Вълни на Елиът

Written By bgpools on петък, 2 март 2012 г. | 22:00



Вълни на Елиът. Теория на вълновия принцип на Елиът.


Вълновият принцип на Елиът е широко използван, но не добре разбиран философски подход към финансовите пазари. През 30-те години Ралф Нелсън Елиът прави уникално откритие, чиято формулировка звучи така: средното пазарно движение се покачва под формата на “пет вълни” и спада под формата на “три вълни”. Това позволява на Елиът да прогнозира ценовите движения с голяма точност. Теорията е публикувана през 1938 г. под заглавието “Вълновият принцип”. Според тази теория цените следват вълнови принцип /последователност/ на движение, което може да се използва за определяне на бъдещи нива и реверсии на тренда. Вълните, които следват тренда се наричат импулсни вълни, докато вълните които се развиват в посока обратна на основния тренд се наричаткорекционни.

Теорията на Елиът допълнително разделя импулсните и корекционните вълни напет главни и три низши движения. Осем последователни движения /вълни/ изграждат един пълен вълнови цикъл, като времевите граници за развитието им могат да варират от 15 мин. до десетки години. Най-голямото предизвикателство във вълновия принцип на Елиът е факта, че самите вълнови пулсации могат да се разделят на суб/по-низши/ пулсации със същата вълнова структура, за това е от ключово значение правилно да се определи отношението между вълните от различните структури. Базисен вълнови модел. Фундаменталното твърдение на Елиът е, че всички бичи пазари се състоят от пет вълни, а всички мечи - от три вълни. Във всяка бичи фаза има три импулсни вълни и две разположени между тях коригиращи вълни. Мечата фаза се състои от две импулсни вълни и една коригираща вълна разположена между тях. Важна характеристика на вълновия принцип на Елиът е неговата приложимост на всички нива на дадено движение. Всяка импулсна вълна се състои от пет вълни от друг порядък и всяка коригираща вълна се състои от три вълни от друг порядък.
Според някои аналитици вълновата теория на Елиът е не е просто модел или някакво сляпо следване на графики, а начин на мислене и виждане на пазара. Всяко едно движение на пазара /формиране на вълна/ е предизвикано от действията на мнозинството /масата/ инвеститори, които се ръководят единствено от желанието си да спечелят от изменението на цената. Точно този постоянен мотив на хората ги кара да мислят и действат по един и същи начин винаги. Това е в сила за абсолютно всички пазари: като се започне от фондовия, валутния, стоковия, та дори и пазара в квартала. Точно тази единствена цел заради която хората търгуват ги прави прогнозируеми. Психологията им е винаги една и съща. Няма значение дали сме в 1800 г., 1900 г. или 2003г.

Идеален вълнови модел:
Сляпото следване на вълновата структура е напълно погрешен подход. Тази грешка се прави от почти всички начинаещи, а дори и от напредналите в тази теория. Малко са хората които зная какво стои зад всяка една от тези единични вълни. Защо цените следват тази структура? В кой момент от движението се намираме точно и какво да очакваме в бъдеще? Обвиненията отправени към Elliott Wave Theory в посока, че само означава минали движения и няма прогностичен характер се отправят от хора които не са запознати (а даже и да са запознати, не са знаещи). Много по-голяма вреда има за хората които частично познават вълновата теория и се опитват да я прилагат неправилно, от тези които въобще не я използват.



Психологията зад понятията дъно и връх са

следните:

Най-високо ниво /дългосрочен период време/: дъно - изниква въпроса за оцеляване, възраждане, депресия, война; връх - разцвет, мир, свръхоптимизъм, крайна задоволеност; Това са и точките на обръщане на големите трендове.


Средно ниво /средносрочен период/: дъно - спад, рецесия, паника, ограничени войни; връх - положителни емоции, икономическа подобрение;


Ниско ниво /краткосрочен период/: дъно - най-често се фор-мира при лоши новини; връх - често съпроводено от добри новини. Забележете, че дъната се формират при негативни данни, а върховете при позитивни! Тук е мястото да се отбележи, че в зависимост от нивото на което се намираме зависи и степента на сила на променящия се тренд.



Психология на търговците в позиция на пазара на вълна 1: Тя се образува след оформена точка на обръщане - дъно или връх. Определя се с термина - Rebound.Хората са с нагласата за поредната корекция на текущия тренд. Използват всяко покачване за нови къси продажби. Много често обемите на търговия не са толкова големи, колкото е нормално за промяна на тренда. Само най-добрите влизат в правилната посока.



Вълна 2: Определя се като - Test of Lows. В развитието на тази вълна възниква въпросът дали най-лошо е вече минало или предстои. Дали няма да тръгнем към ново дъно? Условията в които се развива са понякога дори по-лоши и от тези при дъното. Болшинството чака ново дъно. Част от тях вече са къси или са вече изхвърлени от пазара. При оформеното дъно голяма част от хората са се оттеглили. Продавачи има но вече са малцина. Тези които не са успяли да разпознаят вълна 1 имат все още възможността да влязат дълги от добри (даже и по-добри) нива. Добрите трейдъри, разпознали новия тренд започват да трупат дълги позиции. Обемът постепенно се вдига и цените логично нарастват.



Вълна 3: Наричана още Powerful Wave. Характерно за нейното развитие е силата й, увеличаващият се обем, започват да излизат позитивни фундаментални данни, просперитет за икономиката с бързи темпове. Много често тя се подразделя на петици от по-малък порядък. Тази вълна никога не е най-късата. Почти всички учасници на пазара се уверяват в започването на нов тренд. Масите (обикновените инвеститори) "хващат влака". Точно когато всички са се убедили в започналото рали и са дълги, започват да липсват купувачите защото всички са дълги. Добрите трейдъри влезли от вълна 1 и 2 започват да осребряват печалбите си. Корекцията, следваща вълна 3 е по-скоро резултата от покриване на дълги позиции, отколкото къси продажби.



Вълна 4: Най-лесната за прогнозиране вълна, наречена - Surprising Disappointment. Тя се различава от вълна 2. Най-често отнема повече време за развитието и от 2, не навлиза дълбоко във вълна 3 и никога не застъпва част от вълна 1. Намаляването на оптимизмът от вълна 3 дава основание за разочероване на част от участниците. Обемите се ниски. Първият сигнал за скорошен връх е налице. В зависимост от развитието на тази вълна зависи и последната 5-та. Масовия инвеститор добавят към дългите си позиции с надеждата за възраждане на силата на тренда, а професионалистите влизат с ясната идея са скорошно обръщане.



Вълна 5: Final Advance. Името е показателно. Продължават да излизат добри новини за икономиката и компаниите в частност, но не толкова позитивни колкото по време на вълна 3. Обемите на търговия започват да спадат (освен ако нямаме случай на удължена 5-та). Оптимизмът нараства неимоверно много и започва да граничи с мания. Най-нетърпеливите и непрофесионални търговци бързат да купят нещо с последните си капитали. И неминуемо идва моментът в който вече няма кой да купува. Върхът е оформен. Първи излизат професионалистите и заемат къси позиции. Болшинството продължава да мисли, че това не е дългосрочен връх и продължава да си стиска дългите позиции, които от ден на ден се обезценават. Този процес на непризнаване на обърнатия тренд е характерен за най-неопитните (които са около 90% от всички). Масата продължава да се надява на покачване, но то все не идва ...





А, В, С формация /корекционни вълни/.Вълна А /Technical Breakdown/- тя пресича канала в който се развива импулсивното движение. Това подзказва за завършеност на импулсивното движение. По време на развитието на тази вълна болшинството търговци се надяват на скорошно възстановяване на основния тренд и бързат да откриват дълги позиции. Това отново е характерно за масите и по-неопитните, които си мислят че пазарите се движат "праволинейно" и всяка краткотрайна корекция трябва да се използва за нови позиции по посока на основния тренд. В зависимост от начинът на развитие на тази вълна можем да прогнозираме характерът на цялата корекция A-B-C. Ако тя е в пет вълни (импулсивна, но от друг порядък) то знаем, че ще следва ZigZag (5-3-5). Ако А е в 3 вълни, то тече или FLAT или Triangle.



Вълна В /Narrow, Emotional Advance/-тази вълна е най-измамната. Не напразно е известна като капанът за биковете и рая на спекулантите. Това е вълната в която най-много се бърка и необмисленото влизане по посока на тренда е най-болезнено, защото в развитието на С биват отнасяни много стопове и малко след като сте изхвърлени от пазара той тръгва във вашата посока. Тя обикновенно е много слаба технически (малък обем и наклон). При нея има непотвърждаване (non-confirmation). Ако не можете да определите в кой момент от броенето по време на корекцията се намирате, то тогава сте във вълна В. Тази вълна може да бъде между минимум 61.8% и максимум 261.8% от А.



Вълна С /Worst of bear market/-тъй като тя се явява трета вълна от корекцията е нормално да притежава повечето свойства на третите вълни. Характеризира със сила, обем и по-голям наклон. Понякога бива опостушителнa. Надеждите за възстановяване на тренда по време на А и В сега се изпаряват. Болшинството започва да губи надежда, че ще видим скоро възходящо движение. Силата и 5 вълновата им структура много често се бъркат с начало на нов тренд, което е абсолютно погрешно.


Обратно, за добрите анализатори това е най-удачната за влизане вълна и най-лесно прогнозируемата. Понеже е край на някакво движение от по-голям порядък (в случая на корекцията която може да е в позиция на 2, 4 или В) е лесна за предвиждане. Има много варианти за развитието й, но след като вече са минали А и В и знаейки зависимостите между тези 3 части (A-B-C) на корективното движение възможностите за С се свеждат до 1-2 с много голяма точност. Факта, че разпознаването й е лесно и предстоящото възобновяване на тренда я правят доста добра възможност за печалба с относително нисък риск.



Означения на вълните: вълните се разделят на два типа- импулсивни и корективни. Импулсивните вълни са по посока на основния тренд, а корективните обратно на него. Основната разлика между двата типа движения е разликата в структурата им. Импулсивните са винаги 5 вълни, а корективните 3. От съществено значение при вълновия анализ е разпознаването и определянето на различния порядък на вълните (Wave Degree).


Например, не всяка петица е част от импулсивно движение. Въпреки, че сте видели 5 вълни, това не означава, че има промяна на тренда. Петици има и във вълна А и С от корекцията.





Означения на вълните:


Три са основните типа корективни движения:


FLAT (3-3-5) - Означава се А-В-С, като А е в 3 вълни, В в 3 и С в 5.


ZigZag (5-3-5) - Означава се А-В-С, като А е в 5 вълни, В в 3 и С в 5.


Triangle (3-3-3-3-3) - Означава се А-B-C-D-E и всяка една от вълните е в тройка.



Правила на Елиът, корекции:Възникването на петвълнов импулсен модел е индикация за посоката на дългосрочния тренд. Примерно издигащ се 5-3 модел след рязък спад на пазара ще донесе следващо покачване на цените, докато спадащ 5-3 модел след рязък скок ще доведе до падане на цените.


1. Вълна 4 няма да достигне ниво под върха на вълна 2.


2. Вълна 3, често е най-дългата, но никога не е най-късата от 5-те импулсни вълни във движението.


3. Две от импулсните вълни ще имат приблизително еднаква дължина.


4. Нито една корекционна /тривълнова/ формация няма напълно да повтори положението на предшестващата я формация.


5. Продължителноста и амплитудата на корекцията ще бъде по-голяма от тази на корекцията от по-ниско ниво.


При 5-3 модела на Елиът съществуват отклонения, които трябва да се взимат в предвид. При петата вълна може да се получи пропадане или удължаване. Появяват се диагоналните триъгълници /wedg/. Цените тръгват в посока противоположна на наклона на триъгълника. Елиът отдава голямо значение на свиващите се и разширяващите се се триъгълници. Посоката на движение след напускане на тръгълника е съшата като на вълна 2 на триъгълника.





Проблеми на вълновия принцип на Елиът.Много аналитици смятат вълновия принцип на Елиът за несъвършен.


Причини:


1. Не съществува приемливо обяснение за 5-3 формацията. Моделът не съществува, като регулярен феномен никъде другаде в природата. Трудно е да се приеме, че нещо толкова фундаментално е необяснимо и няма други проявления.


2. Сложноста на вълната означава, че понякога е невъзможно да се прогнозират движенията на цените, могат само да се установят алтернативите и вероятностите.


3. На едни пазари принципа е по-трудно приложим отколкото на други. Например на стоковите и на Форекс.


4. На Форекс се търгуват валутни двойки, т.е. графиката може да бъде огледална, примерно USD/EUR, което няма как да стане с акциите.


5. Често е трудно да се определи правилното дъно от където да започне броенето на вълните, а така се обезмисля 5-3 структурата.

0 коментара:

Публикуване на коментар