Брокери

Written By bgpools on вторник, 6 март 2012 г. | 15:14


Поради огромната конкуренция на пазара на брокерски услуги в страната, повечето финансови посредници предлагат изключително разнообразни услуги свързани с глобалните финансови пазари. Това прави избора на брокер една не лека задача, както за начинаещите, така и за опитните трейдъри. Налице са няколко основни аспекта, които всеки трябва да има предвид когато прави своя избор на посредник: регулацията, капитализацията, надеждността и компетентността на дадена брокерска фирма.
Истинското предизвикателство при избора на брокер, идва когато трябва да решите по точно кои параметри да ги оцените. Освен преимуществата, които брокерските фирми изтъкват, трябва да имате предвид и евентуалните им слабости. Като цяло вашият избор трябва да се базира на ясната представа за това какво търсите и от какво имате нужда, в зависимост от вашият стил на търговия.

За да улесним вашата задача, ви предоставяме списък от въпроси, които можете да си зададете, преди да изберете своя брокер:

1. ДАЛИ ДЕЙНОСТТА НА БРОКЕРА ИЛИ ДИЛЪРА Е НОРМАТИВНО РЕГУЛИРАНА? И АКО ДА, ПОД ЧИЙ НАДЗОР Е НЕГОВАТА ДЕЙНОСТ?

В различните държави, регулацията на инвестиционните посредници се извършва по различен начин, изискванията и нормативната уредба също се различават. Ето защо е важно за всеки инвеститор или трейдър, да избере брокер, който извършва своята дейност в държава, в която дейността му се контролира от регулаторна институция. Също така е важно да знаете дали брокера или дилъра е регулиран във/от офшорна страна, където законите могат да бъдат много по-либерални, по отношение на регистрационните изисквания. В България регулаторна функция има Комисията за Финансов Надзор (КФН).
Освен в България страни със установени регулаторни агенции са САЩ, Великобритания, страните от Евро зоната, Япония, Австралия и Швейцария. Трейдърите трябва да обърнат внимание за регулаторния статус на техния посредник (брокер или дилър) и да имат ясна представа за регулаторните органи, които следят дейността му.

2. ДО КОЛКО НАДЕЖДНА Е ТЪРГОВСКАТА ПЛАТФОРМА НА БРОКЕРА?

В зависимост от характеристиките на вашия хардуер и софтуер, вие можете да изберете ползването на desktopплатформа, или web базирано приложение. За вас е изключително важно да разберете какъв тип платформа е най-подходяща за вас. Също така е важно да сте сигурен, че вашата софтуерна платформа няма да се срине или „замръзне”, по време на излизането на важни икономически новини и събития, когато трейдърите имат нужда от стабилност и бързина на действията. Трябва да сте по-загрижени за надеждността на вашата платформата, от колкото изглежда на пръв поглед. Избора на търговска платформа е от огромно значение за агресивните трейдъри (дневни и скалпери), чиято зависимост от платформата е по-голяма, от колкото при умерените и консервативни трейдъри.
Агресивните трейдъри или тези които обичат да правят големи и чести поръчки, винаги трябва да търсят по-стабилната платформа, такава която никога или много рядко би дала грешки. От друга страна пасивните и консервативни трейдъри, които не следят ежеминутно пазара, могат да си позволят да бъдат по-непретенциозни по отношение на избора си на платформа.
В търговски смисъл „удобен” за потребителя (user-friendly) интерфейс ще рече, подаването на поръчки и закриването на позиции да се извършва моментално. Подаването на поръчки с едно натискане на бутона (one-click), както и управлението на лимитирани, стоп (stop-loss) и други поръчки, са преимущества, които трейдъра би следвало да вземе предвид. Добре е като цяло работят с платформата да бъде удобно за потребителя. Ако платформата предлага допълнителни графики и инструменти те също трябва да бъдат лесно достъпни и удобни за използване.

3. КАПИТАЛИЗАЦИЯ

Както вероятно знаете, колкото по-добре капитализирани са маркет-мейкърите (дилърите), толкова повече и по-големи кредитни отношения могат да установят, със своите доставчици на ликвидност и съответно да имат възможност да предлагат по-конкурентни ценови условия на своите клиенти. Извънборсовият характер на пазара прави изключително трудно за брокерите, да осигурят конкурентни цени, без да ползват маржин депозиран в кредитна институция или банка. В резултат на това е изключително важно за индивидуалния инвеститор да извърши широка изадълбочена проверка за FOREX брокера, с който е решил да търгува.
Ако брокер или дилър посочва, че е безопасно да се търгува с тях, защото те търгуват на междубанковите пазари, трябва да знаете какво значи това. Към момента междубанковия пазар е нерегулиран и може да бъде едно доста широко понятие за пазар, на който участват централни банки, инвестиционни банки и големи корпорации.
Като поднадзорно лице на регулаторния орган, брокерската фирма трябва да покрива минимално ниво на капитализация. Тя има пряка връзка с неговата платежоспособност и от друга страна е показателна за големината на компанията.
Ако брокерите не публикуват информация относно тяхната капитализация, това е притеснителен сигнал, който вероятно ни подсказва за ниска на платежоспособност.

4. КАКВА ТОЧНО Е КОМПАНИЯТА – БРОКЕР ИЛИ ДИЛЪР ?

Принципното разбиране за разликите между брокерска компания и компания дилър (маркет-мейкър) е изключително важно, защото на практика съществуват няколко варианта за достъп до валутните и капиталовите пазари.
А) Първият вариант е да работите директно с маркет-мейкър (дилър). Всяка компания маркет-мейкър разполага с т.н. дилърско звено (Dealing Desk), което е традиционен подход в работата на повечето банки и финансови институции. Маркет-мейкъра ежедневно предоставя котировки за цени купува и цени продава (two-way pricing), за съответните финансови инструменти. Понякога спредът на котировките са на фиксирана база (fixed basis), което ще рече, че те не се изменят. В други случаи дилърите използват система с динамични спредове (dynamic spread), при която ценовите спредове се изменят в зависимост от ликвидността на различните валутни двойки. За да управляват своите глобални експозиции и риска, маркет-мейкърите си взаимодействат с други маркет-мейкъри. Маркет-мейкърите предлагат сравнително близки котировки за различните валутни двойки, различаващи се в зависимост от тяхната глобална система за поръчки. Търговските банки, инвестиционните банки, брокерите къщи представляват по-голямата част от тази категория пазарни участници. Маркет-мейкърите печелят основно от способността си да управляват адекватно своя глобален валутен риск. Други постъпленията получават от спредовете, финансирания, споразумения за суап (swap) и реализация на остатъчната печалба или загуба.
Б) Друг вариант е да работите с брокер. Брокерите действат като посредник между клиента и маркет-мейкърите (дилърите). Брокерът изпраща клиентската заявка до другата страна, за да бъде изпълнена от дилърското звено на маркет-мейкъра. Спредовете, които клиента ще получи зависят от маркет-мейкъра (дилъра), който брокера ползва за осъществяване на транзакцията. Спредовете могат да бъдат както фиксирани, така и динамични. Брокерите традиционно взимат такса за използването на услугите им и/или биват компенсирани от маркет-мейкъра за транзакциите, които те им препращат.
В) Съществува и вариант да работите с ECN брокер. При валутната търговия съществува разновидност наречена “ECN” брокерския метод. Концепцията е много сходна със стандартния брокерски подход описан по-горе, с изключение на това, че при ECN модела брокера си взаимодейства с множество маркет-мейкъри и техните дилърски звена. Всеки дилър праща цени за да ги разпространи сред клиентите на ECN брокера. Брокерът не е отговорен за изпълнението, а само за трансмисията на поръчката към дилърското звено от където е получена котировката. В тази търговската система спредовете се определят от разликата между най-добрата дилърска оферта продава и най-добрата дилърска оферта купува в даден момент. В този модел, възнаграждението на ECN брокерът се формира от такси към клиентите и “kick-back” или “rebate” от дилърското бюро, базирано върху обема (или поръчания паричен поток), който е реализирал.
Важно е да се отбележи, че ECN брокерите обикновено дават и информация за обемите на офертите купува и предлага, така че трейдърът може да прецени какъв е максималният обем на сделка, която е може да реализира по дадена позиция. Обемът от платформата на ECN брокера не е показателен за целия пазар, а само за това какви са наличностите за дадения ECN. Маркет-мейкъра съобразява обемите, ръководейки се от собствените си възможности и ликвидността на позицията в даден момент. Отговорността на маркет-мейкъра е да предостави ликвидност на своите клиенти при всякакви условия.

5. ТЕХНИЧЕСКА ПОДДРЪЖКА И ПОМОЩ

Едно от най-важните неща които трябва да проверите за брокера е неговата техническа поддръжка. Валутния пазар е почти 24 часов, така че е нормално брокера, който изберете да предоставя помощни услуги по всяко едно време. Други въпроси на които следва да си отговорите са: „Може ли брокера да окаже техническа поддръжка и помощ на вашия език?”, „Как можете да се свържете с брокера за да ви окаже необходимото съдействие: e-mail, чат, или можете да говорите с даден човек по телефона?”.
Докато търгувате можете да изпитате технически проблеми. Опитайте се да предвидите тези критични ситуации и отправете въпроси свързани с тези проблеми към брокера. Можете да направите това докато експериментирате с демо сметка.
Компетентни ли са служителите на брокера? Начина по който те отговарят на Вашите въпроси може да ви подскаже, как биха се справили и в бъдеща реална ситуация. Уеб страницата на брокера може и да е обяснила нещата ясно, но все пак се убедете, че сте проверили качеството и ефективността на помощта и поддръжката, която вашия брокер предоставя, преди да отворите сметка при него.

6. РАЗХОДИ: СТРУКТУРА НА ТАКСИ И КОМИСИОННИ

Валутния пазар, за разлика от борсовите пазари има някои уникални характеристики, които много маркет-мейкъри използват за да съблазнят търговците. Обикновено те предлагат търговия без борсови или регулаторни такси, не таксуват информацията или изобщо не начисляват комисионни. Тези преимущества трябва да бъдат добре разбрани, защото когато дойде момента за изчисляване на разходите, до голяма степен те зависят от стойности, като честота, съотношения и друга статистика за извършваните търговски операции.
Съществуват три основни комисионни структури използвани от брокерите: фиксиран спред, вариращ спред и/или комисионно начисляване базирано на процент от спреда. Нека отново ви припомним, че спреда обикновено начисляван в пипсове е разликата между покупната и продажната цена.
Кое е най-доброто решение? От една страна, можете да ви се струва, че фиксирания спред е правилния избор, защото така знаете точно какво да очаквате. От друга страна можете да смятате, че с динамичен спред можете да направите добри поръчки, използвайки променлив, но малък спред.
На първо място, имайте в предвид, че най-добре е да изберете престижен посредник, който е достатъчно добре капитализиран за да има стабилни отношения с големите банкови институции. Това обикновено е гаранция за неговата възможност да предоставя ликвидност, която ви е необходима процеса на търговия. На второ място вие имате нужда да калкулирате разходите си при различните тарифи за такси и комисионни на посредници съобразно вашия търговски модел, за да разберете коя от тях е най-добрата за вас.
Някои брокери не налагат комисионна и използват спреда, която средство за генериране на приходи. Колкото по-малък брой пипсове е спреда предлаган от брокера, толкова по-големи ще са хипотетичните ви печалби. Сравнявайки спреда в пипсове между редица брокери ще ви разкрие разликата в транзакционните разходи при всеки един от тях.
В случай, че даден брокер предлага динамичен спред, вие трябва да очаквате спред за повечето основни валути, който ще варира между 1 пипс (pips) и 7 пипса, в зависимост от волатилността на пазара. Когато маркет-мейкърите предоставят котировки на своите клиенти техните цени могат да бъдат котирани на фиксирана база, което ще рече, че спреда между оферта купува и продава не се изменя. Маркет-мейкъра може да използва и система от динамични спредове, при която цената се изменя в зависимост от ликвидността на дадена валутна двойка.
Ниската ликвидност на пазара или условия на изключително висока волатилност, могат да принудят брокера да приложи т.н. „слипидж” (slippage) на цената - допустимото отклонение от цената наричано още „рекотиране” (requоte), което се появява в момент когато поръчката ви не може да бъде изпълнена и сделка е възможно да се сключи на цена различна от вече въведената. В такава ситуация вие „заплащате” повече пипсове от колкото е спреда. Това вероятно е цена, която не искате да платите ако сте краткосрочен трейдър или търгувате по новини.
Попитайте вашия брокер, как се процедира по време на очаквани новини и дали имат начини да ви защитят от „слипидж” (slippage). Можете да решите да търгувате с фиксирани спредове, дори и да са малко по-високи от средните, в замяна получавате сигурно изпълнение на цената на която желаете да се осъществи транзакцията.
Някои брокери дори предлагат да изберете измежду фиксиран и вариращ спред. Други брокери, като ECN брокерите, могат да наложат малка комисионна, обикновено в размер на две/десети от пипса. Дали да платите тази малка комисионна, зависи от това какво друго може да ви предложи брокера. Например, някои брокери могат да пуснат вашата поръчка на голям маркет-мейкър. Можете да изберете такъв брокер с посочените уговорени отношения, ако търсите много тесен спред, какъвто само големите инвеститори могат да ви осигурят.

7. ВИДОВЕ СМЕТКИ

Много брокери предлагат два или повече видове сметки. Това могат да бъдат от много малките „мини” сметки и дори „микро” сметки, до стандартни сметки, в зависимост от лотовете които ще търгувате. Лот включващ 100,000 единици, се нарича стандартен лот, лот включващ 10,000 единици се нарича „мини” лот, а лот съставен от 1,000 единици „микро” лот. Някои брокери дори предлагат фракционен (дробен) брой единици, позволяващ ви сами да установите броя единици, които да търгувате. Микро и мини сметките ви позволяват да търгувате с много малък капитал, докато стандартната сметка често изисква по-голям минимум на капитала, различаващ се при различните брокери. Както виждате видовете сметки, се различават една от друга по минимума необходим за търговия. Избира на даден вид сметка, трябва да зависи от средствата които смятате да вложите в нея. Тази концепция може да ви изглежда малко мъглява, ако сте начинаещ в областта на търговията, но можем да ви гарантираме, че ще ви се изясни, когато се запознаете по-добре с нашите обучителни материали относно търговия под ливъридж (leverage)и за управление на капитала (money management).

8. ПРЕДЛАГА ЛИ ВАШИЯ БРОКЕР УСЛУГИ С ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ?

Лесният достъп до графики, новини и икономически данни в реално време, са необходимост за всеки сериозен трейдър. Въпреки това, вие следва да разглеждате всички тези услуги в комбинация с т.н. услуги с добавена стойност. Въпреки, че услугите с добавена стойност не могат да бъдат най-важна предпоставка за избора между един или друг брокер, винаги мислете за тях, като част от общия пакет, които брокера ви предоставя. Важно е всеки трейдър да бъде сигурен, че фирмата, през която търгува отговаря на основните стандарти за предоставяне на графики в реално време, новини и икономически данни.

9. ЛИВЪРИДЖ И ПОЛИТИКА ПРИ МАРЖИН КОЛ

Трейдърите на валутните пазари обичат да използват голям ливъридж и понякога избират брокера си в зависимост единствено на това, колко точно ливъридж той може да им предостави. Въпреки това трейдъра трябва да запомни, че макар и високото ниво на ливъридж да ви предоставя потенциално високи печалби, то също така значително увеличава риска свързан с загубите. Също така трябва да си давате сметка, че има брокери, които предоставят фиксиран ливъридж, но има и такива които определят ливъриджа, основавайки се на това коя точно валута търгувате. Не на последно място, можете да попаднете на брокер имащ специална политика по отношение на преноса на позиции през уикенда (carrying a trade).
Трейдърите трябва също да знаят каква е политиката на брокера им по отношение на маржин кол (margin call). Някои компании следват метода FIFO (first in first out), за да затварят позициите, когато маржин изискванията не са добре покрити, други използват LIFO (last in furst out) процедура, а други просто затварят всички позиции. В зависимост от вашите предпочитания, това е страна която трябва да бъде ясно изяснена, преди да си отворите сметка.
Ливъридж нивата са повече от значение за агресивнитетрейдъри, които обичат да използват по-висок ливъридж, за разлика от умерените и консервативните трейдъри , които се чувстват комфортно при нормален ливъридж.

0 коментара:

Публикуване на коментар