум, а в същото време цените падат до нов минимум. Поместваме предохранителните мерки по-ниско от последния локален минимум.

5. Ако дивергенцията на биковете между MACD-хистограмата и цените се преустанови и цените паднат до нов минимум трябва да прекратим покупките. Продължаваме да следим MACD-хистограмата. Ако тя се установи в още по-нисък минимум при достигане на цените до рекордно ниско ниво, това означава че сме се натъкнали на тройна дивергенция на биковете – особенно силен сигнал за покупка. Отново  купуваме когато MACD-хистограмата започне да се движи нагоре от третия малък минимум. Същото е приложимо в обратния случай когато продаваме при тройна дивергенция на мечките.
И още нещо - MACD-хистограмата работи на всички времеви мащаби: неделни, дневни, и вътрешнодневни. Сигналите от неделната MACD-хистограма предполагат по-големи изменения на цените отколкото сигналите от дневния индикатор. Това е вярно за всички индикатори – сигналите от по-големите времеви мащаби съответстват на по-големи изменения на цените.  В този смисъл, когато търгуваме в по-кратки времеви интервали, за индикаторите трябва да подбирами по-дълги периоди на усредняване.

И накрая нещо много важно! Когато търгуваме на определен таймфрейм, например 4 часа, винаги трябва да се съобразяваме с цените и индикаторите на следващия по-висок таймфрейм – в случая дневния таймфрейм. Когато на дневния таймфрейм имаме възходящ тренд не трябва да откриваме къси позиции в 4-часовия таймфрейм, защото низходящите вълни ще са много по-къси от възходящите и ще претърпим загуби. Същото се отнася при нисходящия тренд на по-високия таймфрейм. Когато на дневния таймфрейм имаме низходящ тренд не трябва да откриваме дълги позиции в 4-часовия таймфрейм, защото възходящите вълни ще са много по-къси от низходящите и ще претърпим загуби.

4. Система на направление (Directional System +DI , -DI и ADX)
Системата на направление (Directional System)
Системата на направление (Directional System +DI и -DI)  е индикатор за тренд. Тя позволява да се открие тренд и да се определи дали той се движи достатъчно бързо в смисъл дали си струва да го следваме. Системата на направление позволява на търговците да заемат търговски позиции по време на мощни трендове.
Системата на направление заедно със средния индикатор на направление ADX се състои от три линии: +DI , -DI и ADX.
Тези линии са показани на фиг. 4.1.

Графика на системата на направление и ADX

Фиг. 4.1

В горния прозорец е показана графиката на изменение на курса EUR/USD H4 (4-часов таймфрейм), а в долния системата на направление. Индикаторът ADX е изчертан с плътна оранжева линия, индикатора +DI с тънката прекъсната зелена линия, а индикатора –DI  с тънката прекъсната червена линия.

Построяване на Системата на направление .Насоченото движение (Directional Movement) се определя като част от днешния коридор на цените, лежащ извън вчерашния коридор. Системата на направление  определя колко  и от коя страна днешния коридор на цените е отместен спрямо вчерашния. В съвременните търговски платформи този индикатор се изчислява автоматично.

1. Определяме стъпката на направление (DM), като сравним днешния интервал на цените  от  минимума до максимума с вчерашния. Стъпката на направление може да бъде 4 типа, които са показани на фиг. 4.2. (A), (B), (C) и (D), съответно. Численото значение на движението е винаги положително, а знака пред него (+DM) или (-DM) показва по-високо или по-ниско лежи днешния интервал на цените по отношение на вчерашния. С други думи (+DM) показва насочено движение нагоре, а (–DM) показва насочено движение надолу.

Графика на направлението

Фиг. 4.2 ( А)

Графика на направлението

Фиг. 4.2 (B)

Графика на направлението

Фиг. 4.2 (C)

Графика на направлението

Фиг. 4.2 (D)

Фиг. 4.2

Движението представлява тази част от днешния интервал на цените, който лежи извън вчерашния интервал на цените.
А. Ако днешния интервал на цените е разположен  по-високо, отколкото вчерашния, то движението е положително +DМ.
B. Ако днешния интервал на цените е разположен  по-ниско, отколкото вчерашния, то движението е отрицателно –DM.
С. Ако днешния интервал на цените е разположен  вътре във вчерашния, или извън него, но по равно от двете страни, то насочено движение няма и DM=0.
D.Ако днешния интервал на цените е разположен  извън вчерашния и от долу и отгоре, но в  различни пропорции , то направлението на движение е положително  или отрицателно в зависимост от това  в коя страна лежи по-голямата пропорция.
Числено, в текущия ден +DМ е равно на разстоянието между днешната цена на затваряне и вчерашния максимум,  а –DM е равно на разстоянието между днешната цена на затваряне и вчерашния минимум.

2. Определяме “истинския коридор” (True Range -TR). Това е винаги положително число, най-голямото от трите:

А. Разстоянието между днешния максимум и минимум.
Б. Разстоянието между днешния максимум и вчерашната цена на затваряне.
В. Разстоянието между днешния минимум и вчерашната цена на затваряне.

3. Изчисляваме дневния индикатор на направление (Directional Index +DIi или -DIi). Този индекс се явява по-меродавен, защото се изчислява в проценти от истинския коридор на всеки пазар и позволява да се сравняват различните пазари. Изчисленията са съгласно формула 4.1.

Формула

формула 4.1

Значението на DIi е положително число, защотото +DM и –DM  са  положителни числа. Знакът не е числов, а само показва посоката. Индикаторът +DIi е равен на нула в този ден, в който няма движение нагоре, а –DIi  е равен на нула в този ден, в който няма движение надолу.

4. Построяваме изгладените (усреднени) линии на направления (+DI и –DI).
 Изглаждането на +DI и –DI става чрез използване на движеща се средна. В повечето програмни пакети е избрано число на усредняване 13 по подразбиране, но то може да се променя. Получаваме две линии: изгладено положително направление  за посока нагоре +DI и изгладено отрицателно направление  за посока надолу –DI. Графично двете линии се изобразяват като различен тип ( прекъсната  и плътна ) или с различен цвят, както е показано на фиг. 4.1.
Съотношението между положителната и отрицателна линия определя тренда. Когато линията  +DI преминава отгоре над –DI  това означава, че тренда е нагоре, а когато линията  –DI преминава отгоре над  +DI това означава, че тренда е надолу. Пресичането на +DI и –DI дава сигнали за покупка и продажба – виж фиг. 4.1

5. Изчисляваме средния индикатор на направление ADX. Този уникален компонент на системата на направление показва кога тренда трябва да се следва. ADX измерва разстоянието между линията на направление +DI и –DI . Той се изчислява на две стъпки:

5.1 Изчисляваме ежедневния индикатор на направление  DX, съгласно формула 4.2:

Формула

Формула 4.2
                                         
5.2 Изчисляваме средния индикатор на направление ADX, като усредняваме DX чрез метода на движещата се средна, например 13-дневна ЕМА. С други думи използваме данните от индикатора DX за да направим 13-дневно усредняване за да изчислим ADX.

Когато трендът (възходящ или низходящ) се движи нормално в една и съща посока, разстоянието между изгладените линии на направление се увеличава и ADX расте - фиг 4.1.
 ADX започва да пада, когато трендът се обръща обратно или когато пазарът влиза в коридор на цените. Когато ADX расте, трябва да се използуват индикатори, които следват тренда, а когато ADX пада тези индикатори не трябва да се използват.

 Поведение на масовия инвеститор.
Системата на направление измерва привличането на масовия инвеститор към групата на биковете или мечките. Тя измерва способността на биковете и на мечките да изтласкват цените зад предела  на вчеращния интервал. Ако днешния максимум се намира на по-високо ниво от вчеращния, това означава, че масовия инвеститор се присъединява към биковете, а ако днешния минимум е по-ниско от вчерашния, това означава, че масовия инвеститор се присъединява към мечките.
Относителното положение на лините на направление определя тренда. Когато положителната линия на направление преминава над отрицателната, пазара се управлява от биковете. Когато отрицателната линия на направление преминава над положителната пазара се управлява от мечките, които са станали по-силни. Разумно е да се откриват позиции в съответствие на по-горната линия на движение.
Средния индикатор на направление ADX расте, когато разстоянието между линиите на направление се увеличава. Това означава, че доминиращата група става още по-силна, а загубилата още по-слаба, което е причина трендът да продължи в същата посока. Когато ADX расте е изгодно да се търгува в съответствие с по-горната линия на направление, като се използва указателите на посока +DI или –DI съответно.
Средният индикатор на направление ADX пада , когато разстоянието между линиите на направление +DI и –DI се намалява. Това означава, че доминиращата група става по-слаба, а противниковата група набира сили, което е причина трендът да се държи нестабилно. В този случай  указателите на тренд +DI и –DI не трябва да се използват.

Правила на търговия.
Някои от търговските сигнали произтичащи от правилата на търговия са показани на фиг. 4.3. Тъй като с тази система ще проследяваме трендове, ще отваряме позиция, когато тренда започне и ще затваряме вече откритата позиция когато тренда свърши. Това не означава, че веднага ще отваряме противоположна позиция, защото тренда може и да не смени посока си, а след известно време да продължи в същата посока под въздействие на тренд от по-високо ниво.
Например: Ако системата покаже, че възходящия тренд е приключил и затваряме дългата позиция с продажба, това не означава непременно, че веднага ще открием къса позиция отново с продажба. Къса позиция ще открием, когато индикаторът покаже, че трендът действително е сменил посоката си.

Графика на  ADX и търговски сигнали

Фиг. 4.3

1. Къси позиции с продажба отваряме, когато -DI се намира по-високо +DI, а  дълги позици с покупка отваряме, когато +DI се намира по-високо –DI. Най-доброто време за покупка настъпва, тогава когато и +DI и ADX линиите са на  по-високо ниво от линията –DI  и в същото време линията ADX нараства – точка А, точка С и точка  Е  на фиг. 4.3. Това говори за укрепване на възходящия тренд. Най-добре е индкаторът ADX  да се използва, когато той започва да се повишава и пресича долната линия +DI или –DI от долу на горе. Още по-силен сигнал се получава, ако ADX се е намирал в минимум и изведнъж със скок се премести с около 4 единици нагоре. Поместваме предохранителните мерки по-ниско от последния локален минимум.

2. Най-доброто време за отваряне на къси позиции с продажба настъпва, тогава когато и –DI  и ADX линиите са на  по-високо ниво от линията +DI и в същото време линията ADX нараства – т. G на фиг 4.3. Това говори, че мечките са станали по-силни и е налице низходящ тренд. Поместваме предохранителните мерки на ниво по-високо от последния локален максимум.
Линиите на направление +DI и –DI определят посоката на тренда, а линията  на средния индикатор на направление ADX показва силата на тренда. Ако +DI е на по-високо ниво от –DI е добре да се търгува в посока към повишение (дълги позици), а когато –DI е на по-високо ниво от +DI е добре да се търгува в посока към понижение (къси позиции). Най-доброто време за използване на индикатора на тренда ADX настъпва когато той се покачва и преминава на по-високо ниво спрямо по-ниската линия на направление. Това са двата признака за откриване на позиции, когато е налице динамичен тренд.

3. Системата на направление дава най-добри сигнали за търговия,  когато ADX  престои известно време и под двете линии на направление. Това се случва, когато пазара се намира в застой за известно време. Колкото е по-дълго това време, толкова вероятността за следващо силно движение се увеличава. Веднага щом ADX се “събуди” и започне да се движи нагоре като премине 4 или повече единици (например от 15 до 25 ), това представлява силен сигнал  за да се търгува в направление на по-горната линия на направление. На фиг. 4.3 това е точка „А”, която скача от 12 на 14. Този сигнал често се появява преди главното движение на пазара. Системата на направление е уникална с това, че тя ни показва кога е вероятно да настъпи началото на нов тренд. Тя звъни като камбана и ни известява, че се е родило мъничко бикче или мъничко мече. Финансовият риск в това време обикновено е малък, защото пазарът се колебае незначително в началото на тренда.

4. Когато ADX пада, това означава, че направлението на движение на пазара става все по-малко изразително. Тогава се получават много “отскоци”, така както се получават много водовъртежи при смяна на прилив с отлив в океана. В този случай не трябва да се имат в предвит сигналите за посока на тренд - линиите на направление +DI и –DI за откриване на нови позиции, а за закриване на вече откритите и извличане на печалби. На фиг. 4.3 т. В и т. D и т.F виждаме, че при падащ  ADX, линията +DI пада близо до линията –DI (още по добре е ако +DI пресече линията –DI отгоре надолу), което е сигнал, че дългите позиции трябва да се закрият с продажба. Аналогично виждаме, че при падащ  ADX, линията –DI пада близко до линията +DI (още по добре е ако –DI пресече линията +DI отгоре надолу), което е сигнал, че късите позиции трябва да се закрият с покупка т. H  на фиг. 4.3.

5. Ако ADX преминава по-ниско и от двете линии на направление, това означава, че пазарът е вял и сънлив. В този случай също не трябва да се използват указателите на тренд, но трябва да сме нащрек, защото основните и силни трендове започват именно от такива застойни зони.

6. Когато ADX са повишава  и достига ниво по-високо и от двете линии на направление, това означава, че пазарът е прегрял. Когато ADX се понижава, но се намира на ниво по-високо  и от двете линии на направление, това означава, че доминиращия тренд се е “препънал”. Това е добър момент да се извлекат печалби, което означава, че трябва да се закрият по-рано откритите търговски позиции или част от тях, а малко по-късно и останалите. Това са точки B, E и F на фиг. 4.3.

Ще дадем малко пояснение за възникналото на пръв поглед малко противоречие между т. 4 и т. 6. В т. 4 казахме, че в точки В, D и F на фиг. 4.3 при падащ  ADX, линията +DI пада близо до линията –DI (още по добре е ако +DI пресече линията –DI отгоре надолу), което е сигнал, че дългите позиции трябва да се закрият с продажба, т.е. че линиите на направление трябва да се пресекат за да се закрият позициите. В т. 6 обаче казваме, че е достатъчно ADX да пада и да е над двете лини на направление +DI и –DI и не казваме, че линиите на направление трябва да се пресекат. Ние сме взели компромисното решение да закрием позициите когато  ADX пада и линиите на направление се доближат една до друга. Ако ги бяхме закрили още щом ADX започне да пада, особенно в точки А и  F, щяхме да пропуснем немалко печалби, а ако бяхме изчакали и закрили позиции след пресичането на двете лини на направление +DI и –DI, това щеше да стане при много ниски цени и пак щяхме да загум печалби. С набиране на опит и опознаване на пазара инвеститорите се научават да правят разумни компромиси.
Когато ADX пада, това е мек сигнал (предупредителен) в смисъл, че в този момент трябва да сме много внимателни, ако искаме да добавим нови позиции. По-добре е в този момент да започнем да извличаме печалби като закриваме позиции и да намаляваме обема на сделки докато закрием всички позиции.


5. Индикатор Параболична система SAR ( Parabolic Stop and Reverse )
Индикаторът Параболична система получава наименованието си от начина, по който се изобразява неговата линия на графиката когато има монотонно движение на цените, независимо дали това движение е надолу или нагоре. Тази линия много пролича на парабола. Параболичната система напоследък е много популярна и затова е включена в много програми за технически анализ.
Нейното предназначение е да улови новия тренд и да предупреди, че стария тренд вече е завършил. С други думи казано Параболичната система регистрира реверсията (обръщането) на текущия тренд. Нейната уникална характеристика се състои в това, че тя реагира както на продължителността във времето, така и на изменението на цените. Много от инвеститорите се концентрират в цените и игнорират времето, но то също е важен фактор.

Индикаторът Параболична система е показан на фиг. 5.1

Графика на индикатора Параболична система  ( SAR)

Фиг. 5.1

Описание на графиката. 
Данните с цените са взети от валутния пазар за двойката EUR/USD в 1-часов таймфрейм и са изобразени във вид на лентова графика. Индикаторът Параболична система и изчертан със златиста линия във вид на точки.

Построяване на индикатора.
Параболичната система регистрира реверсиите на тренда и е изчислена по такъв начин, че търговецът да остане на пазара през цялото време. Когато индикаторът ни показва, че трябва да закрием дългите позиции, защото възходящия тренд е приключил, това означава, че веднага след това трябва да открием къси позиции на същите цени. Когато индикаторът ни показва, че трябва да закрием късите позиции, защото низходящия тренд е приключил, това означава, че веднага след това трябва да открием дълги позиции на същите цени. Този начин на откриване и закриване на позиции работи много добре на по-спокойните пазари с плавни трендове, но при по-динамичните пазари, за които са характерни много отскоци индикаторът се сблъсква с определени трудности. Поради тази причина Параболичната система трябва да се използва само когато на пазара има трендове.
Параболичната система е основана на старото и изпитано правило – Стоповете за излизане от дълги позиции да се преместват само нагоре към по-високи цени, а стоповете за излизане от къси позиции да се преместват само надолу към по-ниски цени.
Точките от Параболичната система се изчисляват съгласно формулите:

SAR[ i ] = SAR[ i-1] + AF*( High[ i-1] – SAR[ i-1 ] ) при повишаващи се цени

SAR[ i ] = SAR[ i-1] + AF*( Low[ i-1] – SAR[ i-1 ] ) при понижаващи се цени

Където:
SAR[ i ]    – стойността на индикатора за текущия бар
SAR[ i-1]  – стойността на индикатора за миналия бар
AF            – коефициент на ускорение
High[ i-1] – най-високата цена за миналия ден
Low[ i-1] – най-ниската цена за миналия ден

Коефициента AF е уникален и той определя колко бързо трябва да се променят стойностите на Параболичната система във времето. Той зависи от броя на новите максимуми спрямо последната реверсия, когато цените се повишават и броя на новите минимуми, спрямо последната реверсия, когато цените се понижават. Този коефициент се избира от потребителя и първоначалната му стойност е 0.02. Това означава, че индикатора се премества с 2%  нагоре от разликата между най-високата цена за миналия бар и стойността на индикатора за миналия бар когато цените се повишават. А когато цените се понижават индикатора се премества с 2% надолу от разликата между най-ниската цена за миналия бар и стойността на индикатора за миналия бар. И още нещо. Коефициента  AF се увеличава с още 2% след първия максимум при повишаване на цената или след първия минимум при понижаване на цената. Това става всеки път при поява на нов максимум или нов минимум съответно, докато се стигне до AF[max], който по подразбиране е 0.2 и също се избира от потребителя.
Например: Ако при един дълъг възходящ тренд се получат 3 нови максимуми AF става равно на 0.08, защото към сумата от 0.02 първоначална стойност се добавя 3*0.02.
AF = 0.02+3*0.02 = 0.08
Ако имаме 9 нови максимума AF става равно на AF[max] = 0.2 или 20% и не се променя повече.
В началото след реверсия, коефициента на ускорение е малък и индикаторът бавно се премества в определената посока. Ако на пазара се получат нови минимуми или нови максимуми, то коефициента AF нараства и Параболичната система започва да се движи по-бързо. Това се забелязва много отчетливо на фиг. 5.1.
Твърде интересен е случаят, когато на пазара не се появяват нови минимуми или нови максимуми. Тъй като AF вече има някаква стойност, индикаторът продължава да се променя в първоначалната посока и след известно време пресича цените, което е сигнал за реверсия. По този начин Параболичната система предпазва търговците да следват трендове, които не водят на никъде.
Както вече споменахме, коефициентите AF и AF[max] могат да се променят от потребителя. Най-често се променя коефициента AF, тъй като на съвременните пазари рядко се срешат 9 поредни нови минимуми или нови максимуми. Когато AF се настройва от потребителя и става по-голям, Параболичната система става по-чувствителна и реагира по-навреме, но повече на брой пъти. Това може да доведе до ненужно затваряне, респективно отваряне на нови позиции и да намали значително печалбите. Когато AF се настройва и става по-малък, Параболичната система става по-нечувствителна и реагира по-рядко, като прескача малките отскоци, но сигналите и закъсняват и цените са се променили значително в обратна посока. Това може да доведе до ненужна ерозия на печалбите. Поради тази причина се препоръчва AF да се променя в границите от 0.012 до 0.026. Ако все пак се наложи да се променя AF[max] препоръчителните граници са от 0.18 до 0.23.

Психология на пазара.
Неопитните търговци се разоряват, защото държат прекалено дълго губещите позиции с надеждата, че тренда ще се промени в желаната посока. Параболичната система защитава инвеститора от собствената му нерешителност и го подчинява на желязна дисциплина. Тя го принуждава да затвори губещите позиции и да отвори нови, в правилната посока съгласувана с текущия тренд.
Ако инвеститорът е открил дълги или къси позиции, а цените се движат в хоризонтална посока и не се променят Параболичната система му съобщава, че момента за търговия е избран неправилно.
В този момент в по-добре да не се търгува. Инвеститорът не би трябвало да отваря дълга позиция, ако не е убеден, че цените се движат към повишение и не би трябвало да отваря къса позиция, ако не е убеден, че цените се движат към понижение. Параболичната система се премества по посока на тренда като заповядва на инвеститора: ”Или печели или излизай от позиция!”
По времето на монотонни трендове (непрекъснато намаляващи или непрекъснато увеличаващи се), индикаторът Параболична система е изключително полезен. Той дава много точни и много навременни сигнали за закриване на вече отворените позиции. След това могат веднага да се отворя позиции в противоположната посока. В тези случаи Параболичната система значително превъзхожда другите индикатори. Когато обаче, тренда не е монотонен и на пазара има много и значителни отскоци, сигналите на Параболичната система не са подходящи за откриване позиции, а само за закриване на текущата позиция ако има отворена такава. С други думи казано, ако получим сигнал за затваряне на дълга позиция, това не означава, че автоматично трябва да отворим къса и обратно ако получим сигнал за затваряне на къса позиция, това не означава, че автоматично трябва да отворим дълга.
В обобщение ще кажем, че когато на пазара има монотонни трендове индикаторът Параболичната система дава много добри сигнали за отваряне и затваряне на търговски позиции, а когато пазарът не е монотонен и има много отскоци, той трябва да се използва само за затваряне на вече открити позиции, ако има такива.

Правила на търговия.

Индикаторът Параболичната система излъчва търговски сигнали за покупка и продажба, когато неговата линия пресича линията на цената. Тези сигнали са дадени на фиг. 5.2.

Графика на индикатора Параболична система  ( SAR)

Фиг. 5.2.

Дълги позиции отваряме с покупка (Open Long), когато линията на индикатора Параболична система пресече линията на цената отгоре надолу. Тези случаи са отбелязани със зелена стрелка на фиг. 5.2.
Дългите позиции затваряме с продажба (Close Long), когато линията на индикатора Параболична система пресече линията на цената отдолу нагоре. Тези случаи са отбелязани с червена стрелка на фиг. 5.2.
Къси позиции отваряме с продажба (Open Short), когато линията на индикатора Параболична система пресече линията на цената отдолу нагоре. Тези случаи са отбелязани с червена стрелка на фиг. 5.2.
Късите позиции затваряме с покупка (Close Short), когато линията на индикатора Параболична система пресече линията на цената отгоре надолу. Тези случаи са отбелязани със зелена стрелка на фиг. 5.2.

Както се вижда от графиката, сигналът за затварянето на едната позиция, автоматично означава, че трябва да отворим друга. В случая на фиг. 5.2, зелената стрелка означава затваряне на късата позиция, ако има такава и отварянето на дълга веднага след това на същата цена. Червената стрелка означава затваряне на дългата позиция, ако има такава и отварянето на къса веднага след това на същата цена.
Ако разгледаме графиката по-внимателно ще се убедим, че индикаторът дава много добри сигнали за откриване на позиции по време на тренд. Когато, обаче тренда не е монотонен и има много отскоци тези сигнали не са ефективни за отваряне на позиции. Тази система не работи добре и когато имаме плосък тренд (flat) или коридор на цените(range). Това веднага означава, че Параболичната система не трябва да се използва в системите за автоматична търговия като самостоятелен индикатор, защото не може да се каже предварително какъв ще бъде тренда.
Това обаче в никакъв случай не пречи индикаторът да се използва за затваряне на вече отворени позиции. Следователно може да се използува механична система от индикатори, които да ни дават сигнал за отваряне на позиции, а Параболичната система да ни дава сигнал за затваряне на тези позиции. Такава система се нарича система със следящи стопове (Trailing Stoploss). При тази система стоповете се настройват веднага след откриването на нов бар. Стопа се премества на нивото, което Параболичната система е показала само ако нивото му е под нивото на предишния бар при открити дълги позиции или само ако нивото му е над нивото на предишния бар при открити къси позиции. Трябва да се избягват случаите, при които стопа се вмества в интервала на цените определен от миналия бар. Вече знаем, че при открити дълги позиции, когато тренда е нагоре стоповете се преместват само нагоре, независимо от движението на цената, а при открити къси позиции, когато тренда е надолу стоповете се преместват само надолу независимо от движението на цената. От теорията знаем, че цените се движат вълнообразно и не са редки случаите, когато цените се движат надолу при възходящ тренд и нагоре при низходящ тренд. За тези случаи прочетете повече в Динамична структура на финансовите пазари и вълните на Елиът.
В заключение ще кажем, че е най-добре Параболичната система да се използва съвместно с друг индикатор на тренд. Втория индикатор ще подава сигнал за тренд и влизане в позиция, а Параболичната система първа ще регистрира, кога тренда е завършил и ще подаде сигнал за излизане от позиция. Така ще се избегна откриването на позиции, когато тренда е плосък и ще спестят на търговците значителни загуби.


6. Осцилатори – обща характеристика
Когато мнозинството инвеститори са обхванати от страх и алчност, цените започват бързо да oтскачат ту в една посока, ту в друга. Осцилаторите са технически индикатори, които измерват скоростта на тези отскоци и определят интензивността им. Те ни помагат да открием точките на реверсия. Логично е да се предположи, че ако скоростта на движение на цените е близка до нула, това означава, че силата, която поддържа тренда е прекратила действието си и той скоро ще се обърне в друга посока.
Осцилаторите определят емоционалните пикове на мнозинството. Те ни позволяват да определим необоснованите нива на оптимизъм и песимизъм. Професионалистите се опитват да избягват такива крайности. Те търгуват против тях, като залагат на възвръщане към нормата. Когато пазарът рязко подскочи нагоре и мнозинството алчно започва да пресмята бъдещите печалби, в този момент професионалистите продават. Те купуват, когато пазара рязко пада и мнозинството стене от страх. Като използват осцилаторите, професионалистите знаят кога вероятността пазара да се обърне е най-голяма.

Свръхпокупка (Overbought) и свръхпродажба (Oversold).Опитнните  търговци сравняват индикаторите за тренд и осцилаторите със следите на човек, който се разхожда и държи за повод куче. Човекът оставя доста равна следа както индикатора на тренд. Кучето се отклонява на дясно и наляво, толкова колкото е дълъг повода, също като осцилатора. Когато кучето стигне да края на повода от едната страна, много е вероятно то да хукне към противоположната страна. Това обикновено е така, но не винаги. Ако кучето види котка или заек, то може дотолкова да се възбуди, че да отклони човека от неговия път. Търговецът трябва да разбира тези сигнали на осцилатора.
Осцилаторът показва свръх покупка , когато цените достигнат максималните си нива. Това се случва, когато всички, които желаят да си купят акции вече са го направили и означава, че вече няма кой да поддържа настоящия тренд и той скоро ще се обърне към понижение. Осцилаторът показва свръх продажба , когато цените достигнат минималните си нива. Това се случва, когато всички, които желаят да продадат акциите си  вече са го направили и означава, че вече няма кой да поддържа настоящия тренд и той скоро ще се обърне към повишение.
Линиите на свръх покупка и свръх продажба са отбелязани на графиките с хоризонтални справочни линии. Ако осцилатора се измерва в проценти, долната линия на свръх продажби е разположена по  подразбиране между 20% и 30%, а горната линия на свръх покупки е разположена между 70% и 80%. По-неопитните търговци трябва да използват тези нива. След придобиване на известен опит тези линии могат да се настроят. При настройките нивата трябва да се определят по такъв начин, че да отсичат най-високите и най-ниските пикове  за последните 150 точки (дни на дневната графика).
Когато осцилатора се понижава  или покачва до справочната линия, това дава възможност на търговеца да определи дали наближава дъно или връх. Осцилаторът работи много добре, когато цените се намират в коридор (безтрендов), но дава опасни и преждевременни сигнали, когато се заражда нов тренд. Когато започне нов и силен тренд, осцилаторът се държи като куче, което силно дърпа повода и отклонява човека от пътя му.
Осцилаторът може дълго време да показва свръх покупка, ако се заражда нов и силен възходящ тренд от по-високо йерархично ниво, давайки неверен сигнал за продажба. Той може и дълго време да показва свръх продажба, ако се заражда нов и стръмен низходящ  тренд от по-високо йерархично ниво, давайки неверен сигнал за покупка. Добрите аналитици притежават способността точно да решат кога да използват осцилатора и кога индикатора за тренд.

ДивергенцияДивергенцията е явление, при което техническия индикатор дава нови максимуми и нови минимуми в посока различна от новите максимуми и новите минимуми на цената. Осцилаторите, както и някои други индикатори дават най-полезни сигнали тогава когато те се разминават в различни посоки с цените.

Видове дивергенции.
Дивергенция на биковете се появя тогава, когато цените падат до нов минимум, а осцилаторът отказва да се спусне до нов минимум. Това показва, че мечките губят сили, цените се движат надолу по инерция, а биковете са готови да прихванат инициативата. Дивергенцията на биковете често показва края на низходящия тренд.
Дивергенцията на мечките възниква при възходящ тренд и указва, че на пазара е настъпил връх. Тя се появява, когато цените се придвижват към нов максимум, а осцилатора не може да достигне до нов максимум. Това показва, че биковете губят сили, цените се движат нагоре по инерция, а мечките са готови да прихванат инициативата.Дивергенцията на мечките често показва края на възходящия тренд.

Съществуват три класа дивергенции на биковете и на мечките . Клас А показва важни точки на реверсия и по-добри възможности за търговия. Дивергенцията клас В е по-малко силна, а клас С е най-малко важна. Истинската дивергенция се вижда отлично, тя просто “подскача” на графиката. Ако за определяне на дивергенцията ни е необходима линийка за да решим дали я има или не, по-добре е да си мислим, че я няма.

Дивергенцията  на мечките клас А е показана на фиг. 6.1. Тя възниква тогава, когато цените са се установили на нов максимум, по-висок от стария, а осцилаторът е достигнал нов максимум по-нисък от предишния максимум. Дивергенцията на мечките клас А обикнивено показва, че предстои рязко обръщане на тренда към понижение. Затова, тя се нарича меча дивергенция.

Графика на дивергенция

Фиг. 6.1 Дивергенция на мечките клас „А”

Дивергенцията  на биковете клас А е покаюана на фиг. 6.2. Тя възниква тогава, когато цените са се установили на нов минимум, по-дълбок от стария, а осцилаторт е достигнал нов минимум по-малко дълбок от предишния минимум. Дивергенцията на биковете клас А обикнивено показва, че предстои рязко обръщане на тренда към повишение. Затова, тя се нарича бича дивергенция.

Графика на дивергенция

Фиг. 6.2 Дивергенция на биковете клас „А”

Дивергенцията  на мечките клас В е показана на фиг. 6.3. Тя възниква тогава, когато цените са се установили на нов максимум, на същото ниво като стария, а осцилатора е достигнал нов максимум по-нисък от предишния максимум.

Графика на дивергенция

Фиг. 6.3 Дивергенция на мечките клас „B”

Дивергенцията  на биковете клас В е показана на фиг 6.4. Тя възниква тогава, когато цените са се установили на нов минимум, на същото ниво като стария, а осцилатора е достигнал нов минимум по-малко дълбок от предишния минимум.

Графика на дивергенция

Фиг. 6.4 Дивергенция на биковете  клас „B”

Дивергенцията  на мечките клас С e показана на фиг. 6.5. Тя  възниква тогава, когато цените са се установили на нов максимум, по-висок от стария, а осцилатора е достигнал нов максимум на същото ниво като предишния максимум. Дивергенцията на мечките клас С обикновено показва, че биковете не са станали нито по-силни нито по-слаби.

Графика на дивергенция

Фиг. 6.5 Дивергенция на мечките клас „C”

Дивергенцията  на биковете клас С е показана на фиг. 6.6. Тя възниква тогава, когато цените са се установили на нов минимум, по-дълбок от стария, а осцилатора е достигнал нов минимум толкова дълбок колкото предишния минимум. Дивергенцията на биковете клас С обикновено показва, че мечките не станали нито по-силни нито по-слаби.

Графика на дивергенция

Фиг. 6.6 Дивергенция на биковете клас „C”

Дивергенцията клас А почти винаги показва добри условия за търговия. Дивергенциите клас В и С често са съпроводени само от много кратки пикове. Тези сигнали е по-добре да не се използват, с изключение на случаите, когато те са надеждно потвърдени от други технически индикатори.
Тройната дивергенция на биковете или мечките се състои от три минимума или максимума на цените и три минимума или максимума на осцилатора. Това е един още по-силен сигнал. Той се получава, когато обичайната  дивергенция “не сработи”. Ще разгледаме малко по-подробно какво означава термина “не сработи”. Когато втория максимум на осцилатора не надмине първия при мечата дивергенция, отбелязахме, че в този случай цените ще се движат по инерция нагоре още известно време. Когато тази инерция свърши цените ще започнат да се движат надолу. Дали, обаче това движение ще се обърне в истински тренд зависи от фундаменталния тренд, който се намира под текущия. Спомняме си, че пазарът има многопластова структура. Ако фундаменталния тренд не е загубил сила, цените ще извършат краткосрочен “откат” надолу и пак ще тръгнат нагоре. Именно тогава ще се получи тройната дивергенция. Прочетете повече в Динамична структура на финансовите пазари и вълните на Елиът
На практика това означава, че винаги трябва да поставяме надлежно оразмерен стоп още с отваряне на позицията или да закрием вече отворената позиция веднага след като тя се превърне в губеща. Така ще се възползваме от правилото, че малките загуби могат да доведат до големи печалби. Ако се откажем да инкасираме загуби, когато те още са малки и тренда тръгне против нас, тогава на един по-късен етап загубите могат да станат значителни. Същото се отнася и за бичата тройна дивергенция.


7. Момент (Momentum)
Моментът (Momentum) е основен индикатор, който показва дали тренда се ускорява, забавя или се движи със същата скорост. Той е от типа осцилатори и обикновено достига максималната си стойност преди върха на цените и минимума преди дъното на спада. Индикаторът Momentum много прилича на индикатора RoC. Разликата между двата индикатора по-скоро се състои в спецификата на пазара, която те отразяват по свой начин, защото има пазари с преобладавщи плоски трендове, други с по-стръмни трендове, различна продължителност, различна динамика, както и други различни параметри.
Например, можем да видим, че единия индикатор на определен пазар може да покаже дивергенция клас „А”, а другият клас „С”  на същия пазар или въобще да не покаже нищо. И в това се състои квалификацията на инвеститора, да разбере за съответния пазар дори за съответната акция кой индикатор е по-подходящ. Неопитните инвеститори като забележат, че индикаторите подават различни сигнали обикновенно се объркват. Това произтича от грешката, която те често правят – в стремежа си да бъдат по-сигурни избират много на брой различни индикатори и очакват те да подадат едни и същи сигнали. Правилния подход в случая е да изберем малко на брой индикатори, но трябва добре да сме запознати с това какво те измерват и каква информация ни дават за пазара. Точно от това зависи правилното инвестиционно решение.
Докато осцилаторът продължава да дава нови максимуми е безопасно да се откриват нови позиции за покупка. Докато осцилаторът продължава да дава нови минимуми  е безопасно да се откриват нови позиции за продажба.
Индикаторът Momentum е показан на фиг. 7.1, във втори допълнителен прозорец, защото неговите стойности се различават от тези на цените. Ценовата поредица за изчертаване на графиката е взета от 4 часовия таймфрейм на курса EUR/USD.

Графика на индикатора Momentum

Фиг. 7.1

Описание на елементите на графиката.Индикаторът Momentum е изчертан с плътна оранжева линия, заедно с две хоризонтални зелени линии. Горната хоризонтална справочна линия съответства на линията на свръхпокупка, а долната на свръхпродажба.

Забележка.
Формулите заложени в индикаторите обикновенно са същите, които авторите им са заложили в резултат на своята разработка и се наричат MetaStock формули. В някои платформи за изчертаване на индикатори се използват формули, които са някаква модификация на оргиналните. В този смисъл, в тези индикатори вече не са заложени оригиналните MetaStock формули, а други, които авторите на електронните платформи са сметнали за целесъобразно. В платформата Meta Trader 4, която използваме за графично изображение на цените и индикаторите, индикаторът  Momentum е модифициран. В литературата би могло да има указания за индикатори по оригиналните MetaStock формули, а графичното изображение получено в използваната електтонна платформа да е с модифициран индикатор и да се получи някаква разлика.
Поради тази причина прилагаме файл, разработен от нас по оригиналната MetaStock формула. Този файл трябва да се свали ( download ) и импортира в програмата . Това става по следната процедура:
1.Сваления файл с формат ( *.rar ) се разархивира до формат ( *.mq4 ),
2. Кoпира се в папка “Indicators” на Meta Trader 4, която намираме в  >>Program Files>> Meta Trader 4 >>experts >>indicators.
3. След това се отваря редактора MetaEditor (включен в платформата Meta Trader 4) и в него се отваря файла ( *.mq4),  който се компилира за да се получи изпълним файл с разширение ( *.ex4 ).

Индикаторът вече е готов за използване. Когато индикатора се инициализира в графичния прозорец на Meta Trader 4 ще се появи табло за корекции на входните параметри или задаване на нови. По подразбиране не са зададени справочните нива, които се задават от потребителя в таблото  >>Таб Уровен (level).

Файла с индикатора Momentum, в който е заложена оригиналната MetaStock формула 7.1 свалете ( download ) от тук

Momentum_MetaStock.mq4   momentum_metastock.rar

Индикаторът Momentum обикновено достига максималната си стойност преди върха на цените и минимума преди дъното на спада. Когато осцилаторът се покачва към нови височини това означава, че скоростта на тренда се покачва и той вероятно ще продължи да се развива. Когато осцилаторът дава по-малък пик, това означава, че ускорението е завършило и цените се движат по инерция. В този момент трябва да сме готови за реверсия на тренда към понижение. Същите разсъждения важат и при минимумите на осцилатора при низходящ тренд. Когато осцилаторът се понижава към нови минимуми това означава, че скоростта на тренда се покачва ( в отрицателна посока) и той вероятно ще продължи да се развива в низходяща посока. Когато осцилаторът дава по-малък минимум, това означава, че ускорението е завършило и цените се движат по инерция. В този момент трябва да сме готови за реверсия на тренда към повишение.
Тези максимуми и минимуми са дадени на фиг. 7.2

Графика на индикатора Momentum

Фиг. 7.2

В т. A и т. C са показани минимумите на индикатора, които съвпадат с минимумите на цените или ги изпреварват. В тези точки получаваме информация, че имаме висока отрицателна скорост на цените. Когато тази скорост започне да намалява (става по-малко отрицателна) заедно с цените това означава, че и тренда е започнал да се променя и ще се обърне в другата посока в случая положителна. В т. B, D, E и G са показани максимумите на индикатора, които съвпадат с максимумите на цените или ги изпреварват. В тези точки получаваме информация, че имаме висока положителна скорост на цените. Когато тази скорост започне да намалява заедно с цените това означава, че и тренда е започнал да се променя и ще се обърне в другата посока в случая отрицателна. Виждаме, че колкото, максимумите и минимумите са по-близо до съответната справочна линия, толкова по-достоверен е този сигнал.

Изчисляване на индикаторът Momentum.Моментът сравнява днешната цена с тази, която е била преди няколко дни. За целта най-често се използват цените на затваряне, като от днешната цена се изважда цената от преди няколко дни – формула 7.1

Формула

Формула 7.1

Където :
M –   момент
Pc –    днешна цена на затваряне
Pc-n – цената на затваряне преди n дни

Броя на дните n се избират от търговеца.
Например, 7-дневния Момент на цените е равен на разликата между сегашната цена и цената преди 7 дни. Моментът е положителен, ако днешната цена е по-висока от предишната и  отрицателен, ако днешната цена е по-ниска от предишната и равен на 0, ако двете цени са равни. Наклона на линията, която свързва точките на Момента изчислен за всеки ден показва дали той нараства или намалява. В програмите за технически анализ тези формули се изчисляват автоматично и на потребителя се показва готовата графика в прозореца на цената или в нов прозорец, както е показано на фиг. 7.1 и фиг. 7.2.
Търговецът трябва много внимателно да избере периода на усредняване n за изчисляване на Момента. За него също важат общите съображения казани за индикаторите. По-големия период n дава по-голямо закъснение, а по-малкия период n дава повече неверни резултати. Опитът показва, че за осцилаторите трябва да се избират по-кратки периоди на усредняване от индикаторите на тренд. Осцилаторът трябва да улови бързите промени, докато трендовия индикатор, трябва да улови тенденцията.
Моментът има същите недостатъци, както и МА. Той реагира два пъти на едно и също изменение на цените – веднъж, когато цената влиза в усредняемия период и веднъж, когато излиза от този период. Изгладения (усреднения) индикатор решава този проблем.

Групово поведение на пазара и отражението му от Момента.
Всяка цена отразява консенсуса по повод цената на търгувания актив между всички участници на пазара в момента на сделката и разликата в стойността. Продавачите си мислят, че стойността е ниска и искат да продадат, а купувачите си мислят, че стойностт е висока и иаскат да купят. Моментът сравнява сегашния консенсус (цените сега) и миналия консенсус (цените преди). Те измерват динамиката на оптимизма и песимизма.
Когато Моментът достигне нов максимум, това говори, че оптимизма на мнозинството расте и покачването видимо ще продължи. Когато Моментът достигне нов минимум, това говори, че песимизма на мнозинството расте и понижаването на цените видимо ще продължи и в бъдеще.
Когато цените нарастват, а Моментът намалява, това е предупреждение, че върхът е близо и е дошло време да се извлекат печалби от откритите вече позиции, а стоповете да се преместят малко по-нагоре от последния локален минимум. Когато цените се изкачат до нов максимум, а максимума на Моментът е по-нисък от предишните, дивергенцията на мечките показва силен сигнал за продажба. Обратното е вярно за низходящия тренд.
Понякога Моментът се оказва не предварителен, а синхронен индикатор. Това се случва, когато на пазара се съобщават неочаквани и лоши новини (шокове). Тогава и цените и Моментът се сриват едновременно.

Видове сигнали и правила за търговия:• Дивергенция.
• Пресичане на справочните лини.
• Общи правила.

Изпреварващите индикатори сигнализират подобно на стоп-сигналните лампи на автомобила движещ се по шосето пред нас. Когато те светнат, ние не знаем дали водача само се е докоснал до спирачките или ги е натиснал здраво. Затова трябва да сме много внимателни, когато търгуваме само въз основа на изпреварващи индикатори. В тези случаи се препоръчва  сигналите от изпреварващите индикатори да се използват съвместно със сигналите на други индикатори.

ДивергенцияНай-силен е сигнала дивергенция. За сигналите на дивергенция прочетете повече в Осцилатори – обща характеристика.На фиг.7.3 виждаме както бича така и меча дивергенция.

Графика на индикатора Momentum

Фиг. 7.3

1. Бичата дивергенция е между точките A и C. Тя е от клас C. Когато цените достигнат нов минимум в точка C, който е с по-ниско ниво от това на точка A, то минимума на индикатора в точка C е на същото ниво като в точка A. Това е дивергенция клас „С” и е валиден сигнал за откриване на дълга позиция с покупка, защото след това следва силен възходящ тренд.
2. Мечата дивергенция е между точките  G  и K. Тя е от клас A  и е много силна. Когато цените достигнат нов максимум в точка K, който е с по-високо ниво от това на точка G, то максимум на индикатора в точка K е на по-ниско ниво отколкото нивото в точка G. Това е валиден сигнал за откриване на къса позиция с продажба, защото след това следва силен низходящ тренд.

Пресичане на справочните лини.По-слаби сигнали се получават при пресичане на справочните линии. Това са нивата  на горната справочна линия съответстваща на линията на свръхпродажба, а долната на свръхпокупка. Единственно трябва да внимаваме да не се развива тренд през време на сигнала, което не можем да знаем предварително. За този тренд може да разберем като разгледаме графиката от по-старшия таймфрейм. Ето защо купуваме по сигналите на индикатора Момент на 4 часовия таймфрейм, върху който е изчертана графиката фиг 7.2, само ако има дневен (по-старши) възходящ тренд на цените и продаваме по 4 часовия таймфрейм по сигналите на Момента, само ако има дневен низходящ тренд на цените.
Когато Моментът премине над горната справочна линия, това показва, че биковете са в края на силите си и че пазара е свръхизкупен. След като е достигната максималната скорост и тя започва да намалява, логично е да се предположи, че броя на купувачите започва да намалява. А дали това е максималната скорост ни показват нивото на справочната линия. При това положение е много вероятно да започнат разпродажби и цените да тръгнат надолу. Това e сигнала в точка B. Сигналите в точки D, E и F не са достоверни, защото под тях вероятно се развива възходящ тренд от по-високо ниво. Когато търгуваме думата „вероятно” не ни върши работа. За да се убедим какъв наистина е старшия тренд просто отваряме графиката на търгувана акция в следващия таймфрейм. В случай, че търгуваме на 4 часовия, отваряме дневната графика и там виждаме какъв е старшия тренд. Повече за взаимодействието между трендове от различно иерархично ниво прочетете в Динамични структури на финансовите пазари.
Когато Моментът  премине под  долната справочна линия, това показва, че мечките са в края на силите си и че пазара е свръхпродаден. След като е достигната максималната отрицателна скорост и тя започва да намалява (става по-малко отрицателна), логично е да се предположи, че броя на продавачите започва да намалява.При това положение е много вероятно да започнат покупки  и цените да тръгнат нагоре. Това е случаят в точка C  и по-слабо в точка A защото под нея вероятни има низходящ дългосрочен тренд.

1. Откриваме дълга позиция с покупка, ако Моментът се спусне по-ниско от долната справочна линия, а след това тръгне нагоре и я пресече, в случай, че тренда се развива в канал. Сигналът е още по-силен, ако дневния график на цените е възходящ.
2. Откриваме къса позиция с продажба, ако Моментът се покачи по-високо от горната справочна линия, а след това тръгне надолу и я пресече в случай, че тренда се развива в канал. Сигналът е още по-силен, ако дневния график на цените е низходящ.
Ако все пак сме открили позиция по тези сигнали  в съгласие със старшия тренд и открием, че след известно време цените тръгнат в противоположна посока, проверяваме дали старшия тренд е претърпял реверсия и ако е така, веднага закриваме губещите позици. Още по-добре се получава ако след откриване на дълга позиция поставим стоп малко под последния лпкален минимум или ако сме открили къса позиция поставим стоп малко над последния локален максимум.
Eдно ориентировъчно правило, което търговецът може да използува това е дали сигнала моментум се задържа дълго време под долната справочна линия, или дълго време над горната справочна линия и дали пресечената площ е голяма. Това често означава, че се развива съответния тренд от по-високо ниво и сигнала може да се окаже фалшив.
С натрупване на опит тези сигнали стават по-лесно различими и това, което е най-важното е, че верните сигнали са повече на брой от фалшивите. Добре е индикаторите от типа „осцилатори” да се използват съвместно с индикатор за тренд или индикатор от смесен тип.

Общи правила.1. Като използваме индикатор за тренд (например МА), и се убеждаваме, че тренда е възходящ, купуваме, когато Моментът се е спуснал по-ниско от средната линия и вече започва да се покачва. Това показва, че възходящия тренд се е затормозил за малко, подобно на влака, който спира на гарата да вземе пътници и пак потегля. При низходящ тренд продаваме, когато Моментът се е покачил по-високо от средната линия и започва да се понижава.
2. Когато имаме открита дълга позиция, а цената се придвижва надолу, трябва да проверим дали Моментът е достигнал максималното си значение в сравнение с предишния връх на цените. Рекордното значение на Момента  показва, че биковете са силни и те вероятно ще могат да повдигнат цените до същото или още по-високо ниво. Да се задържи дългата позиция в този момент е относително безопасно. Ако следващия пик на Момента , обаче е по-нисък от предишния, когато цените нарастват, това е сигнал, че биковете са отслабнали и е добре дългите позиции да се закрият. При низходящ тренд трябва да се приложи обратния подход.
3. Пробив в линията на тренда на графиката на Момента, често изпреварва аналогичния пробив в линията на тренда в графиката на цените с няколко дни (на дневната графика). Ако видим, че линията на тренда в графиката на изпреварващия индикатор (Момента) е пробита, трябва да имаме готовност за пробив и в графиката на цените.

Резюме.
Когато Моментът нараства, това означава, че покачването на цените се ускорява. Когато  пада това означава, че понижаването на цените се ускорява. Максимумите и минимумите на този индикатор показват кога трендът е достигнал максималната си скорост. Когато Моментът промени посоката си и тръгне в обратно направление, трябва да очакваме, че в скоро време и цените ще променят посоката си. Тези индикатори от типа осцилатори дават най-добрите сигнали когато се разминават с цените и образуват дивергенции.


8. Скорост на изменение (Rate of Change)
Скоростта на изменение Rate of Change (RoC) е основен индикатор, който показва дали тренда се ускорява, забавя или се движи със същата скорост. Индикаторът RoC много прилича на индикатора Momentum. И той като него обикновено достига максималната си стойност преди върха на цените и минимума преди дъното на спада в цените, което е характерно за почти всички осцилатори. Разликата между двата индикатора по-скоро се състои в спецификата на пазара, която те отразяват по свой начин, защото има пазари с преобладавщи плоски трендове, други с по-стръмни трендове, различна продължителност, различна динамика, както и други различни параметри.
Например, можем да видим, че единия индикатор на определен пазар може да покаже дивергенция клас „А”, а другият клас „С”  на същия пазар или въобще да не покаже нищо. И в това се състои квалификацията на инвеститора, да разбере за съответния пазар дори за съответната акция кой индикатор е по-подходящ. Неопитните инвеститори като забележат, че индикаторите подават различни сигнали обикновенно се объркват. Това произтича от грешката, която те често правят – в стремежа си да бъдат по-сигурни избират много на брой различни индикатори и очакват те да подадат едни и същи сигнали. Правилния подход в случая е да изберем малко на брой индикатори, но трябва добре да сме запознати с това какво те измерват и каква информация ни дават за пазара. Точно от това зависи правилното инвестиционно решение.
Известно е, че осцилаторите са индикатори с изпреварващи минимуми и максимуми по отношение на цените. Продължаващите нови максимуми показват, че е в сила възходящ тренд и е безопасно да се откриват нови позиции за покупка. Когато осцилаторът продължава да дава нови минимуми  могат  да се откриват нови позиции за продажба.
Индикаторът RoC е показан на фиг. 8.1, във втори допълнителен прозорец, защото неговите стойности се различават от тези на цените. Ценовата поредица за изчертаване на графиката е взета о т 4 часовия таймфрейм за търговия със зкато.

Графика на индикатора RoC

Фиг. 8.1

Описание на елементите на графиката.
Индикаторът RoC е изчертан в златиста плътна линия, заедно с две хоризонтални зелени линии. Горната хоризонтална справочна линия съответства на линията на свръхпокупка, а долната на свръхпродажба.

Забележка.
В платформата Meta Trader 4, която използваме за графично изображение на цените и индикаторите, индикаторът  RoC не е в списъка на щатните индикатори. В литературата, която използват инвеститорите би могло да се случи да има указания за използване на този индикатор, тъй като той е много известен и потребителите биха желали да видят графичното му изображение.
Поради тази причина прилагаме файл, разработен от нас по оригиналната MetaStock формула 8.1. Този файл трябва да се свали ( download ) и импортира в програмата Meta Trader 4.
Това става по следния начин:
1.Сваления файл с формат ( *.rar ) се разархивира до формат ( *.mq4 ),
2. Кoпира се в папка “Indicators” на Meta Trader 4, която намираме в  >>Program Files>> Meta Trader 4 >>experts >>indicators.
3. След това се отваря редактора MetaEditor (включен в платформата Meta Trader 4) и в него се отваря файла ( *.mq4),  който се компилира за да се получи изпълним файл с разширение ( *.ex4 ).
Индикаторът вече е готов за използване. Когато индикатора се инициализира в графичния прозорец на Meta Trader 4 ще се появи табло за корекции на входните параметри или задаване на нови. По подразбиране не са зададени справочните нива, които се задават от потребителя в таблото  >>Таб Уровен (level).

Файла с индикатора RoC, в който е заложена оригиналната MetaStock формула 8.1 свалете ( download ) от тук :

RoC_MetaStock.mq4   roc_metastock.rar

Изчиславане на индикатора RoC.Скоростта на измение RoC сравнява днешната цена с тази, която е била преди няколко дни, но за разлика от Момента в случая се взема тяхното съотношение. За целта най-често се използват цените на затваряне, като  днешната цена се разделя на цената от преди няколко дни – формула 8.1.

формула

Формула 8.1

където:
RoC – скоростта на изменение
Pc    -  днешна цена на затваряне
Pc-n  -  цената на затваряне преди n дни

Броя на дните n се избират от търговеца.
Например, 7-дневния RoC на цените е равен на съотношението между сегашната цена и цената преди 7 дни. RoC е по-голям от 1, ако днешната цена е по-висока от предишната, по-малък от 1, ако днешната цена е по-ниска и равен на 1, ако двете цени са равни. Наклона на линията, която свързва точките на RoC изчислен за всеки ден показва дали той нараства или намалява.
 В програмите за технически анализ тези формули се изчисляват автоматично и на потребителя се показва готовата графика в нов прозорец, синхронизиран с цените, както е показано на фиг. 8.1.
Търговецът трябва много внимателно да избере периода на усредняване n за изчисляване на RoC. За него също важат общите съображения казани за индикаторите. По-големия период n дава по-голямо закъснение, а по-малкия период n дава повече неверни резултати. Опитът показва, че за осцилаторите трябва да се избират по-кратки периоди на усредняване от индикаторите на тренд. Осцилаторът трябва да улови бързите промени, докато трендовия индикатор, трябва да улови тенденцията.
RoC има същите недостатъци, както и МА. Той реагира два пъти на едно и също изменение на цените – веднъж, когато цената влиза в усредняемия период и веднъж, когато излиза от този период. Изгладения (усреднения) индикатор решава този проблем.

Групово поведение на пазара и отражението му от RoC.Всяка цена отразява консенсуса по повод цената на търгувания актив между всички участници на пазара в момента на сделката и  разликата в стойността. Продавачите си мислят, че стойността е ниска и искат да продадат, а купувачите си мислят, че стойностт е висока и иаскат да купят. Моментът сравнява сегашния консенсус (цените сега) и миналия консенсус (цените преди). Те измерват динамиката на оптимизма и песимизма.
Когато  RoC достигне нов максимум, това говори, че оптимизма на мнозинството расте и покачването видимо ще продължи. Когато  RoC достигне нов минимум, това говори, че песимизма на мнозинството расте и понижаването на цените видимо ще продължи и в бъдеще.
Когато цените нарастват, а RoC намалява, това е предупреждение, че върхът е близо и е дошло време да се извлекат печалби от откритите вече позиции, а стоповете да се преместят малко по-нагоре от последния локален минимум. Когато цените се изкачат до нов максимум, а максимума на RoC е по-нисък от предишния, дивергенцията на мечките показва силен сигнал за продажба. Обратното е вярно за низходящия тренд.
Понякога  RoC се оказва не предварителен, а синхронен индикатор. Това се случва, когато на пазара се съобщават неочаквани и лоши новини (шокове). Тогава и цените и RoC се сриват едновременно.

Правила за търговия:Изпреварващите индикатори сигнализират подобно на стоп-сигналните лампи на автомобила движещ се по шосето пред нас. Когато те светнат, ние не знаем дали водача само се е докоснал до спирачките или ги е натиснал здраво. Затова трябва да сме много внимателни, когато търгуваме само въз основа на изпреварващи индикатори. В тези случаи се препоръчва  сигналите от изпреварващите индикатори да се използват съвместно със сигналите на други индикатори.

• Дивергенция.
• Пресичане на справочните лини.
• Общи правила.

ДивергенцияНай-силен сигнал за откриване на търговски позиции е  дивергенцията. За сигналите на дивергенцията прочетете повече в Осцилатори – обща характеристика.
На фиг.8.2 са показани както бича така и меча дивергенция.

Графика на индикатора RoC

Фиг.8.2

1. Дивергенция на мечките възниква тогава, когато цените се покачват до нов максимум, а RoC се устанoвява в по-нисък максимум отколкото при предишния максимум на цените. Това са точките A и B на фиг 8.2, където имаме дивергенция клас „A”. Цената в точка B има ценови максимум  с ниво, което е по-високо от нивото на ценовия максимум в точка A, а индикаторът RoC, обратно на това има максимум в точка B, чиито ниво е по-ниско от нивото на  максимум в точка A. Това показва, че биковете са загубили сили и цените се движат нагоре по енерция. Когато RoC започне да се движи надолу и подминава втория максимум, се подава силен сигнал за продажба. След отваряне на позицията с продажба, вземаме предохранителни мерки, като поставяме стоп малко по-високо от последния локален максимум. Сигналът е най-силен, когато първия максимум е по-високо от справочната линия, а втория по-ниско от нея. На фиг. 8.2 максимума на индикатора в точка A е над справочната линия, а втория мамсимумум в точка B е върху справочната линия.  Разликата в нивата е голяма и затова имаме силен сигнал за продажба, както се вижда от по-нататъшното развитие на цените.

2. Дивергенция на биковете възниква тогава, когато цените падат до нов минимум, а RoC се устанoвява в по-малко дълбок минимум отколкото при предишния минимум на цените. Това са точките C и D на фиг. 8.2. Цената в точка D има ценови минимум с ниво, което е по-ниско от нивото на ценовия минимум в точка C, а индикаторът RoC, обратно на това има минимум в точка D, чиито ниво е по-високо от минимума в точка C. Това показва, че мечките са загубили сили и цените се движат надолу по енерция. Когато RoC се движи нагоре и надминава втория минимум се подава силен сигнал за покупка. След отваряне на позицията с покупка, вземаме предохранителни мерки, като поставяме стоп малко по-ниско от последния локален минимум. Сигналът е най-силен, когато първия минимум е по-ниско от справочната линия, а втория по-високо от нея, както е случая на фиг.8.2.

Пресичане на линиите на свръхпокупка и свръхпродажба.
Линиите на свръхпокупка и свръхпродажба са един психологически феномен в резултат на груповото поведение на инвеститорите. За Груповото поведение на инвеститорите прочетете повече в Групово поведение на хора и инвеститори. Когато по-голяма част от групата вече е купила, то тази част, която остава да купи и поддържа тренда вече е малка. Логично е да се предположи, че в този случай тренда скоро ще се обърне. Точно този момент улавя линията на свръхпокупка, тя и затова се нарича така, защото вече е купено достатъчно много. Същия психологически момент се улава и при свръхпродажбите. Когато продавачите рязко са намалели, защото значителна част от тях вече са продали, логично е да се очаква, че тренда скоро ще се обърне. Точно този момент улавя линията на сврухпродажба, тя и затова се нарича така, защото вече е продадено достатъчно много. Това се отнася само, когато цените са в коридор. Ако има развиващ се тренд в това време сигналите могат и да не са достоверни, защото един силен възходящ тренд от по-високо иерархично ниво може да задържи индикатора RoC дълго време над линята на свръхпокупка. Същото се отнася и за силни низходящи трендове от по-високо иерархично ниво, които могат да задържат индикатора RoC дълго време под линята на свръхпродажба. В тези случаи са валидни сигналите на дивергенцията. За трендове от различни иерархични нива прочетете повече в Динамични структури на финансовите пазари.
Сигналите получени при пресичане на справочните линии на свръхпокупка и свръхпродажба са показани на фиг. 8.3. Това са точките E, F и G.

Графика на индикатора RoC

Фиг. 8.3

Поради причините, които изброихме сигналите, които се получават при пресичане на справочните линии са по-слаби. Това са нивата  на горната справочна линия съответстваща на линията на свръхпродажба, а долната на свръхпокупка. Единственно трябва да внимаваме да не се развива тренд през време на сигнала, което не можем да знаем предварително. За този тренд може да разберем като разгледаме графиката от по-старшия таймфрейм. Ето защо купуваме по сигналите на индикатора RoC на 4 часовия таймфрейм, върху който е изчертана графиката на фиг 8.3, само ако има дневен (по-старши) възходящ или плосък тренд на цените и продаваме по 4 часовия таймфрейм по сигналите на RoC,  само ако има дневен низходящ или плосък тренд на цените.
В участъка от точка E  до G имаме тенденция към плосък тренд. Когато RoC премине над горната справочна линия, това показва, че биковете са в края на силите си и че пазара е свръхизкупен. След като е достигната максималната скорост и тя започва да намалява, логично е да се предположи, че броя на купувачите започва да намалява. А дали това е максималната скорост ни показват нивото на справочната линия. При това положение е много вероятно да започнат разпродажби и цените да тръгнат надолу. Това e сигнала в точка E и точка G.
Когато RoC премине под  долната справочна линия, това показва, че мечките са в края на силите си и че пазара е свръхпродаден. След като е достигната максималната отрицателна скорост и тя започва да намалява (става по-малко отрицателна), логично е да се предположи, че броя на продавачите започва да намалява. При това положение е много вероятно да започнат покупки  и цените да тръгнат нагоре. Това е случаят в точка  F.

1. Откриваме дълга позиция с покупка, ако RoC се спусне по-ниско от долната справочна линия, а след това тръгне нагоре и я пресече в случай, че тренда се развива в канал - точка F. Сигналът е още по-силен, ако дневния график на цените е възходящ.
2. Откриваме къса позиция с продажба, ако RoC се покачи по-високо от горната справочна линия, а след това тръгне надолу и я пресече в случай, че тренда се развива в канал - точка E и точка G. Сигналът е още по-силен, ако дневния график на цените е низходящ.
Предохранителни мерки вземаме като след откриване на дълга позиция поставим стоп малко под последния локален минимум или ако сме открили къса позиция поставим стоп малко над последния локален максимум.
Eдно ориентировъчно правило, което търговецът може да използува това е дали сигнала RoC се задържа дълго време под долната справочна линия, или дълго време над горната справочна линия и дали пресечената площ е голяма. Това често означава, че се развива съответния тренд от по-високо ниво и сигнала може да се окаже фалшив.
Трябва да сме особенно внимателни, когато в графиката на цените се наблюдава тренд и този тренд е от по-високо йерархично ниво. При възходящ тренд RoC бързо навлиза в област на свръхпокупки и подава неверен сигнал за продажба по време, когато цените растат. В нисходяшия тренд RoC бързо навлиза в област на свръхпродажба и подава неверен сигнал за покупка по времето, когато цените падат. Добре е в такъв случай RoC да се комбинира с дългосрочен индикатор на тренд.
3. Когато дългосрочния индикатор показва възходящ тренд, купуваме, когато и RoC даде сигнал за покупка, но не продаваме, когато RoC даде сигнал за продажба.
4. Когато дългосрочния индикатор показва низходящ тренд, продаваме, когато и RoC даде сигнал за продажба, но не купуваме, когато RoC даде сигнал за покупка.
С натрупване на опит тези сигнали стават по-лесно различими и това, което е най-важното е, че верните сигнали са повече на брой от фалшивите. Добре е индикаторите от типа „осцилатори” да се използват съвместно с индикатор за тренд или индикатор от смесен тип.

Общи правила.
1. Като използваме индикатор за тренд (например МА), и се убеждаваме, че тренда е възходящ, купуваме, когато RoC се спуснал по-ниско от средната линия и вече започва да се покачва. Това показва, че възходящия тренд се е затормозил за малко, подобно на влака, който спира на гарата да вземе пътници и пак потегля. При низходящ тренд продаваме, когато RoC се е покачил по-високо от средната линия и започва да се понижава.
2. Когато имаме открита дълга позиция, а цената се придвижва надолу, трябва да проверим дали RoC е достигнал максималното си значение в сравнение с предишния връх на цените. Рекордното значение на RoC  показва, че биковете са силни и те вероятно ще могат да повдигнат цените до същото или още по-високо ниво. Да се задържи дългата позиция в този момент е относително безопасно. Ако следващия пик на RoC, обаче е по-нисък от предишния, когато цените нарастват, това е сигнал, че биковете са отслабнали и е добре дългите позиции да се закрият. При низходящ тренд трябва да се приложи обратния подход.
3. Пробив в линията на тренда на графиката на RoC, често изпреварва аналогичния пробив в линията на тренда в графиката на цените с няколко дни (ако търгуваме на дневната графика). Ако видим, че линията на тренда в графиката на изпреварващия индикатор RoC е пробита, трябва да имаме готовност за пробив и в графиката на цените.

Резюме.Когато RoC нараства, това означава, че покачването на цените се ускорява. Когато  пада това означава, че понижаването на цените се ускорява. Максимумите и минимумите на този индикатор показват кога трендът е достигнал максималната си скорост. Когато RoC променя посоката си и тръгва в обратно направление, трябва да очакваме, че в скоро време и цените ще променят посоката си. Тези индикатори от типа осцилатори дават най-добрите сигнали когато се разминават с цените и образуват дивергенции.


9. Лентите на Боулинджер (Bollinger Bands)
Индикаторът, наречен лентите на Боулинджер се състои от две ленти разположени от двете страни на една Движеща се средна. Границите на тези ленти се определят от така нареченото стандартно отклонение, изчислено по определен начин. Доколкото величината на стандартното отклонение зависи от волaтилността, то лентите сами регулират своята широчина. Широчината на лентите става по-голяма, когато пазарът е нестабилен и динамичен и по-малка, когато пазарът е стабилен и особено, ако се движи в рейндж (range-диапазон). Индикаторът Боулинджер бандс се нанася на графиката с цените. Той е показан на фиг. 9.1.

Графика на индикатора Лентите на Боулинджер

Фиг. 9.1

Описание на елементите на графиката:
Индикаторът Боулинджер бандс е нанесен в прозореца на цените, тъй като неговите стойности са близки до тези на цените. Той се състои от 3 линии оцветени в случая с тъмно син цвят. Потребителят сам избира цвета на линиите с оглед на по-голяма нагледност. Средната линия е Експоненциално движещата се средна, изчислена обикновено за 21 дена (21 периода) върху цената на затваряне close. Горната линия е границата на горната лента, а долната линия е границата на долната лeнта.
Основно свойство на тези ленти, което се забелязва от пръв поглед е, че цените се движат доста точно в диапазона определен от границите на тези ленти.

Изчисляване на индикатора.
1. Изчисляваме 21-периодна Експоненциално движеща се средна.
2. Изваждаме стойността на ЕМА от цената на затваряне close за всички 21 бара, за да намерим отклонението от средната линия.
3. Повдигаме на квадрат всяка от тези разлики и ги сумираме, в случая 21 събираеми.
4. Разделяме получената сума на броя периоди в случая 21, за да намерим средното квадратично отклонение.
5. Извличаме квадратен корен от средното квадратично отклонение, за да намерим стандартното отклонение.
6. Горната граница на диапазона намираме като към ЕМА прибавим стандартното отклонение, а долната граница на диапазона намираме като от ЕМА извадим стандартното отклонение.

Тези изчисления са показани във формула 9.1 и се извършват автоматично от програмите за графичен анализ. Горната граница е отбелязана като BBUp, a долната като BBDown.

Формула за изчисление на Лентите на Боулинджер

Формула 9.1

Където:
ЕМА – Експоненциално движеща се средна.
АF – Броя на стандартните отклонения.
n – Броя на периодите.
EMA [n]  - Стойността на ЕМА в n-тата точка.
close [n]  - Цената на затваряне в n-тата точка.

Броя на периодите на усредняване n и броя на стандартните отклонения AF се избират от потребителя. Те най-често са n = 21 и AF = 2. Критерия за избор на тези величини е в диапазона между двете граници да попаднат от 90 до 95% от цените. Следователно като избираме подходящи стойности за n  и AF  диапазона трябва да се настрои по такъв начин, че това условие да бъде изпълнено.

В някои програми движещата средна е избрана като обикновена движеща се средна, но по-добре е тя да бъде експоненциална, за да се избегне рязката промяна, когато старите цените излизат от диапазона. С други думи новия, токущо формиран бар, който влиза в диапазона носи повече информация от 21 – я, който напуска диапазона.

Описание на индикатора.
Преди да опишем по принцип индикатора Боулинджер бандс, ще се спрем на един въпрос, който на пръв поглед изглежда елементарен и може би затова не е разгледан в литетатурата, която ни е известна. Надяваме се, че по-този начин ще избегнем досадни грешки с негативни последици.
Нека да разгледаме фиг 9.2 (A, B, и C).

Графика - широчина на ленти

Фиг. 9.2

Ако запитаме непредубедения читал (после в текста ще се окаже, че е предубеден), каква е широчината на всякя от трите ленти, най-вероятния отговор ще е, че широчината представлява размера на участъка (а, b) на линията L. Това е така, защото ние сме свикнали, когато разглеждаме предмети с различна протяжност, за широчина да обявяваме по-малкия габарит. Тази наша предубеденост лесно може да ни попречи, когато разглеждаме лентите на Боулинджер.
Когато говорим за широчина на лентите на Боулинджер, трябва да имаме в предвид, че те се построяват за всеки бар. Следователно, за да измерим тази широчина трябва да прекарваме винаги вертикална линия за съответния бар. В такъв случай тя ще се определя като участъка (A, B) на линията L, показани на фиг. 9.3 (А, B и C) съответно.

Графика - широчина на ленти

Фиг. 9.3

Веднага забелязваме, че размера на широчината на една и съща лента показана на фиг. 9.2 (А) и фиг. 9.3 (А) са съвсем различни. Същото се отнася и за лентите от фиг. 9.2 (В) и фиг. 9.3 (В) съответно.
Инвеститорите с по-малък опит трябва изключително много да внимават при определяне широчината на лентите на Боулинджер, защото регистрацията на преход от по-голяма широчина към по-малка и обратно е ключов елемент за вземане на инвестиционно решение. В много от програмните пакети, курсорът има възможност за въвеждане на вертикална маркираща линия. Добре е тази линия да се използва в този случай.

Цените често се изменят в границите на определен диапазон, подобно на реките, които текат по своите долини. Когато реката се приближава към десния край на долината, тя се оттласква и завива на ляво. Когато реката се приближава към левия край на долината, тя се оттласква и завива на дясно. Когато цените започнат да растат, те често спират като че ли са стигнали до невидим таван, а когато падат след известно време спират като че ли са се ударили в невидим под. Невидимия таван и невидимия под определят диапазона в който се движат цените. Правилното определяне на този диапазон помага на инвеститорите да купуват и да продават на изгодни цени. Границите на този диапазон играят ролята на линии на пддръжка (Support) и съпротива (Resistance).

Диапазон, чиято ширина зависи от волатилността на пазара е много добър, когато се търси регистрация на ранния стадий на бъдещия тренд. Точно такива са и лентите на Боулинджер.

Линията на подкрепа е нивото, на което купувачите купуват по-интензивно отколкото продавачите продават. Линията на съпротива е нивото, на което продавачите продават по-интензивно отколкото купувачите купуват. Диапазона ни показва къде в бъдеще може да се очаква поддръжка или съпротивление. Наклона на диапазона ни показва какъв е тренда на пазара. Когато диапазон е хоризонтален е разумно да се откриват позици в направление противоположно на тренда или контратрендово. Това означава да се купува, когато линията на цените достигне до линията на подкрепа и да се продава, когато линията на цените достигне до линията на съпротива.

Когато диапазона се придвижва в посока нагоре е разумно да се отварят само дълги позиции. Знак за това получаваме, когато линията на цената пресече горната граница на диапазона (линията на съпротива). След като се получи този знак отваряме дълга позиция чрез покупка, всеки път когато цената образува ценови минимум. Всички отворени дълги позиции затваряме едновременно, когато тренда приключи. Когато диапазона се придвижва в посока надолу е разумно да се отварят само къси позиции. Знак за това получаваме, когато линията на цената пресече долната граница на диапазона (линията на подкрепа). След като се получи този знак отваряме къса позиция чрез продажба, всеки път когато цената образува ценови максимум. Всички отворени къси позиции затваряме едновременно, когато тренда приключи.

Психология на пазара.
Средната плъзгаща се линия на диапазона отразява средния консенсус относно цената за времето на усреднение. Когато цените се покачват над усреднения консенсус, продавачите виждат възможност да получат печалби от високите цени като откриват къси позиции, чрез продажба. Ако те се окажат по силни от биковете цените падат. Когато цените се понижат под усреднения консенсус, купувачите виждат възможност да получат печалби от ниските цени като откриват дълги позиции, чрез покупка. Към тази група се прибавят и продавачите, които закриват по-рано отворените мечи позиции. Ако тази група се окаже по силна от мечките цените се покачват. Така цикъла се затваря.
Когато цените се движат около плъзгащата се средна, на пазара се установява справедлива цена установена с консенсус. Когато цените се движат около долната граница се предполага, че акциите са подценени, а когато се движат около горната граница се предполага, че акциите са надценени. Тези граници помагат на инвеститорите да купуват, когато цените са ниски и да продават, когато цените са високи. Диапазона показва границите на оптимизма и песимизма на масовите инвеститори. Горната граница показва кога в биковете угасва „страстта” към печалба, а долната кога мечките „издишат” последните си сили. Когато повишението на цените не може да достигне горната граница, това е мечи сигнал. Той означава, че биковете са слаби. Когато цените пробият горната граница и цената на затваряне стане по-висока от нея, това означава силен възходящ тренд. Обратното е вярно при пробив на долната граница. Когато понижението на цените не може да достигне долната граница, това е бичи сигнал. Той означава, че мечките са слаби. Когато цените пробият долната граница и цената на затваряне стане по-ниска от нея, това означава силен низходящ тренд. Диапазона на цените помага на опитните инвеститори, които ги използват, да направят по-обективна оценка за хода на цените. Останалите инвеститори често се оставят да бъдат подведени от силните емоции на биковете и мечките. Опитните инвеститори знаят, че когато плъзгащата се средната и диапазона се движат хоризонтално, достигането на горната граница от цените е време за продажба, защото твърде много въодушевени от нарастващите цени бикове са си купили акции и няма да има кой повече да поддържа тренда. Когато обаче горната граница бъде надеждно пробита, това означава, че в ралито се включват дългосрочните бикове, които са по-мощни и тренда ще продължи още дълго време. От тук нататък опитните инвеститори използват всеки откат (минимум в цените) за да откриват само дълги позиции с покупка. Обратно, когато плъзгащата се средната и диапазона се движат хоризонтално, достигането на долната граница от цените е време за продажба, защото твърде много въодушевени от намаляващите цени мечки са си продали акциите и няма да има кой повече да поддържа тренда. Когато обаче долната граница бъде надеждно пробита, това означава, че в ралито се включват дългосрочните мечки, които са по-мощни и тренда ще продължи още дълго време. От тук нататък опитните инвеститори използват всеки откат (максимум в цените) за да откриват само къси позиции с продажба.

Специфика на индикатора Боулинджер бандс.
1. Уникалността на диапазона на Боулинджер се състои в това, че неговата широчина се изменя в съответствие с неговата неустойчивост. Широчината на лентите е пропорционална на волатилността на пазара.
2. Диапазона на Боулинджер става по-широк, когато неустойчивостта на пазара расте и по-тесен, когато неустойчивостта намалява. Тесния диапазон на Боулинджер показва, че пазарът е сънлив и спокоен.
3. Най-силните движения на пазара обикновено започват, когато тренда е плосък. Диапазона на Боулинджер ни помага да определим момента на преход от спокоен към активно променящия се пазар.
4. Когато цената се покачва от много тесен диапазон, това дава сигнал за възходящ тренд, а когато цената се понижава от много тесен диапазон, това дава сигнал за низходящ тренд. Когато цента се завърне в диапазона откритите позиции трябва да се закрият.

Търговия.
Любителите и професионалистите възприемат диапазона от цените по различен начин. Любителите залагат на големите успехи, те се увличат да купуват всеки път, когато цените пробият горната граница и да продават всеки път, когато цените пробият долната граница, без да се замислят дали зад този пробив стои силен дългосрочен тренд. Напротив, те за убедени, че пробива означава дългосрочен тренд, който ще ги направи богати. Професионалистите залагат на възвръщането към нормата, защото знаят, че отклоненията от нея са временни и нетрайни. За да разберат дали действително им дългосрочен тренд, те разглежда движението на цените в таймфрейм с по-висока йерархия от този, в който оперират. Например, ако оперират в 4-часовия таймфрейм те разглеждат тренда в дневния таймфрейм, който се явява като средно срочен или дългосрочен спрямо 4-часовия. В този смисъл всеки пробив на която и да е граница, ако не е подкрепен от дългосрочен тренд е фалшив и цените бързо се връщат в диапазона, т.е. в нормата. Следователно за цените е нормално да остават в диапазона определен от неговите граници, защото повечето пробиви стават с последните сили на биковете в горната граница или мечките в долната граница.
От време на време се случва любителите да реализират впечатляващи печалби, когато заложат на някой пробив. Това се случва поради факта, че зад този пробив действително стои дългосрочен тренд. По-добре е обаче, да се придържаме към тактиката на професионалистите, защото фалшивите пробиви са повече от действителните.
Като имаме в предвид казаното до тук, първото действие, което трябва да извършим е да определим в каква фаза се намира пазара, туй като откриването на позиции в различните фази става по различен начин:

•    Плосък тренд Trend Flat. Това е случая, когато лентите са максимално стеснени, след като са били значително по-широки.
•    Възходящ тренд Trend Up. Това е случаят, когато лентите започват да се разширяват, цените пробиват горната граница и баровете (периодите) започват да затварят с цени по-високи от нея.
•    Низходящ тренд  Trend Down. Това е случаят, когато лентите започват да се разширяват, цените пробиват долната граница и баровете (периодите) започват да затварят с цени по-ниски от нея.

Тези случаи са показани на фиг. 9.4, където вертикалните линии ограничават съответните фази.

Графика на индикатора Лентите на Боулинджер

Фиг. 9.4

Фаза на плосък тренд.


1. Дълги позиции откриваме, когато цените се оттласнат от долната граница на диапазона. Това са зелените стрелки в участъка от 20.05.2008 г. до 22.07.2008 г. Тези позиции затваряме, когато цените се оттласнат от горната граница на диапазона. Това са червените стрелки в участъка от 20.05.2008 г. До 22.07.2008 г.
2. Къси позиции откриваме, когато цените се оттласнат от горната граница на диапазона. Това са червените стрелки в участъка от 20.05.2008 г. до 22.07.2008 г. Тези позиции затваряме, когато цените се оттласнат от долната граница на диапазона. Това са зелените стрелки в участъка от 20.05.2008 г. До 22.07.2008 г.

Фаза на възходящ тренд.

3. Дълги позиции откриваме, когато лентите започват да се разширяват, цените пробиват горната граница на диапазона и периодите започват да затварят с цени по-високи от нея. Това са зелените стрелки в участъка от 26.02.2008 г. до 22.04.2008 г. Тези позиции затваряме, когато диапазона се стесни и цените пресекат движещата се средна на диапазона. Това е червената стрелка в края на участъка от 26.02.2008 г. До 22.04.2008 г.
4. Къси позиции по време на възходящ тренд избягваме да откриваме. Това е участъкът от 26.02.2008 г. до 22.04.2008 г. За тези случаи знаем, че отрицателния ход (отката) на цените е много кратък и това може да доведе до значителни загуби. За повече информация прочетете Фрактални структури на финансовите пазари и вълните на Елиът.


Фаза на низходящ тренд.

5. Дълги позиции по време на низходящ тренд избягваме да откриваме. Това е участъкът от 22.07.2008 г. До 28.08.2008 г. За тези случаи знаем, че възходящия ход (отката) на цените е много кратък и това може да доведе до значителни загуби. За повече информация прочетете Фрактални структури на финансовите пазари и вълните на Елиът.
6. Къси позиции откриваме, когато лентите започват да се разширяват, цените пробиват долната граница на диапазона и периодите започват да затварят с цени по-високи от нея. Това са червените стрелки в участъка от 22.07.2008 г. до 28.08.2008 г. Тези позиции затваряме, когато диапазона се стесни и цените пресекат движещата се средна на диапазона. Това е диапазонът в участъка от 22.07.2008 г. до 28.08.2008 г., който още не е завършил.

Специфични случаи в практиката.

Участъка от 22.04.2008 до 20.05.2008 г. сме го маркирали като фаза на низходящ тренд според правилата, които дефинирахме. Пак според тези правила с червени стрелки е показано кога трябва да се открият къси позиции и със зелена кога да се закрият. Ако проследим нивата на цените, при които откриваме и закриваме позиции ще видим, че в случая ще се реализират загуби и в трите лота. Причината е, че предварително не е известно колко ще продължи низходящия тренд. След като имаме сигнал, че тренда е низходящ дисциплината ни задължава да открием къси позиции. След като видим, че тренда е приключил непременно трябва да закрием тези лотове, за да ограничим евентуалните по-големи загуби. Тези загуби най-добре се ограничават, ако поставим подходящи стопове. Стоповете се поставя на ниво малко по-високо от последния локален максимум. Частните случаи, при които се реализират загуби не смущават опитните инвеститори, защото те са част от риска, който са поели.
Ако спазваме точно правилата за влизане и излизане от пазара, печалбите са много повече от загубите, така че крайния резултат е положителен.
Когато инвеститорите са уверени, че трендът е дългосрочен, те използват метода на добавянето. На фиг. 9.4 имаме 6 зелени стрелки за отваряне на дълги позиции по време на възходящия тренд и само една червена стрелка, която означава, че затваряме всички 6 отворени дълги позиции едновременно. С други думи казано, всеки път, когато се появи сигнал за отваряне на дълга позиция, ние я отваряме като я добавяме към вече отворената и едва най накрая затваряме всички. По този начин многократно използваме тренда, за да натрупаме допълнително доход. По същия начин постъпваме и когато имаме низходящ тренд в края на графиката.
Трябва обаче, много да внимаваме, когато имаме плосък хоризонтален тренд. В този случай тактиката е съвсем различна. При достигане на горната граница, затваряме дългата позиция и едва тогава отваряме къса. При достигане на долната граница, затваряме късата позиция и тогава отваряме дългата. Когато имаме плосък хоризонтален тренд метода на добавянето не може да се използва.

10. Допълнително изгладени индикатори.
Както знаем цената на затваряне е най-важната и затова именно тя се взема за основа, върху която се прилгат формулите за построяване на  съответния индикатор. Когато тези цени са с еднаква тежест, както е при обикновената движеще се средна, индикаторът се променя и когато цената влиза в интервала и когато излиза от него. Счита се, че цените, които влизат в интервала са по важни, защото са по пресни и за да се намали влиянието на тези, които излизат от интервала и са по-стари се прилага едно допълнително изглаждане.

За пример ще вземем индикатора Momentum , а допълнително изгладения индикатор ще наречем S-Momentum. Допълнителното изглаждане става като върху стойностите Close (цена на затваряне) се приложи Експоненциално движеща се средна (ЕМА)  и вече върху новите стойности се построява индикаторът Momentum, който ща наричаме  S-Momentum. Така изчислвния индикаторът  S-Momentum е освободен от главния недостатък на Momentum. Той реагира на всяко изменение на цената по един път, а не по два. Изгладената Скорост на изменение S-Momentum сравнява стойността на експоненциалния индикатор за средно движение в два различни момента от времето, а не цените в два различни момента от времето. Този индикатор дава по-малко на брой сигнали, но качеството на тези сигнали е по-високо.
За да построим S-Momentum, първо трябва да построим ЕМА като използваме цените за определен период от време. След това построяваме Momentum като използваме данните от ЕМА. Например можем да построим 13-дневна ЕМА и върху нея да приложим 10-дневен Momentum. Така получения S-Momentum не е много чувствителен към интервала на усредняване и той може да се избира в по-широки граници, когато се търгува на фондовите пазари. Но когато се търгува на по-динамични пазари като валутните, трябва по-внимателно да се избират периодите на усредняване.
Така построения S-Momentum е показана на фиг. 1.

Графика на индикатора S-Momentum

Фиг. 1

Описание на графиката.
В прозореца на цените е показано графичното изображене тип „бар” на стойността на валутната двойка EUR/USD в 4-часов таймфрейм. Със синя линия е изчертана 13-дневната Експоненциално движеща се средна (ЕМА) върху цените на затваряне Close. От стойностите на ЕМА е пресметнат и изобразен в прозореца на цените със златиста линия индикаторът S-Momentum. За сравнение в допълнителния прозорец също със златиста линия е показан обикновенния индикатор  Momentum.
В програмите за технически анализ тези формули се изчисляват автоматично и на потребителя се показва готовата графика в прозореца на цената или в нов прозорец.
Същността на метода се състои в това, че след като сме приложили някакво усредняване, ние сме получили среднния консенсус по отношение на цените за определен период от време. С други думи ние сравняваме средния консенсус сега със средния консенсус преди известно време по отношение на цените, а не моментната промяна в настроението на мнозинството. Така ние получаваме важна информация от прилагането на S-Momentum, а именно -  коя от двете групи на биковете или на мечките е по-привлекателна за мнозинството за един по-продължителен период от време.
Сравняването на двата индикатора Momentum  в допълнителния прозорец и S-Momentum в прозореца на цените показва очевидна разлика. Индикаторът S-Momentum е по-изгладен с по-малко „шум” (начупвания на лиията) и в този смисъл с по-ясни сигнали  за обръщане на тренда. Многото начупвания на линията (многобройните връхчета и падинки), характерни за  Momentum  могат да объркат инвеститора, кога точно имаме локален максимум и кога точно локален минимум. В същото време отбелязваме, че в повечето случаи основните минимуми и максимуми на S-Momentum не закъсняват същественно спрямо Momentum, когато са правилно подбрани периодите на усредняване.
Основен недостатък на този метод е, че той внася допълнително закъснение и сигналите за покупка и продажба също закъсняват. Съвременните пазари са много динамични и затова този метод трябва внимателно да се използва в смисъл, че трябва индикатора да е добре настроен защото е много чувствителен към периодите на усредняване. По-дългите периоди на усредняване изглаждат много добре шума, но закъсняват във времето, а късите периоди реагират много бързо, но дават и повече погрешни резултати.

Правила на търговия.
Изменението в направлението на движение, често пъти показва, че предстоят основни промени в цените на пазара. Обръщането на S-Momentum нагоре показва, че е налице локално дъно, а обръщането надолу показва, че е налице локален връх. Разминаването (дивергенцията) между S-Momentum и цените дава много силен сигнал за покупка или продажба. Тези точки са показани на фиг. 2.

Графика на индикатора S-Momentum

Фиг.2

Точките A, C, E, G и L  са локални върхове, а точките B, D, F и K са локални долове (падини).

1. Купуваме, когато S-Momentum образува локален минимум (дол) в долната част на графиката и се обръща нагоре. Това са точките B, F и K без D.
2. Продаваме, когато S-Momentum образува локален максимум (връх) в горната част на графиката и се обръща надолу. Това са точките A, C, E, G и L .
3. Ако цените показват нов максимум, а покачването на S-Momentum е по-малко от предишното, това означава, че биковете са загубили сили и скоро тренда може да се обърне. Дивергенцията на мечките между S-Momentum и цените е силен сигнал за продажба. Такава дивергенция на мечките имаме в точка Е, където максимума на индикатора е по-малък от максимума на индикатора в точка C, а цената в точка Е е по-висока от тази в точка C.
4. Ако цените показват нов минимум, а понижението на S-Momentum не е така дълбоко както предишното, това означава, че мечките са загубили сили и скоро тренда може да се обърне. Дивергенцията на биковете между S-Momentum и цените е силен сигнал за покупка. Силните сигнали са основание не само за откриване на нови позиции но и за закриване на стари.
Например, ако получим силен сигнал от дивергенцията на биковете и сме с отворени къси позиции, трябва да ги закрием с покупка и да отворим нови дълги позиции с нова покупка. Ако обаче, сме с отворени къси позиции и получим не особено силен сигнал за промяна в посоката на тренда, закриваме късите позиции, но не бързаме да откриваме нови дълги.

За да могат по-ясно да различат максимумите и минимумите, които излъчват търговски сигнали инвеститорите построяват още една ЕМА върху усреднения S-Momentum, която служи като сигнална. Тази линия е с червен цвят, а сигналите за покупка и продажба са показани на фиг. 3.

Графика на индикатора S-Momentum

Фиг. 3

Купуваме, когато индикаторът S-Momentum пресече сигналната линия отдолу нагоре. Тези сигнали са маркирани със зелена стрелка, както е показано в легендата на графиката.
Продаваме, когато индикаторът S-Momentum пресече сигналната линия отгоре на долу. Тези сигнали са маркирани със червена стрелка, както е показано в легендата на графиката.

Възможен е и друг начин на усредняване:

1. Построяваме индикатора Momentum по обичайния начин като използваме цените на затваряне Close. Периода на усредняване избираме 10.
2. Като използваме данните от вече построения Momentum въху него построяваме движеща се средна ЕМА, която ще наречем S-Momentum. Периода на усредняване избираме отново 13.
Получената графика е показана на фиг. 4.

Графика на индикатора S-Momentum

 Фиг. 4

Новият индикатор S-Momentum е изчертан в допълнителния прозорец с оранжева линия.
Веднага се вижда разликата между Momentum и S-Momentum. Индикаторът S-Momentum е по-изгладен като линия и показва само по-важните моменти от промяната на тренда. Върховете и доловете на S-Momentum, където става промяната на тренда са по-ясно изразени. В същото време отбелязваме, че Momentum реагира по-навреме, неговите пикове и надолу и нагоре изпреварват пиковете на S-Momentum, но пък са повече на брой и има повече на брой неверни сигнали. Мечата дивергенци в точка Е се отчита много по-рано от Momentum и печалбата в случая ще е по-висока. В същото време поради повечето на брой пикове, някой от тях може погрешно да се изтълкува като дивергенция. Логиката показва, че ще е най-добре да се изчертаят и двата индикатора за да има повече информация и да се използват предимствата и на двата индикатора и да се минимизират погрешните сигнали.
Ако сравним двата индикатора S-Momentum в прозореца на цените изчертан със златиста линия и този в допълнителния прозорец изчертан с оранжева линия ще отбележим, че принципна разлика между тях няма. Разликата е по-скоро в изчертаване на линиита. В прозореца на цените начупванията са по-резки от тези в допълнителния прозорец, но пък пиковете са по-ясно изразени. Въпрос на предпочетание е кой от двата метода ще използва инвеститора. Програмния пакет позволява да се използват и двата метода.
И накрая ще отбележим, че и във втория случай на изчертаване на S-Momentum в допълнителния прозорец може да се въведе сигнална линия за по-ясно регистриране на върховете и доловете. Това представлява още една движеща се средна ЕМА изчислена от данните на S-Momentum и показана с червена линия на фиг. 5 в допълнителния прозорец.

Графика на индикатора S-Momentum

Фиг. 5

Пресечните точки между S-Momentum и сигналната червена линия ни дават сигнали за покупка и продажба.
Продаваме, когато S-Momentum пресече сигналната червена линия отгоре на долу и купуваме, когато S-Momentum пресече сигналната червена линия отдолу на горе.
Отбелязваме, че сигналите за покупка и продажба в прозореца на цените и тези в допълнителния прозорец почти съвпадат.

Този метод на допълнително изглаждане може да се приложи и при построяването на други индикатори.
За пример ще  вземем индикатора RSI . В този случай изгладения индикатор ще  наречем S-RSI за да го отличаваме от оригиналния. Изгладения индикатор S-RSI построяваме по същия начин като S-Momentum. От данните на RSI построяваме движеща се средна ЕМА с период на усредняване 10. Именно тази ЕМА е новия изгладен индикатор S-RSI. Това изображение е показано на фиг. 6

Графика на индикатора S-RSI

Фиг. 6

В допълнителния прозорец с розова линия е изчертан индикатора RSI, а с оранжева индикатора S-RSI. Отново отбелязваме, че изгладения индикатор има по-плавна линия, с по-малко шум и показва само по-важните моменти от промяната на тренда. В същото време той е малко по-бавен и неговите сигнали закъсняват спрямо тези на RSI.
Всичко казано за индикатора S-Momentum по принцип се отнася и за S-RSI. Контекста на това твърдение се отнася за принципа на изглаждане и няма в предвид специфичната разлика между индикаторите Momentum и RSI.
На фиг. 7 е показана и сигналната червена линия в допълнителния прозорец.

Графика на индикатора S-RSI

Фиг. 7

Пресечните точки между S-RSI и сигналната червена линия ни дават сигнали за покупка и продажба.
Продаваме, когато S-RSI пресече сигналната червена линия отгоре на долу и купуваме, когато S-RSI пресече сигналната червена линия отдолу на горе.
Важно е да се знае, че сигналите за покупка са по силни когато пресечната точка се намира под линията на свръхпродажба, а сигналите за продажба са по-силни, когато пресечната точка е над линията на свръхпокупка.
Не трябва да забравяме, че индикатора  RSI е от типа осцилатор и неговите сигнали се отнасят за текущия тренд. За да сме по-сигурни трябва да наблюдаваме и тренда от по-високо ниво. В случая графиката е показана в 4-часов таймфрейм, следователно трябва да отчетем тренда в дневния таймфрейм. Не бива да купуваме по сигнали на RSI, когато старшия тренд е низходящ и не бива да продаваме по сигнали на RSI, когато старшия тренд е възходящ.
За повече информация по този въпрос прочетете в Динамична структура на финансовите пазари и вълните на Елиът . От тази статия ще разберем, че когато вълните на текущия тренд съвпадат с вълните на старшия тренд те стават по-дълги и възможностите за доход съответно по-големи. Обратно когато вълните на текущия тренд не съвпадат с вълните на старшия тренд те стават по-къси и възможностите за доход стават по-малки, по-рискови и даже могат да се реализират загуби.


11. Уилямс %R (William’s %R)
Oсцилаторът Уимляс %R отразява способността на биковете и мечките да установят цените на затваряне в своя полза  в края на периода r  в интервала на цените между максималната и минималната за същия период r. Ако сме избрали този период да бъде r=7 дни, изчисляваме най-високата цена от всички максимални цени за 7-те дни и най-ниската от всички минимални цени за същия период. Така получаваме интервала от цените за 7 дни  и го съпоставяме с цената на затваряне в последния ден. По-подразбиране говорим за дневния таймфрейм, където един бар съответства на един ден. Индикаторът Уимляс %R много прилича на Стохастиката, но има и някои разлики. Приликата се състои в това, че и двата индикатора проследяват цената на затваряне за определен период от време спрямо максималните и минимални цени и се опитват да ни покажат кой отбор е по-силен в момента. Разликата се състои в това, че Стохастиката има едно допълнително изглаждане, което премахва по-ефективно пазарния шум, а индикатора Уимляс %R, по-отчетливо усеща промяната в посоката на цената. 

Изчисляване на индикатора Уимляс %R


За изчисляване на индикатора Уимляс %R използваме формулата 11.1.

Формула на индикатора Уиляmс %R

Формула 11.1

където :
 r – интервал избран от търговеца
 Hr – максималния дневен максимум за избрания интервал r
 Lr – минималния дневен минимум за избрания интервал r
 C – последната цена на затваряне
 Wm%R –  индикатора Уимляс %R

В програмите за технически анализ тези формули се изчисляват автоматично и на потребителя се показва готовата графика в допълнителен прозорец в избрания таймфрейм, който не е задължително да бъде дневния.
Индикаторът Уимляс %R е показан на фиг. 11.1 в допълнителния прозорец.

Графика на индикатора Уиляmс %R

Фиг. 11.1

Описание на графиката.
В прозореца на цените е показано графичното изображение на стойността на валутната двойка EUR/USD в 4-часов таймфрейм във вид на лентова графика. Индикаторът Уимляс %R е показан в допълнителния прозорец със синя линия. Изчертани са и двете спрсвочни линии. Едната е на ниво – 20% и се нарича линия на свръхпокупка, а другата на ниво -80% и се нарича линия на свръхпродажба.
Индикаторът Уимляс %R потвърждава тренда и предупреждава за неговото градивно обръщане в обратна посока. Той регистрира положението на всяка цена на затваряне в предишния интервал на цените. За интервал от 100% се смята разстоянието от най-високия максимум до най-ниския минимум за избрания период от време. Индикатора Уимляс %R отразявая разстоянието на последната цена на затваряне до горния край на интервала спрямо целия интервал в проценти. По този начин той се колебае между 0 и 100%. Уимляс %R е равен на 0, когато биковете са максимално силни. Тогава цената на затваряне достига най-високата цена в интервала. Уимляс %R е равен на 100% , когато мечките са максимално силни. Тогава цената на затваряне достига най-ниската цена в интервала. За удобство на потребителя в програмния пакет линията 100% е разположена отдолу и най-често е отбелязана като -100%.

Съществува едно емпирично правило, което важи за всички осцилатори.

Ако се съмняваме в подадените сигнали избираме по-кратък период на усредняване. За указателите на тренд важи обратното - ако се съмняваме в подадените сигнали избираме по-дълъг период на усредняване. По принцип осцилаторите работят с по-кратки периоди на усредняване. Ако ни се удаде да регистрираме цикъл, за период на усредняване избираме дължина равна на половината от дължината на цикъла. Ако няма други съображения Уимляс %R работи добре със седем периода интервал на усредняване при по-спокойните пазари, каквито са фондовите. За по-динамичните пазари като валутните е добре да се избира период на усредняване 10 или 14.
Хоризонталните справочни линии за Уимляс %R  се прекарват обикновено на ниво 10% и 90%, но може и на нива 20% и 80% съответно.
Когато Уимляс %R се установи на по-високо ниво от горната справочна линия, това означава, че биковете са силни, но пазара е свръхизкупен. Когато Уимляс %R се установи на по-ниско ниво от долната справочна линия, това означава, че мечките са силни, но пазара е свръхпродаден.

Психология на пазара.
Всяка цена представлява консенсус на всички участници на пазара по отношение на сделката и противоположност между купувачи и продавачи по отношение стойността на актива. Продавачите си мислят, че цената е по-висока от стойността  в момента и затова продават, а купувачите си мислят обратното, че стойността е по-висока от цената и затова купуват. Горният край на отминалия интервал на цените показва доколко високо биковете могат да повишат цените и каква е тяхната максимална сила. Долният край на отминалия интервал на цените показва доколко ниско мечките могат да понижат цените и каква е тяхната максимална сила. От друга страна цената на закриване е най-важния консенсус за периода на един бар. Уимляс %R сравнява цената на затваряне за всеки бар с минималната и максимална цена на отминалия определен интервал от време. По този начин той ни показва дали биковете могат да установят цените на затваряне в най-горната граница на интервала, а също и дали мечките могат да установят цените на затваряне в най-долната граница на интервала. Уимляс %R определя баланса на силите между биковете и мечките в най-важния момент на бара, когато се формират цените на затваряне. Така ние разбираме коя от двете групи е способна да установи цените на закриване в своя полза. Ако биковете не могат да установят цените на затваряне до максимума по време на повишаване на цените, то те са по-слаби отколкото изглежда. Това е възможност за продажба. Ако мечките не могат да установят цените на затваряне до минимума по време на понижение на цените то те са по-слаби отколкото изглежда. Това е възможност за покупка.

Правила на търговия. 
Уимляс %R дава три типа сигнали. По важност те се подреждат в низходящ ред:
1. Дивергенция на бикове и мечки.
2. Зацикляне (Failure Swing), това е случая, когато пазара се движи ту нагоре ту надолу без да има голям размах.
3. Сигнали за свръхпокупка и свръхпродажба.

Да разгледаме фиг. 11.1, където горната справочна линия е прекарана на -20%, а долната на -80%. Периода на усредняване е избран с дължина 10 бара. Когато Уимляс %R на фиг. 11.1  се установи на ниво по-високо от нивото на горната справочна линия, това означава, че пазара е свръхизкупен. С други думи казано всички, които са искали да си купят акции вече са го направили и купувачи на пазара вече има много малко. Когато Уимляс %R се установи на ниво по-ниско нивото на  долната справочна линия, това означава, че пазара е свръхпродаден. С други думи казано всички, които са искали да си продадат акциите, вече са го направили и продавачи на пазара вече има много малко.

Дивергенции.

Най-силни сигнали за покупка и продажба дават дивергенциите, което осигурява и най-добрите възможности за търговия. За сигналите на дивергенцията прочетете повече в Осцилатори – обща характеристика .  Дивергенцията между цените и Уимляс %R се среща сравнително рядко.

1. Дивергенция на мечките възниква тогава, когато цените се покачват до нов максимум, а Уимляс %R се устанoвява в по-нисък максимум отколкото при предишния максимум на цените. Това са точките A и B на фиг 11.2, където имаме дивергенция клас „A”.

Графика на индикатора Уиляmс %R

Фиг. 11.2

Цената в точка B има ценови максимум  с ниво, което е по-високо от нивото на ценовия максимум в точка A, а индикаторът Уимляс %R, обратно на това има максимум в точка B, чиито ниво е по-ниско от нивото на  максимум в точка A. Това показва, че биковете са загубили сили и цените се движат нагоре по енерция. Когато Уимляс %R започне да се движи надолу и подминава втория максимум, се подава силен сигнал за продажба. След отваряне на позицията с продажба, вземаме предохранителни мерки, като поставяме стоп малко по-високо от последния локален максимум. Сигналът е най-силен, когато първия максимум е по-високо от справочната линия, а втория по-ниско от нея. На фиг. 11.2 максимума на индикатора в точка A е над справочната линия, а втория мамсимумум в точка B е под справочната линия и затова имаме силен сигнал за продажба, както се вижда от по-нататъшното развитие на цените.

2. Дивергенция на биковете
 възниква тогава, когато цените падат до нов минимум, а индикаторът Уимляс %R се устанoвява в по-малко дълбок минимум отколкото при предишния минимум на цените. Това са точките C и D на фиг. 11.2. Цената в точка D има ценови минимум с ниво, което е по-ниско от нивото на ценовия минимум в точка C, а индикаторът Уимляс %R, има минимум в точка D, чиито ниво е равно на това от минимума в точка C. Тази дивергенция е клас „С”. Това показва, че мечките са загубили сили и цените се движат надолу по енерция. Когато Уимляс %R се движи нагоре и надминава втория минимум се подава силен сигнал за покупка. След отваряне на позицията с покупка, вземаме предохранителни мерки, като поставяме стоп малко по-ниско от последния локален минимум. Сигналът е най-силен, когато първия минимум е по-ниско от справочната линия, а втория по-високо от нея. В случая на фиг 11.2 имаме дивергенция клас „С” където и двата минимума са под долната справочна линия и са на едно и също ниво. Затова и този сигнал е малко по-слаб отколкото дивергенцията клас „А”.

Зацикляне (Failure Swing) 
Мнозинството от търговците обикновенно се хвърлят от едната крайност към друга. Уимляс %R рядко изменя направлението си на движение в средата на своя диапазон. Отсъствието на размах се наблюдава тогава, когато Уимляс %R не се покачва над горната справочна линия при покачване на цените или не се спуска по-ниско от долната справочна линия при понижение на цените. Това са точките E и F на фиг. 11.3.

Графика на индикатора Уиляmс %R

Фиг. 11.3

3. Когато по време на покачване на цените Уимляс %R прекратява своя ръст без да е достигнал горната справочна линия и започва да се движи надолу (точка F на фиг 11.3), това е сигнал, който нарекохме зацикляне. Това показва, че биковете са много слаби и е добре в тези случаи да се продава.
4. Когато по време на понижаване на цените Уимляс %R прекратява своя спад без да е достигнал долната справочна линия и започва да се движи нагоре(точка Е на фиг 11.3), това е същия сигнал зацикляне. Това показва, че мечките са много слаби и е добре в тези случаи да се купува.

Свръхпродажба и свръхпокупка.

Когато цените на затваряне се установят в горната граница на интервала, Уимляс %R достига връх над горната справочналиния и показва, че пазара е свръхизкупен. Когато цените на затваряне се установят в долната граница на интервала, Уимляс %R достига дол и показва, че пазара е свръхпродаден. Нито биковете, нито мечките са всесилни. Те рядко са способни да установят цените на затваряне в края на интервала за много барове подред. Когато видим сигнал за свръхпродажба или свръхпокупка, трябва да сме внимателни, защото скоро може да се създадат условия за откриване на търговска позиция. С други думи казано е възможно в този момент тренда да се обърне. Тези сигнали са дадени на фиг. 11.4 съответно в точките G, K, L, M, N, O, P, Q и R и са изобразени в прозореца на цените като съответстват на пиковете на индикатора Уимляс %R в допълнителния прозорец.

Графика на индикатора Уиляmс %R

Фиг. 11.4

Тези сигнали за свръхпродажба или свръхпокупка на пазара работят добре когато има коридор на цените. Както вече знаем, коридор на цените има тогава, когато старшия тренд е много слаб или плосък. За повече информация прочетете в Динамична структура на финансовите пазари и вълните на Елиът . Когато на пазара започне тренд, тези сигнали стават неверни и опасни. По време на силен подем  Уимляс %R може да се задържи дълго време в състояние на свръхпокупка. Това се дължи на факта, че под текущия тренд съществува и тренд от по-високо йерархическо ниво, който допълнително изтласква цените нагоре. В този случай сигнала за свръхпокупка трябва да се възприема в смисъл, че биковете са много силни, а не че това е сигнал за продажба. Aналогично, при силен спад на цените  Уимляс %R може да показва свръхпродажба дълго време, което означава, че мечките са особено силни, а не че това е възможност за покупки.
Още веднъж се убеждаваме, че сигналите за свръхпокупка и свръхпродажба е добре да се използуват съвместно с указатели на тренд. Добре е този тренд да се проследява в по-горния таймфрейм. В случая ние работим в 4-часов таймфрейм, следователно трябва да следим дневния таймфрейм. Ако индикатора на тренд показва, че пазара е бичи, трябва да реагираме само когато се получават сигнали за покупка от Уимляс %R в 4-часовия таймфрейм и не се съобразяваме със сигнала за продажба (свръхпокупка) ако той излъчи такъв. Ако индикатора на тренд показва, че пазара е мечи, трябва да реагираме само когато се получават сигнали за продажби от Уимляс %R  в 4-часовия таймфрейм и не се съобразяваме със сигнала за покупка (свръхпродажба) ако той излъчи такъв. Тези изводи са логическо следствие на факта, че пазарът има фрактална структура и винаги се движат едновременно по няколко тренда от различни йерархични нива. Винаги трябва да се съобразяваме кой от тях доминира за да тълкуваме правилно сигналите, които Уимляс %R излъчва.
5. Когато Уимляс %R се повиши над горната справочна линия, това показва, че е възможен връх на цените и следователно това е сигнал за продажба. На фиг 11.4  това са точките G и K , но не продаваме в точките  L, M и N.
6. Когато Уимляс %R се понижи под долната справочна линия, това показва, че е възможено дъно на цените и следователно това е сигнал за покупка. На фиг 11.4 това са точките  O и P,  ( сигнала в точка D бе споменат в раздела дивергенции), но не купуваме в точките  Q и R.

 Специфични характеристики.

Когато говорихме за характеристиката Зацикляне (Failure Swing), споменахме, че отсъствието на размах се наблюдава тогава, когато Уимляс %R не се покачва над горната справочна линия при покачване на цените или не се спуска по-ниско от долната справочна линия при понижение на цените.
Съществува обаче, още един аспект на явлението отсъствие на размах. Той се появява тогава, когато Уимляс %R се обръща, без да достигне своята долна справочна линия по време на много силен възходящ тренд от по-високо йерархично ниво и без да достигне своята горна справочна линия по време на много силен низходящ тренд от по-високо йерархично ниво. Тренда от по-високо иерархично ниво подтиска тренда, който е от по-ниско ниво и затова индикатора няма размах. С други думи казано вълната на тренда от по-ниско ниво е с посока обратна на вълната от по-високо ниво, което е прието да се  нарича откат. Обръщането на Уимляс %R, по време на откат няма  размах ипотвърждава този тренд. Това са точките 1, 2, и 3 на фиг. 11.5.

Графика на индикатора Уиляmс %R

Фиг. 11.5

Обръщането без размах по време на низходящ тренд дава силен сигнал за продажба. На фиг. 11.5 това е т. 3. В този случай индикатора Уимляс %R не може да достигне горната справочна линия , което показва че мечките са много силни и което се вижда от по-нататъшното развитие на графиката.
Обръщането без размах по време на възходящия тренд дава силен сигнал за покупка. На фиг. 11.5 това е т. 1 и т. 2. В този случай индикатора Уимляс %R не може да достигне долната справочна линия , което показва че биковете са много силни и което се вижда от по-нататъшното развитие на графиката.
Трябва да умеем да направим разлика от явлението Зацикляне (Failure Swing), където отсъствието на размах означава непотвърждение на тренда. В този случай вълната на тренда от по-ниско ниво е със същата посока като вълната от по-високо ниво, което е прието да се  нарича импулс. Ако по време на импулс биковете не могат да достигнат горната справочна линия, това означава,че те са по слаби отколкото изглежда в графиката на цените и обратно, ако по време на импулс мечките не могат да достигнат долната справочна линия, това означава, че те са по слаби отколкото изглежда в графиката на цените. Ето защо в тези случаи говорим за непотвърждение на тренда.

12. Стохастика (Stochastic)
Индикаторът Стохастика показва положението на всяка цена на закриване от днешния ден спрямо максималните и минимални цени в предишния интервал от време. Той прилича на индикатора Уйлямс %R, но е по-сложен от него. В него има заложени няколко стъпки, чрез които се премахва пазарния шум и се подтискат лошите сигнали. Индикаторът Стохастика е показан на фиг. 12.1.

Графика на индикатора  Стохастика

Фиг. 12.1

Описание на елементите на графиката. 

Индикатора стохастика се вижда във втория допълнителен прозорец на графиката. Той се състои от две линии. Бързата линия е изчертана с плътен оранжев цвят, а бавната с прекъсната червена линия. Показани са и две справочни хоризонтални линии с прекъснат зелен цвят. Горната е изчертана на ниво 80%, а долната на ниво 20%. Самия индикатор се изменя от 0 до 100%.
В Математическия модел на финансовите пазари   е обяснено, че свръхкраткосрочните трендове се явяват като “шум” по отношение на средносрочните трендове. Този шум се подтиска, чрез прилагане на движещи се средни (МА), които играят ролята на времеви филтър.

Разчет на индикатора Стохастика.
Стохастиката се състои от две линии – бърза, която се нарича %К и бавна, която се нарича %D.

1. Първата стъпка при разчета на Стохастиката е изчисляването на бързата линия  %К, според формула 12.1.

Формула на индикатора Стохастика

Формула 12.1

където:
Cc – днешна цена на затваряне,
Ln – минималната дневна цена за избрания период от време,
Hn – максималната дневна цена за избрания период от време,
–  броя дни влизащи в избрания период на време,
%K – бързата линия на индикатора Стохастика.

Стандартното време за разчет на Стохастиката е 5 дни, но много търговци използват и повече дни. Краткият период позволява да се регистрират повече на брой точки на обръщане, а по-дългия регистрира по-малко на брой точки на обръщане, но по-важни.

2. При следващата стъпка се изчислява бавната линия %D. Това става като се изглади линията %K, обикновенно за 3 дни формула 12.2.

Формула на индикатора Стохастика

Формула 12.2

където e избрано j = 3 дни.
С други думи за всяко „j” изчисляваме съответния период „n”.
Ако изкаме изглаждането да е по-голямо избираме броя на дните “n” по-голямо число. Забелязваме, че изглаждането е малко по-особенно от вече познатото МА. В много от програмните пакети е избрано именно изглаждането посредством прилагане на МА върху %K, за което може да се прочете в Индикатор на средното движение на цената, наричан още Движеща се средна . 
В Стохастиката показана на фиг. 12.1. бързата линия, която е изчертана с плътен оранжев цвят е  бързата линия %К, а бавната, която е изчертана с прекъсната червена линия е бавната линия %D. Стохастиката  се използва в два варианта: бавна Стохастика и бърза Стохастика. Обръщаме внимание да се прави разлика между бавна Стохастика и бърза Стохастика  от една страна и бавна линия %D и бърза линия %К от друга страна.
Както вече отбелязахме бързата Стохастика се състои от две линии бърза линия %К и бавна линия %D, които се рисуват на една и съща графика. Tя е много чувстветелна към реверсиите на тренда, но дава и много неверни сигнали при краткосрочните отскоци на цените.  Много от търговците предпочитат по-малко чувствителната бавна Стохастика. В бавната Стохастика ролята на бърза линия играе линията %D, която допълнително се изглажда и така се получава бавната линия. В техническата литература е прието линиите в бавната Стохастика отново да се бележат с %К и %D, което води до известно объркване. В този случай ще знаем, че %D от бързата Стохастика е всъщност %К от бавната Стохастика, а %D от бавната е изгладената %D от бързата Стохастика.
В някои програми за бавната линия на бавната стохастика е прието означението R%. При това предположение е налице следната подредба:

Бърза стохастика:  Бърза линия - %K          Бавна линия - %D
Бавна стохастика:  Бърза линия - %D          Бавна линия - %R

Бавната Стохастика по-добре подтиска пазарния шум и дава по-малко отскоци. Най-популярна е 5-дневната бавна Стохастика с приложено изглаждане за 3 дни.
Избора на периода на усреднение се определя от това какъв тренд преследваме. По-краткосрочните Стохастики (около 5 дни) помагат да се уловят краткосрочните реверсии. По-дългите периоди (около 14) дни помагат да се уловят реверсиите на по-големите (средносрочни) трендове.
Стохастиката може да се колебае между 0 и 100%. За разлика от Уйлямс %R, тук горната граница е 100%, а долната 0%. Справочните линии се прекарват на ниво 20% и 80% и отбелязват областите на свръхпродажба и свръхпокупка. Бавната Стохастика, обаче по-рядко достига тези крайни стойности.

Психология на пазара.
Всяка сделката представлява консенсус по отношение цената на акциите между продавачи и купувачи и различна оценка по отношение на стойността им. Продавачите си мислят, че стойността на акцията е ниска и изкат да я продадат, а купувачите си мислят, че е висока и изкат да купят. Горния край на отминалия интервал на цените показва колко високо биковете могат да повишат цените и каква е тяхната максимална сила. Долния край на отминалия интервал на цените показва колко ниско мечките могат да понижат цените и каква е тяхната максимална сила. От друга страна цената на закриване е най-важния консенсус за деня. Стохастиката сравнява цената на затваряне за всеки ден с минималната и максимална цена от отминалия определен интервал от време. По този начин той ни показва дали биковете могат да установят цените на затваряне в най-горната граница на интервала и  дали мечките могат да установят цените на затваряне в най-долната граница на интервала. Стохастиката определя баланса на силите между биковете и мечките в най-важния момент на деня, когато се формират цените на затваряне. Така ние разбираме коя от двете групи е способна да установи цените на закриване в своя полза. Ако биковете не могат да установят цените на затваряне до максимума по време на повишаване на цените то те са по-слаби отколкото изглежда. Това е възможност за продажба – т. A на фиг. 12.2. Ако мечките не могат да установят цените на затваряне до минимума по време на понижение на цените то те са по-слаби отколкото изглежда. Това е възможност за покупка -  т. B на фиг. 12.2.

Графика на индикатора  Стохастика

Фиг.12.2

След като Стохастиката ни показва баланса на силите, ние лесно можем да преценим кой от двата отбора на биковете или на мечките в момента е по-силен, респективно – по-слаб и кой ще спечели поредното сражение на пазара. Ако искаме да търгуваме успешно трябва да сме в отбора на победителите.

Правила на търговия. 
Стохастиката дава три типа сигнали, разположени в низходящ ред:
•    Дивергенция,
•    Ниво на линията на Стохастиката
•    Направление на линията на Стохастиката

Дивергенция.
Най-силния сигнал за покупка или продажба Стохастиката дава при дивергенция между нея и цените. Тези сигнали са показани на фиг. 12.3. Повече за сигнала Дивергенция прочетете в  Осцилатори – обща характеристика .

Графика на индикатора  Стохастика

Фиг. 12.3

1. Дивергенция на биковете възниква тогава, когато цените падат до нов минимум, а Стохастиката се устанoвява в по-малко дълбок минимум отколкото при предишния минимум на цените. Това са точките D и B на фиг 12.3. Цената в точка B има ценови минимум с ниво, което е по-ниско от нивото на ценовия минимум в точка D, а индикаторът Стохастика, обратно на това има минимум в точка B, чиито ниво е по-високо от минимума в точка D. Това показва, че мечките са загубили сили и цените се движат надолу по енерция. Когато Стохастиката се движи нагоре и надминава втория минимум се подава силен сигнал за покупка. След отваряне на позицията с покупка, вземаме предохранителни мерки, като поставяме стоп малко по-ниско от последния локален минимум. Сигналът е най-силен, когато първия минимум е по-ниско от справочната линия, а втория по-високо от нея, както е случая на фиг.12.3.

2. Дивергенция на мечките възниква тогава, когато цените се покачват до нов максимум, а Стохастиката се устанoвява в по-нисък максимум отколкото при предишния максимум на цените. Това са точките C и A на фиг 12.3, където имаме дивергенция клас „A”и точките E и F на фиг 12.3, където имаме дивергенция клас „C”.  Цената в точка A има ценови максимум  с ниво, което е по-високо от нивото на ценовия максимум в точка C, а индикаторът Стохастика, обратно на това има  максимум в точка A, чиито ниво е по-ниско от максимум в точка C. Това показва, че биковете са загубили сили и цените се движат нагоре по енерция. Когато Стохастиката започне да се движи надолу и подминава втория максимум, се подава силен сигнал за продажба. След отваряне на позицията с продажба, вземаме предохранителни мерки, като поставяме стоп малко по-високо от последния локален максимум. Сигналът е най-силен, когато първия максимум е по-високо от справочната линия, а втория по-ниско от нея, както е случая на фиг.12.3.

Свръхпокупка и свръхпродажба.
Когато Стохастиката се покачи над горната справочна линия, това показва, че пазара е свръхизкупен. Ако е купено твърде много, това означава, че почвата за движение надолу е подготвена. Когато Стохастиката се спуска по-долу от долната справочна линия на пазара се наблюдава свръхпродажба. Ако е продадено твърде много, то почвата е подготвена за движение нагоре.
1. Когато линиите на Стохастиката преминават над или под справочнате линии, те ни помагат да определим областите с максимални или минимални цени. Тези сигнали работят добре когато се намираме в коридор на цените, но дават преждевременни и опасни сигнали, когато се образува тренд. Това е показано на фиг. 12.4

Графика на индикатора  Стохастика

Фиг. 12.4

Стохастиката пресича горната справочна линия отгоре надолу, след като е била за известно време над нея в точките C, G и K и би трябвало според казаното  по-горе да продадем в тези точки, а долната справочна линия Стохастиката пресича отдолу нагоре в точките D и L след като е била за известно време под нея и би трябвало да купим в тези точки. В същото време казваме, че това може да са опасни сигнали по време на тренд. Да разясним този важен случай по-подробно.
Припомняме си за фракталната структура на пазара в смисъл, че едновременно се движат няколко тренда едновременно от различно йерархично ниво. Прочете повече в Динамична структура на финансовите пазари и вълните на Елиът . Когато старшия тренд е слаб, цените се движат в коридор. Този коридор може да е хоризонтален, а може и да е с наклон. За да проверим какъв е старшия тренд отваряме графичното изображение с дневните цени показано на фиг. 12.5. Припомняме, че нашата работна област са 4 часовите графики на фиг. 12.4.

Графика на индикатора  Стохастика

Фиг. 12.5

Със зелените вертикакални линии на фиг 12.5. е показан учстъка от 20.03.2008г до 25.04.2008г, същия като на фиг 12.4, на 4-часовата графика, като съответните точки са синхронизирани. Тренда на дневната графика е от по-високо иерархично ниво от този на 4-часовата графика. Сега вече спокойно можем да кажем, че ако продадем в точка  C по сигнала на Стохастиката от 4-часовата графика, това ще е достоверен сигнал, защото старшия тренд на дневната графика се понижава. Същото се отнася и за точка D. Ако закупим в точка D по сигнала на Стохастиката от 4-часовата графика, това ще е достоверен сигнал, защото старшия тренд на дневната графика се повишава. Очевидно по тази логика и сигнала в точка L е достоверен. Не е такав сценария обаче, в точките  G и K. В тези точки Стохастиката на фиг. 12.4, която е работната област подава сигнал за продажба. В същото време виждаме на дневната графика, фиг. 12.5, че старшия тренд е възходящ. Логично е да се очаква, че старшия тренд ще изтласка цените нагоре, защото той е значително по-мощен. В този случай определено може да се каже, че сигналите на Стохастиката в точки G и K от работната област показана на фиг. 12.4 са недостоверни.
Трябва да сме особенно внимателни, когато в графиката на цените се наблюдава тренд и този тренд е от по-високо йерархично ниво. При възходящ тренд Стохастиката бързо навлиза в област на свръхпокупки и подава неверен сигнал за продажба по време, когато цените растат. В нисходяшия тренд Стохастиката бързо навлиза в област на свръхпродажба и подава неверен сигнал за покупка по времето, когато цените падат. Добре е в такъв случай Стохастиката да се комбинира с дългосрочен индикатор на тренд. Когато дългосрочния индикатор показва възходящ тренд, купуваме, когато и Стохастиката даде сигнал за покупка, но не продаваме, когато Стохастиката даде сигнал за продажба. Купуваме в точки D и L но не продаваме когато Стохастиката пресече горната справочна линия в точки G и K. Когато дългосрочния индикатор показва низходящ тренд, продаваме, когато и Стохастиката даде сигнал за продажба, но не купуваме, когато Стохастиката даде сигнал за покупка. Продаваме в точка C, но не купуваме в случай, че Стохастиката пресече долната справочна линия в участъка C-D.

2. Ако ние сме определили възходящ тренд по дневната графика, трябва да изчакаме докато Стохастиката се спусне по-долу от долната справочна линия. След това попълваме ордер (поръчка) за покупка на цена по-висока от максимума на последния интервал на цените без да чакаме Стохастиката да започне движение нагоре и да пресече долната справочна линия. Доколкото сме решили да задържим тази позиция, вземаме предохранителни мерки като поставяме стоп на ниво по-ниско от минимума на текущия или миналия ден в зависимост от това кой е по-нисък.
Формата на минимума в Стохастиката показва колко силен трябва да бъде следващия подем на цените.  Ако минимума е тесен и малък, това означава, че мечките са слаби и следващото покачване на цените ще бъде значително. Ако минимума е дълбок и широк, то мечките са силни и покачването ще е незначително. Трябва да реагираме само на силните сигнали за покупка.

3. Ако ние сме определили низходящ тренд по дневните графики, трябва да изчакаме докато Стохастиката се покачи по-горе от горната справочна линия. След това попълваме ордер (поръчка) за продажба на цена по-ниска от минимума на последния интервал на цените без да чакаме Стохастиката да започне движение надолу и да пресече горната справочна линия. Доколкото сме решили да задържим тази позиция, вземаме предохранителни мерки като поставяме стоп на ниво по-високо от максимума на текущия или миналия ден в зависимост от това кой е по-висок.
Формата на максимума в Стохастиката показва колко силен трябва да бъде следващия спад на цените.  Ако максимума е тесен и малък, това означава, че биковете са слаби и следващото понижение на цените ще бъде значително. Ако максимума е висок и широк, то биковете са силни и понижението ще е незначително. Трябва да пропускаме такива сигнали и да реагираме само на силните сигнали за продажба.

4. Не бива да купуваме, ако Стохастиката показва свръхпокупки и не бива да продаваме, ако тя показва свръхпродажби. Така ние ще си спестим много на брой лоши сделки.

Направление на линиите.
Когато и двете линии на Стохастиката се движат в едно направление, те потвърждават съществуващия краткосрочен тренд. Ако цените растат и двете линии на Стохастиката също растат, то много е вероятно ръста на цените да продължи. Когато цените се понижават и двете линии на Стохастиката също се понижават, то много е вероятно спада на цените да продължи.
Избора на периода на усредняване на Стохастиката е много важен. Краткосрочните осцилатори са по-чувствителни, но те дават и повече отскоци. Дългосрочните осцилатори дават сигнали само в по-важните минимуми и максимуми. Ако използваме само Стохастиката, то по-добре е да изберем по-дълъг период. Ако използваме Стохастиката съвместно с дългосрочен индикатор за тренд  по-добре е да изберем по-краткосрочен период на усредняване.

5. Можем да използваме и един малко по-рискован начин на търговия. Ако Стохастиката е преминала горната справочна линия и пресече движещата се средна отгоре надолу, в случая ако жълтата плътна линия пресече червената прекъсната линия, можем да продадем но на таймфрейм (времеви интервал) по-малък от 4-часовия, например едночасовия. Веднага след като жълтата плътна линия пресече червената прекъсната линия отдолу на горе на 4-часовия таймфрейм затваряме сделката с покупка но на часовата графика. Такъв е участъка сдед точка E на фиг. 12.4. По същия начин можем да процедираме, когато стохастиката се намира под долната справочна линия. Този начин се практикува от опитните търговци (пипсовчици) за свръхкраткосрочни сделки за незначителни курсови разлики. Логиката е, че ако имаме по-голям капитал дори и дребната курсова разлика ще ни донесе прилична печалба при това за много кратко време.

6. Един много рисковън начин за използване на Стохастиката е да се купи при възходящ тренд веднага щом тя пресече горната справочна линия. В случая се разчита, че биковете са все още силни. Веднага щом Стохастиката започне да се понижава се закрива позицията с продажба. Така се печели малка ценова разлика като се разчита на последната вълна на покачване – 5 вълна от вълновия модел на Елиът. По същия начин може да се процедира и при понижаващ се тренд.


13. Индекс на относителната сила (RSI)
Индексът на относителната сила (Relative Strenght Index - RSI), по същество представлява осцилатор, който измерва относителната сила на пазара като проследява цените на затваряне. Той е най-често изпреварващ, понякога синхронен, но никога закъсняващ индикатор.
Графиката на индикатора RSI е показане на фиг. 13.1, изчертан със светлорозова линия в допълнителния прозорец, тъй като неговите стойности се различават от тези на цените. Изчертани са и двете хоризонтални лини на свръхпокупка на ниво 70% и свръхпродажба на ниво 30%, наречени още справочни линии.

Графика на RSI

Фиг. 13.1

В програмите за технически анализ RSI се изчисляват автоматично и на потребителя се показва готовата графика в нов прозорец.

1. Изчисляване на индикатора RSI.Индикаторът RSI се изчислява по формула (13.1).

Формула на RSI

Формула 13.1

където:
Rn  -  е сумата на всички положителни разлики между цените на затваряне за периода на усредняване n.
Sn -  е сумата на всички отрицателни разлики между цените на затваряне за периода на усредняване n.
n  -  броя дни в периода на усредняване
RSI – Индекс на относителната сила

Индексът се измерва в проценти и се изменя от 0 да 100%. Най-често използвания обхват на усредняване за RSI  е от 7 до 14 дни. Ако всички разлики между цените на затваряне в един 9-дневен период са положителни, то числото R/S става безкрайно голямо, а RSI = 100%. Ако всички разлики между цените на затваряне в един 9-дневен период са отрицателни, то числото R/S става 0, а RSI = 0% . Графичната картина, която дава максимумите и минимумите на RSI слабо зависи от избора на броя дни в усредняемия период. Когато RSI достига максимумите и започва да се движи надолу, тогава показва ценови връх. Когато RSI достига минимумите и започва да се движи нагоре, тогава показва ценово дъно.
Нивата на свръхпокупка и свръхпродажба се определят от горната справочна линия прекарана на ниво 70% и долната справочна линия прекарана на ниво 30%. При RSI тези нива са малко относителни. В някои пакети те са прекарани на нива 80% и 20% съответно. Най-добре е тези нива да се преглеждат от време на време и да се коригират така, че да съответстват на по-значителните пикове. Тези корекции трябва да се правят на всеки 3 месеца, като се прилага правилото “5%”. Ако графиката съдържа 100 точки придвижваме горната справочна линия докато над нея останат 5 точки, респективно долната справочна линия надолу докато под нея останат 5 точки.

2. Психология на пазара.Всяка сделка отразява консенсуса на всички участници на пазара по повод цената на акцията. Когато цените на закриване стават все по-високи и разликата между днешната и вчерашната цена се запазва положителна, RSI нараства и това означава,че биковете са силни. След като RSI пресече горната справочна линия получаваме важна информация, че пазара е свръхизкупен и вероятно цените ще тръгнат надолу. Обратно, когато цените на закриване стават все по-ниски и разликата между днешната и вчерашната цена се запазва отрицателна, RSI намалява и това означава, че мечките са силни. След като RSI пресече долната справочна линия получаваме важна информация, че пазара е свръхпродаден и вероятно цените ще тръгнат нагоре.

3. Правила за търговия.
RSI дава 3 типа сигнали разположени в низходящ ред по степента на важност:
• дивергенция
• фигури
• ниво на индикатора.
Дивергенции.Дивергенцията между RSI и цените дава най-силния сигнал за покупка и продажба. Тя обикновенно се проявява в основните минимуми и максимуми. Дивергенцията е налице, когато новия ценови минимум не се потвърждава от новия минимум на индикатора или когато новия ценови максимум не се потвърждава от новия максимум на индикатора. Дивергенцията показва кога тренда е слаб и е готов да се обърне обратно в другата посока. В зависимост от непотвърждението на ценовия минимум или от непотвърждението на ценовия максимум се образуват дивергенцията на биковете или дивергенция на мечките. Тези дивергенции са показани на фиг. 13.2

Графика на дивергенциите на RSI

Фиг. 13.2

3.1. Дивергенцията на биковете дава сигнал за покупка. Тя възниква, когато цените падат до нов минимум, а RSI дава по-малко дълбок минимум, отколкото при предишния минимум на цените. На фиг 13.2 се вижда, че новия ценови минимум в точка B е на по-ниско ниво от стария ценови минимум в точка A, за разлика от новия минимум на индикатора RSI в точка B, който стои на по-високо ниво от стария минимум на индикатора в точка A. Купуваме веднага щом RSI започне да се движи нагоре от втория минимум в точка B. Вземаме предохранителни мерки, като поставяме стоп на ниво малко по-ниско от последния локален минимум на цените, в случая точка B. Сигналът за покупка е особенно силен, когато първия минимум на RSI лежи по-ниско от долната справочна линия, а втория по-високо от тази линия, както е показано на  графиката.

3.2. Дивергенцията на мечките дава сигнал за продажба. Тя възниква, когато цените се покачват до нов максимум с по-високо ниво, а RSI дава максимум с по-ниско ниво, отколкото при предишния максимум на цените. На фиг 13.2 се вижда, че новия ценови максимум в точка D е на по-високо ниво от стария ценови максимум в точка C, за разлика от новия максимум на индикатора RSI в точка D, който стои на по-ниско ниво от стария  максимум на индикатора в точка C. Продаваме веднага щом RSI започне да се движи надолу от втория максимум в точка D. Вземаме предохранителни мерки, като поставяме стоп на ниво малко по-високо от последния локален максимум на цените, в случая точка D. Сигнала за продажба е особенно силен, когато първия максимум на RSI лежи по-високо от горната справочна линия точка  C, а втория по-ниско от тази линия, точка D съответно.

ФигуриКласическите похвати на техническия анализ работят с RSI много по-добре отколкото другите индикатори. Линията на тренда, линиите на подкрепа и съпротивление, фигурите ”глава и рамо” имат много добра съвместимост с фигурите на RSI. Често пъти RSI завършва формирането на тези фигури няколко периода по-рано отколкото линията на цените, подсказвайки по този начин за вероятната динамика на цените.
Обикновенно RSI пресича своята линия на тренда по-рано, отколкото линията на цените пресича своята трендова линия. Пресичането на линията на тренда от RSI дава сегнал, че тренда на цените ще се обърне. Наличието на дивергенция, последвано от пресичане на тренда от RSI дава много силен сигнал за отваряне на търговска позиция в съответната посока. На фиг.13.3 е показано как  червената линия на низходящия тренд на индикатора пресича линията на индикатора малко по-рано отколкото червената линия на низходящия ценови тренд пресича цените. Със зелени линии е показано как линията на възходящия тренд на индикатора пресича линията на индикатора малко по-рано отколкото линия на възходящия ценови тренд пресича цените.

Графика фигури на RSI

Фиг. 13.3

3.3. Когато RSI пресече низходящата линия на тренда, даваме поръчка за покупка за да хванем възходящия пробив. Това е един сравнително точен сигнал за покупка. Този пробив е малко след точка B.
3.4. Когато RSI пресече възходящата линия на тренда, даваме поръчка за продажба за да хванем низходящия  пробив. Това е един сравнително точен сигнал за продажба. Този пробив е малко след точка D.

Нива на RSI.

Когато RSI премине над горната справочна линия, това показва, че биковете са в края на силите си и че пазара е свръхизкупен. При това положение е много вероятно да започнат разпродажби и цените да тръгнат надолу. Когато RSI премине под  долната справочна линия, това показва, че мечките са в края на силите си и че пазара е свръхпродаден. При това положение е много вероятно да започнат покупки  и цените да тръгнат нагоре. Това са случаите в точка E и точка A съответно, показани на фиг. 13.4.

Графика на RSI

Фиг.13.4

Не напразно употребяваме термина “вероятно”. Не забравяме, че под текущия тренд се движи друг по-мощен, който може да изведе цените още по-високо въпреки, че има локален максимум над горната справочна линия или още по-ниско въпреки, че има локален минимум под долната справочна линия. Такъв фалшив сигнал има в точка F в прозореца на цените. Ето защо купуваме по сигналите RSI на 4 часовия таймфрейм, върху който е изчертана графиката, само ако има дневен (по-старши) възходящ тренд на цените и продаваме по 4 часовия таймфрейм по сигналите на RSI,  само ако има дневен низходящ тренд на цените.
3.5. Купуваме, ако RSI се спусне по-ниско от долната справочна линия, а след това тръгне нагоре и я пресече. Сигналът е още по-силен, ако дневния график на цените е възходящ.
3.6. Продаваме, ако RSI се покачи по-високо от горната справочна линия, а след това тръгне надолу и я пресече. Сигналът е още по-силен, ако дневния график на цените е низходящ.

4. Особенности на индикатора RSI.Още в самото начало обявихме, че индикаторът RSI по принцип е от типа осцилатори. Следователно той е подходящ за използване, когато тренда е неутрален (плосък). Изключение от това правило правят сигналите от типа дивергенции. Това е така, защото те „усещат” по-старшия тренд. Например, ако разгледаме дневния RSI, той е по-старши и по-силен от RSI в  4 часовия таймфрейм. Затова твърдим, че дивергенцията може да се използва като сигнал, когато се равива тренд на  4 часовия таймфрейм, защото ако нямаше подкрепа от дневния трнд, то дивергенция в 4 часовия таймфрейм нямаше да има.
Особено силен сигнал се получава при тройната дивергенция. Преди обаче, да дойде тройната дивергенция, ние ще видим двойната и няма да знаем, че ще дойде още една, която ще я превърне в тройна. Ако сме имали двойна бича дивергенция както е на фиг. 13.2 точка D, ние ще продадем според правилата. Но би могло след като цената се понижи, след известно време, тя да започне силно да се покачва (в случая този сценарий не е налице). Тогава, ние трябва да закрием позицията с поставения според правилата стоп и ще реализираме известни загуби. Но когато дойде третия непотвърден връх и се образува тройна дивергенция, тогава ще последва реверсия с много силно понижение на цените и ние ще реализираме от късата си позиция много по-висока печалба отколкото при втория непотвъден връх. Това се дължи на много силния старши възходящ тренд, след който почти винаги има силно понижение на цение. Такъв обикновенно е сценарият след 5-тата възходяща вилна на Елиът. Същото се отнася и за бичата тройна дивергенция. Повече за вълните на Елиът прочетете в Динамична структура на финансовите пазари и вълните на Елиът. Тези случаи, обаче са много редки.

RSI дава още един специфичен сигнал – сигнал за потвърждение. Това са точките G, K и F на фиг. 13.5, които са поредни максимуми върху линията на индикатора RSI. Тези максимуми се потвърждават и на ценовата графика. С други думи казано, в тези точки цените също обазуват максимуми, като всеки следващ максимум е по-висок от предишния, както е при максимумите образувани от индикатора RSI.

Графика на RSI

Фиг. 13.5

Това потвърждение между цени и RSI показва, че текущия тренд е в сила и че той ще се запази поне още известно време. В случая се потвърждава възходящия тренд, което означава, че ако в този момент сме с отворени дълги позиции не би трябвало да  се безпокоим за тях.

14. Индикатор Арoон (Aroon Indicator and Oscillator)
Индикаторът Ароон се използва за да определи дали търгувания инструмент (акции) се намира в тренд и колко е силен, ако го има. Този индикатор е разработен предимно за да открива началото на нови трендове. Индикаторът Ароон се състои от две линии, Aroon(up) и Aroon(down). Индикаторът Aroon Oscillator се състои от една линия, която е дефинирана като разлика между линиите Aroon(up) и Aroon(down). За да бъдат изчислени и трите линии се използва един единствен параметър, който представлява  броя на определени времеви интервали. И двата индикатора Aroon(up) и Aroon(down) се променят от 0 до 100. Индикаторът Aroon Oscillator се изменя от -100 до +100 с нулева линия по средата.
Индикаторът Ароон е показан на фиг. 14.1, като данните са взети от валутния пазар за двойката EUR/USD в 4-часов таймфрейм. Исползвана е търговската платформа VT Trader на компанията  CMS FOREX . В прозореца на цените е показана графиката във вид на японски свeщи. В първият допълнителен прозорец са показани индикаторите Aroon(up) и  Aroon(down). В долния допълнителен прозорец е изчертан индикатора Aroon Oscillator.

Графика на индикатора Ароон

Фиг. 14.1

Описание на графиката.
Периода за изчисляване на индикаторите и осцилатора е избран от 14 бара (14 времеви интервала). В горния допълнителен прозорец индикаторът Aroon(up) е изчертан с плътна синя линия, а индикаторът Aroon(down) с плътна червена линия. В същия прозорец са изчертани и две справочни линии на 30% и 70% съответно. Във втория допълнителен прозорец е показан индикатора Aroon Oscillator, изчертан със зелени стълбчета. В същия прозорец са изчертани нулевата линия, както и две справочни линии на +50% и -50% съответно.

Изчисляване на индикаторите.
Индикаторът Ароон съдържа определен период на изчисление. В повечето програмни пакети той е избран по подразбиране 9 времеви интервала (бара) . В нашия случай е избран период от 14 времеви интервала. Индикаторът Aroon(up) се изчислява, като съотношение (в %) между броя на времевите интервали от началото на периода до времевия интервал, който съдържа максималната цена max(High) и броя на всички времеви интервали. Индикаторът Aroon(down) се изчислява по същия начин, само че тук се използват минималните цени min(Low). Напомняме, че когато графиката е показана в дневен таймфрейм, днешния ден (бар) е прието да се счита за номер „0”, миналия за номер „1”, по-миналия за номер „2” и т.н. Бара с номер „0” е незавършен през текущия ден, защото цените непрекъснато се променят. Той бива завършен в края на деня и се появява на другия ден като завършен бар и носи номер 1. На следващия ден всичко се повтаря. Изчисляването на индикаторите Aroon(up) и Aroon(down) е показано във формула 1.

Формула на индикатора Ароон

Формула 1

Където:
N – броя времеви интервала
RH – номера на бара с най-висока цена High за целия период N
R– номера на бара с най-ниска цена Low за целия период N

Ако максималната цена е установена в 5-ти времеви интервал (ден) в период от 14 дни, то стойността на индикатора Aroon(up) ще е (14-5)/14 % =64.3%.
 Когато в дадения период, в случая 14-дневен се вмъкне следващия ден и той съдържа максималната цена max(High) за целия 14-дневен период индикаторът Aroon(up) приема стойност 100%. Ако максималната цена (High)  започне непрекъснато да намалява по време на целия 14-дневен период, то индикаторът Aroon(up) ще приеме стойност 0% в края на периода. Същото се отнася и за индикатора Aroon(down).
Aroon Oscillator се получава от разликата между двата индикатора:
Aroon Oscillator = Aroon(up) - Aroon(down)

Специфични характеристики.

Индикаторът Aroon излъчва три вида сигнали, на които трябва да се обърне внимание.
Първият е, когато индикаторът Aroon достигне крайните значения от 0 и 100%, втория е когато двете линии Aroon(up) и Aroon(down) се движат паралелно една на друга и третия, когато двете линии взаимно се пресичат.
Крайни значения. Когато линиията Aroon(up) достигне 100%, това означава, че е налице силен възходящ тренд. Ако линиията Aroon(up) се намира  в интервала между 70 и 100% , като пресича справочната линия 70% отдолу нагоре това означава, че започва нов възходящ тренд.
Когато линиията Aroon(down) достигне 100%, това означава, че е налице силен низходящ тренд. Ако линиията Aroon(down) се намира  в интервала между 70 и 100% , като пресича справочната линия 70% отдолу нагоре това означава, че започва нов низходящ тренд.
Когато Aroon(up) се спусне под 50% , това означава, че текущия тренд е загубил възможност да се движи нагоре. Аналогично когато Aroon(down) се спусне под 50% , това означава, че текущия тренд е загубил възможност да се движи надолу. Стойностите под 30%  показват, че е налице силен тренд в обратна посока  – за Aroon(up) низходящ, а за Aroon(down) възходящ. В заключение ще обобщим, че когато Aroon(up) има стойност по-висока от 70%, а в същото време Aroon(down) е под 30%, съществува силен възходящ тренд, а  когато Aroon(down) има стойност по-висока от 70%, а в същото време Aroon(up) е под 30%, съществува силен низходящ тренд.
Паралелно движение. Когато  Aroon(up) и Aroon(down) започнат да се променят по такъв начин, че техните стойности започват да намаляват и двете линии се приближат една към друга, това означава, че тренда се е преустановил и започва период на консолидация на цените.
Пресичане на линиите  Aroon(up) и Aroon(down).  Когато линията Aroon(up) пресича линията Aroon(down) отдолу на горе следва да се очаква, че оптимизма се засилва, биковете надделяват и ще се установи възходящ тренд. И обратно, когато линията Aroon(down) пресича линията Aroon(up) отдолу на горе следва да се очаква, че песимизма се засилва, мечките надделяват и ще се установи низходящ тренд.

Индикаторът Aroon Oscillator сигнализира, че е налице силен възходящ тренд, когато неговата стойност е над +50%, а когато неговата стойност е под -50% -това означава, че е налице силен низходящ тренд. Когато индикаторът Aroon Oscillator се движи в границите +50% и -50%, това означава, че цените се движат в коридор. Справочните лини +50% и -50% не трябва да се абсюлютизират, а да се приемат като ориентировъчни в контекста, че колкото по-надалеч от нулевата линия се намира индикатора, толкова по силен е съответния тренд. Много стар проблем за повечето търговски системи е тяхната неспособност да определят дали е налице тренд или цените се движат в канал. Mного добре работещите по време на тренд индикатори като MACD и МА (плъзгащи се средни), дават неверни сигнали, когато цените се движат в канал поради фазовото си изоставане. От друга страна осцилаторите, които се справят много добре, когато цените се движат в канал показват изпреварващи и неверни сигнали за закриване на позиции по време на тренд. Индикаторът Aroon Oscillator се опитва да реши този проблем, като помага да се определи кой вид индикатори, трендовите или осцилаторите имат по-голяма вероятност за успех.

Търговски сигнали:

1. Купуваме, когато Aroon(up) пресече Aroon(down) отдолу нагоре и се намира над линиятя 30%. Задържаме дългите позиции докато Aroon(up) показва стойности по-високи от 70%, а Aroon(down) по-ниски от 30%. Когато стойността на Aroon Oscillator е по-висока от +50%, това е гаранция, че трендът е възходящ. Задържането на Aroon Oscillator в границите от -50% до +50%, показва, че цените се движат в коридор. Дългите позиции се закриват, когато Aroon(up) пресече линията +50 отгоре надолу или Aroon(up) пресече Aroon(down) отгоре надолу. Сигналът е още по-силен ако  Aroon Oscillator е под линията +50%.
2. Продаваме, когато Aroon(up) пресече Aroon(down) отгоре на долу или което е все същото когато Aroon(down) пресече Aroon(up) отдолу нагоре. Сигнала е по-силен ако пресичането е над линията 30%. Задържаме късите позиции докато Aroon(down) показва стойности по-високи от 70%, а Aroon(up) по-ниски от 30%. Когато стойността на Aroon Oscillator е по-ниска  от -50%, това е гаранция, че трендът е низходящ. Задържането на Aroon Oscillator в границите от -50% до +50%, показва, че цените се движат в коридор. Късите позиции се закриват когато Aroon(down) пресече линията +50 отгоре надолу или Aroon(up) пресече Aroon(down) отдолу на горе. Сигналът е още по-силен ако  Aroon Oscillator е над линията -50%.
Сигналите за покупка и продажба са показани на фиг. 14.2

Графика на индикатора Ароон

Фиг. 14.2

1. В точка А (синя стрелка нагоре) откриваме дълга позиция с покупка, защото Aroon(up) пресича Aroon(down) отдолу нагоре и се намира над справочната линия 30%.
2. В точка В (знак Stop оцветен в синьо) закриваме дългата позиция с продажба, защото Aroon(up) пресича линията 50% отгоре надолу, а Aroon Oscillator е под линията +50%. Тази сделка е с малка загуба защото цената на покупка е по-висока от цената на продажба.
3. В точка C (синя стрелка нагоре) откриваме дълга позиция с покупка, защото Aroon(up) пресича Aroon(down) отдолу нагоре и се намира над справочната линия 30%.
4. В точка D (знак Stop оцветен в синьо) закриваме дългата позиция с продажба, защото Aroon(up) пресича линията 50% отгоре надолу, а заедни с това и линията Aroon(down)  отгоре надолу), а Aroon Oscillator е под линията +50%. Тази сделка е със значителна печалба и напълно покрива малката загуба защото цената на продажба е много по-висока от цената на покупка.
5. Веднага след точка D (червена стрелка надолу) откриваме къса позиция с продажба , защото Aroon(down) пресича Aroon(up) отдолу нагоре и се намира (над справочната линия 30%.
6. В точка Е (знак Stop оцветен в червено) закриваме късата позиция с покупка, защото Aroon(down)  пресича линията 50% отгоре надолу, а Aroon Oscillator е над линията -50%. Печалбата и в този случай е очевидна, въпреки че е малка.
7. Малко след точка Е (синя стрелка нагоре) откриваме дълга позиция с покупка, защото Aroon(up) пресича Aroon(down) отдолу нагоре и се намира над справочната линия 30%.
8. В точка  F (знак Stop оцветен в синьо) закриваме дългата позиция с продажба, защото Aroon(up) пресича линията Aroon(down)  отгоре надолу, а Aroon Oscillator е под линията +50%.
9. Веднага след закриване на дългата позиция откриваме къса в точка F (червена стрелка надолу), защото Aroon(down) пресича Aroon(up) отдолу нагоре и се намира над справочната линия 30%.
10. В точка G (знак Stop оцветен в червено) закриваме късата позиция с покупка, защото Aroon(down)  пресича линията 50% отгоре надолу, въпреки че Aroon Oscillator е под линията -50%. По - безрисковото закриване на тази позиция може да стане, когато Aroon(up) пресича линията Aroon(down) отдолу нагоре малко след това, съответно с по-малко печалба.
11. Малко след точка G (синя стрелка нагоре) откриваме дълга позиция с покупка, защото Aroon(up) пресича Aroon(down) отдолу нагоре и се намира над справочната линия 30%.
12. В точка K (знак Stop оцветен в синьо) закриваме дългата позиция с продажба, защото Aroon(up) пресича линията  Aroon(down) отгоре надолу, отново с известен риск защото Aroon Oscillator не е още под линията +50%.
13. Веднага след точка К (червена стрелка надолу) откриваме къса позиция с продажба , защото Aroon(down) пресича Aroon(up) отдолу нагоре и се намира (над справочната линия 30%.
14. В точка L (знак Stop оцветен в червено) закриваме късата позиция с покупка, защото Aroon(down)  пресича линията 50% отгоре надолу, а Aroon Oscillator е на линията -50%.

Както се вижда от графиката на фиг. 14.2, понякога имаме силни сигнали за покупка и продажба, а понякога малко по-съмнителни и по-рискови. Затова никога не трябва да забравяме да поставяме предохранителни стопове. При продажба – малко по-високо от последния локален максимум, а при покупка малко по-ниско от последния локален минимум. Тази препоръка се отнася за коректни брокери, които не се искушават да тръгнат на „лов за стопове” срещу своите клиенти.

0 коментара:

Публикуване на коментар