Психология

Written By bgpools on неделя, 4 март 2012 г. | 12:16



Капиталови потоци

Търсенето и предлагането са понятия, които стоят зад всички движения на цената в търговията с валута и няма други два икономически индикатори, които измерват по-добре търсенето и предлагането от капиталовите и търговските.
Капиталовите потоци измерват количеството парични средства, като се движат към и извън икономиката, като покупка на акции, облигации и други.
Търговските потоци измерват количеството парични средства, насочени в или извън икономиката, за покупка на стоки и услуги, като автомобили, електроника, професионални услуги и други.
Като парични средства, независимо дали са насочени към инвестиции, към стоки или услуги, търсенето и предлагането се изменят непрекъснато за валутата на дадена икономика. Това се отразява на цената на валутата, която намалява или се увеличава.
В тази част ще научите как следните потоци се отразяват върху търсенето и предлагането:

Капиталови потоци (Capital flow)
Търговски потоци (Trade flow)

Капиталови потоци

Паричните потоци преодоляват граници всеки ден в различни количества. Глобализацията улеснява инвеститорите да вложат пари във всяка една икономика по света, независимо от това къде. Инвестициите в акции на Нюйоркската фондова борса (NYSE) или NASDAQ е също толкова лесно, колкото и инвестирането на Лондонската фондова борса (LSE), Франкфуртската фондова борса или пък Токийската фондова борса.
Глобалните инвеститори следят динамичните нива на търсене и предлагане по целия свят. Нека да погледнем как действията на тези инвеститори се отразява върху стойността на валутата.
Тук може да видите типична графика на търсене и предлагане. Търсенето е представено от графиката, която е с отрицателен наклон от ляво на дясно, а предлагането – с положителен наклон. Точката, в която двете линии се пресичат, показва пазарната цена, приета за валутата.

Потокът на капитал от една икономика към друга се отразява върху валутите на тези икономики. Разгледайте как следното може да засегне стойността на валутата:

Как нарастването на търсенето въздейства на валутната стойност?

Нарастването на търсенето на валутата увеличава и нейната стойност.
Наблюдавайки графиката на търсене и предлагане, може да видите как търсенето нараства. Кривата на търсенето се премества надясно в графиката. С това изместване точката на пазарната цена се измества все по-нагоре. Това говори, че с нарастване на търсенето получаваме по-висока цена за валутата.

Търсенето на валутата се увеличава, когато инвеститорите преместват парите си от една икономика в друга икономика, представена от разглежданата валута. Като пример, когато инвеститор в Япония иска да закупи облигации в САЩ, е необходимо да обмени своите йени за долари. Това увеличава търсенето на американски долари.

Как нарастващото предлагане влияе на валутната стойност?

Увеличаването на предлагането намалява стойността на съответната валута.
Поглеждайки към графиката на търсене и предлагане, може да видим нарастването на предлагането. Кривата на предлагане се измества на дясно. С преместването си в дясната част, точката на пазарната цена се предвижва все по-надолу. Това говори, че едно нарастване на предлагането на дадена валута води до намаляване на нейната цена.

Предлагането на дадена валута се увеличава, когато инвеститорите предвижват своите средства от икономика, представляваща дадената валута, към друга. Като пример, когато инвеститори в Япония искат да закупят американски облигации, трябва да обменят своите йени за долари. Това увеличава предлагането на йени, което намалява цената им.

Как намаляването на търсенето влияе върху валутната стойност?

Намаляването на търсенето на валутата намалява и нейната стойност.
Наблюдавайки графиката на търсене и предлагане, може да видите как търсенето намалява. Кривата на търсенето се премества наляво в графиката. С това изместване точката на пазарната цена се измества все по-надолу. Това говори, че с намаляване на търсенето получаваме по-ниска цена за валутата.

Търсенето на валутата намалява, когато инвеститорите спрат да преместват парите си от една икономика в друга икономика, представена от разглежданата валута. Като пример, когато Bank of England (BOE) занижи основния лихвен процент, правителствените облигации стават по-малко атрактивни за чуждите инвеститори, заради по-малкия процент на възвращаемост. Ако чуждите инвеститори не искат да закупят облигации на Обединеното кралство, те нямат и нужда да обменят парите си за британски паундове (GBP). Това намалява търсенето, а от тук и цената на паунда.

Как намаляването на предлагането влияе върху валутната стойност?

Намаляването на предлагането на валутата увеличава нейната стойност.
Наблюдавайки графиката на търсене и предлагане, може да видите как предлагането намалява. Кривата на предлагането се премества наляво в графиката. С това изместване точката на пазарната цена се измества все по-нагоре. Това говори, че с намаляване на предлагането получаваме по-висока цена за валутата.

Предлагането на валутата намалява, когато централната банка вземе решение да изтегли пари от обръщение. Като пример, когато Федералният резерв на САЩ увеличи изискванията си за резерва към банките членки, това означава, че те трябва да задържат по-голяма част от средствата си, вместо да ги отпуснат като заеми. Това предизвиква затруднения в корпорациите и частните лица при теглене на кредити, което ефективно намалява парите в обръщение.

Търговски поток

Ако разгледате дрехите, играчките, електрониката, която сте купили през изминалата година, ще отбележите, че голяма част от тях е произведена в чужбина. Глобалната търговия разцъфтява все повече и хипотетично, хапването на банани от Южна Америка в европейска чиния, пред телевизор произведен в Китай, е напълно възможно.
Търговският поток между икономиките засяга цената на валутата. По всяко едно време стоките, услугите и парите се намират в непрекъснато обръщение. Европейските вносители трябва да обменят пари за да закупят стоки от японските износители, точно както японските вносители обменят пари, за да закупят стоки от Европа. По всяко време вносителите обменят пари, което рефлектира върху търсенето и предлагането на валутите на конкретни две икономики, като по този начин се влияе върху цената на валутата.
Може да видите типична графика на търсене и предлагане. Търсенето е представено от линията с отрицателен наклон, а предлагането, от тази с положителен наклон. Точката, в която линиите се пресичат, представлява пазарната цена на конкретната валута.

Обърнете внимание как всяко от изброените се отразява върху търсенето и предлагането на валутата:

Увеличаване на търсенето на валута от страна на вносители.
Увеличаване на предлагането на валута от страна на вносители.
Как увеличеното търсене на валута от страна на вносителите влияе на нейната цена?

Нарастването на търсенето на валутата увеличава и нейната стойност.
Наблюдавайки графиката на търсене и предлагане, може да видите как търсенето нараства. Кривата на търсенето се премества надясно в графиката. С това изместване точката на пазарната цена се измества все по-нагоре. Това говори, че с нарастване на търсенето получаваме по-висока цена за валутата.

Когато вносители от една икономика купуват стоки и услуги на износители от друга икономика, валутата на втората икономика увеличава стойността си. Като пример, когато вносители от САЩ искат да закупят стоки от Япония, трябва да платят за тях в японски йени (JPY). С други думи, американските вносители първо ще купят японски йени, за да могат да се разплатят за съответните стоки. Това увеличава търсенето на японски йени, а от тук и тяхната цена.

Как увеличеното предлагане на валута от страна на вносителите влияе на нейната цена

Нарастването на предлагането на валутата намалява нейната стойност.
Наблюдавайки графиката на търсене и предлагане, може да видите как предлагането нараства. Кривата на предлагане се премества надясно в графиката. С това изместване точката на пазарната цена се измества все по-надолу. Това говори, че с нарастване на предлагането получаваме по-ниска цена за валутата.

Когато вносители от една икономика купуват стоки и услуги на износители от друга икономика, валутата на първата икономика намалява стойността си. Като пример, когато вносители от САЩ искат да закупят стоки от Япония, трябва да платят за тях в японски йени (JPY ). Американските вносители купуват японски йени, като за тях продават долари (USD). Тази продажба увеличава предлагането на американски долари и съответно намалява тяхната цена.

Търговски баланс

Търговският баланс е разликата между износа и вноса на стоки и услуги. Нивото на търговския баланс и промените в износа и вноса са широко отразен в международните валутни пазарите.
Търговският баланс е основен индикатор в движението на тренда. Извън това, количеството на вноса и износа са важни показатели за цялостната икономическа активност в стопанството.
Интересно е да се проучи растежа на тренда, отделно за вноса и износа. Тенденциите в областта на износа се отразяват на конкурентните качества на страната в международен план. Вносът се отразява върху вътрешната икономическа активност.
Типично, нация, която поддържа търговски дефицит, би имала и по-слаба валута. Все пак това може да бъде компенсирано от стабилен финансово-инвестиционен поток за продължителен времеви период.

Ценови модели

FOREX трейдърите постоянно се сблъскват с въпроса, „Възможно ли е настоящият тренд да продължи?”. Да вземете решение да отворите позиция в средата на тренда или да затворите позиция и да си приберете печалбата е доста трудно. Никога не можете да знаете дали валутната двойка ще обърне посоката си на движение или не. Но чрез техниките на техническият анализ вие можете да се научите да разчитате сигналите за обръщането или продължаването на тренда.

Продължаващи движението модели (Continuation Patterns)

Продължаващите движението модели ви дават предварителен сигнал за това дали валутната двойка ще продължи досегашния си тренд след кратък период на консолидация и до къде би могло да стигне това продължение. Разбира се продължаващите движението модели не се изпълняват във 100% от случаите, но разпознаването им ще ви помогне значително да подобрите успеваемостта на вашите сделки.
Отделете малко време за да се запознаете със следните продължаващи движението модели:

Вимпели (Pennants)
Флагове (Flags)
Клинове (Wedges)
Триъгълници (Triangles)
Вимпели (Pennants)

Вимпелите са продължаващ модел, които се формират, когато цената на валутната двойка се движи в един все по-тесен и все по-тесен диапазон на консолидация. Вимпелите могат да бъдат или бичи (bullish pennants) или мечи (bearish pennants), в зависимост от това, какъв е бил предходния тренд, преди вимпелите да се образуват. Ако валутната двойка е била във възходящ тренд преди формирането на вимпел, имаме бичи (bullish) модел за продължение. Ако валутната двойка е била в низходящ тренд преди вимпел формированието, имаме мечи (bearish) модел за продължение. Вимпелите обикновено се формират за къси периоди от време.

Всички Вимпели имат следните пет характеристики :

Ниво на Съпротива (А) – понижаващо тренд ниво на съпротива, което се обединява с нивото на подкрепата

Ниво на Подкрепа (В) - възходящо тренд ниво на подкрепа, което се обединява с нивото на съпротива

Дръжка на флага (Flagpole) (C) - трендът, предхождащ образуването на вимпел. Дръжката на флага (flagpole) обхваща разстоянието от началото на тренда до най-високата точка на вимпела (за бичи вимпел), или обхваща разстоянието от началото на тренда до най-ниската точка на вимпела (за мечи вимпел) .

Точка на пробив (Breakout point) (D) - точката, в която валутната двойка пробива низходящото тренд ниво на съпротива (за бичи вимпел), или мястото, на което валутната двойка пробива възходящото ниво на подкрепа (за мечи вимпел).

Ценова проекция (Price projection) (E) - цената, до която валутната двойка най-вероятно ще достигне (възходящо при бичи вимпел, низходящо при мечи вимпел), след като е пробита вимпел формацията. Разстоянието на което се очаква да се измести цената на валутната двойка след пробива е приблизително равно на височината на дръжката на флага (flagpole).

Флагове (Flags)

Флаговете са поддържащи основния тренд модели, които се формират като валутна двойка се изменя, отстъпвайки на доминиращия тренд в паралелен канал. Флаговете могат да бъдат както мечи, така и бичи, в зависимост от това какъв е бил тренда преди да започнат да се формират. Ако цената на валутната двойка е била преди формирането на флага във възходящ тренд, то казваме за флага, че е бичи. Ако противоположно, трендът е бил низходящ преди формирането на флага, говорим за мечи флаг. Обикновено флаговете се характеризират с кратки времеви периоди.
Всички флагове имат следните пет характеристики:
Ниво на съпротива (A) – нивото на съпротива е паралелно с нивото на подкрепа и е разположено над него при бичи флаг и под нивото на подкрепа при мечи флаг.
Ниво на подкрепа (B) – нивото на подкрепа е паралелно с нивото на съпротива и е разположено под него при бичи флаг и над нивото на съпротива при мечи флаг.
Дръжка на флага (Flagpole) (C) – тренда предшества формирането на флага. Дръжката на флага обхваща разстоянието от началото на тренда до най-високата точка на флага (за бичи флаг) и до най-ниската точка на флага за мечи флаг.
Точка на пробив (Breakout point) (D) – точката, в която цената на валутната двойка преминава нивото на съпротива (за бичи флаг) или нивото на подкрепа (за мечи флаг).
Ценова проекция (E) – цената за валутната двойка, която най-вероятно ще се повиши след преминаване на нивото на съпротива (за бичи флаг) или която е по-вероятно да се понижи (за мечи флаг). Ценовата проекция е приблизително равна на вече формираната дръжка на флага(C).

Клинове (Wedges)

Клиновете са поддържащи основния тренд модели, които се формират като валутната двойка, отстъпва на доминиращия тренд и движеща се в по-тесен и по-тесен обхват. Клиновете могат да бъдат както бичи, така и мечи, в зависимост от това какъв е бил тренда преди тяхното формиране. При възходящ първичен тренд имаме бичи клин, а при низходящ – мечи клин. Обикновено клиновете се формират върху къси времеви периоди.
Всички клинове имат следните пет характеристики:
Ниво на съпротива (A) – нивото на съпротива се приближава спрямо нивото на подкрепа и е разположено над него при бичи клин и под нивото на подкрепа при мечи клин.
Ниво на подкрепа (B) – нивото на подкрепа се приближава спрямо нивото на съпротива и е разположено под него при бичи клин и над нивото на съпротива при мечи клин.
Дръжка (Flagpole) (C) – тренда предшества формирането на клина. Дръжката обхваща разстоянието от началото на тренда до най-високата точка на клина (за бичи клин) и до най-ниската точка на клина за мечи клин.
Точка на пробив (Breakout point) (D) – точката, в която цената на валутната двойка преминава нивото на съпротива (за бичи клин) или нивото на подкрепа (за мечи клин).
Ценова проекция (E) – цената за валутна двойка, която най-вероятно ще се повиши след преминаване на нивото на съпротива (за бичи клин) или която е по-вероятно да се понижи (за мечи клин). Ценовата проекция е приблизително равна на вече формираната дръжка(C).

Триъгълници (Triangles)

Триъгълниците са поддържащи основния тренд модели, които се формират като цена на валутна двойка, подкрепяща доминиращия тренд и движеща се в по-тесен и по-тесен обхват.
Триъгълниците могат да бъдат както бичи, така и мечи, в зависимост от това какъв е бил тренда преди тяхното формиране. При възходящ първичен тренд имаме бичи триъгълник, а при низходящ – мечи триъгълник. Обикновено триъгълниците се формират върху дълги времеви периоди.
Всички триъгълници имат следните пет характеристики (виж Фигура 4):
Ниво на съпротива (A) – хоризонтално ниво на съпротива (за бичи или възходящ триъгълник) или низходящо ниво на съпротива, което се приближава към нивото на подкрепа (за мечи или низходящ триъгълник).
Ниво на подкрепа (B) – нивото на подкрепа се приближава спрямо нивото на съпротива (за бичи или възходящ триъгълник) или е разположено хоризонтално (за мечи или низходящ триъгълник).
Дръжка (Flagpole) (C) – тренда предшества формирането на триъгълника. Дръжката обхваща разстоянието от началото на тренда до най-високата точка на триъгълника (за бичи триъгълник) и до най-ниската точка на триъгълника при мечи триъгълник.
Точка на пробив (Breakout point) (D) – точката, в която цената на валутната двойка преминава нивото на съпротива (за бичи триъгълник) или нивото на подкрепа (за мечи триъгълник).
Ценова проекция (E) – цената за валутна двойка, която най-вероятно ще се повиши след преминаване на нивото на съпротива (за бичи триъгълник) или която е по-вероятно да се понижи (за мечи триъгълник). Ценовата проекция е приблизително равна на вече формираната дръжка на триъгълника(C).

Обръщащи Модели

Търговците на валута се питат често „Дали тренда може да се запази?” Решението за търговия срещу досегашния тренд е трудно. Никога не се знае кога посоката на цената ще се обърне в обратната посока, но може да се направи обосновано предположение!
Обръщащите модели дават предварителен сигнал, за това дали ще се формира обратно движение и нов тренд, а също така и до къде би могло да стигне това движение. Разбира се обръщащите модели не са безпогрешни, но те увеличават шанса във ваша полза.
Отделете известно време, за да се запознаете със следните обръщащи модели:

Двоен връх/дъно
Троен връх /дъно
Глава и Рамене Връх/Дъно (Head-and-Shoulders Tops/Bottoms)
Двоен връх/дъно

Двоен връх/дъно са обръщащи модели, които са формирани при промяна на валутната двойка, която удря нивото на съпротива или подкрепа два пъти преди да се обърне в противоположна посока. Двойният връх е мечи модел на обръщане, а двойното дъно – бичи. Ако цената е във възходящ тренд ще се формира двоен връх, а при низходящ тренд – двойно дъно. Обикновено двоен връх/дъно се формират върху дълги времеви периоди.
Всички двойни върхове/дъна имат следните четири характеристики (виж Фигура5):
Ниво на съпротива (A) – хоризонтално или леко под ъгъл ниво на съпротива.
Ниво на подкрепа (B) - хоризонтално или леко под ъгъл ниво на подкрепа.
Точка на пробив (C) - точката, в която цената на валутната двойка преминава хоризонталното нивото на съпротива (за двойно дъно) или хоризонталното нивото на подкрепа (за двоен връх).
Ценова проекция (D) – цената за валутна двойка, която най-вероятно ще се повиши след преминаване на нивото на съпротива (за двойно дъно) или която е по-вероятно да се понижи след преминаване на нивото на подкрепа (за двоен връх). Ценовата проекция е приблизително равна на разстоянието между нивото на съпротива и нивото на подкрепа.

Троен връх /дъно

Троен връх /дъно са обръщащи модели, които са формирани като цена на валутна двойка, която удря нивото на съпротива или подкрепа три пъти преди да се обърне в противоположна посока.
Тройният връх е мечи модел на обръщане, а тройното дъно – бичи. Ако цената е във възходящ тренд ще се формира троен връх, а при низходящ тренд – тройно дъно. Обикновено троен връх/дъно се формират върху дълги времеви периоди.
Всички тройни връх/дъно имат следните четири характеристики (виж Фигура 6):
Ниво на съпротива (A) – хоризонтално или леко под ъгъл ниво на съпротива.
Ниво на подкрепа (B) - хоризонтално или леко под ъгъл ниво на подкрепа.
Точка на пробив (C) - точката, в която цената на валутната двойка преминава хоризонталното нивото на съпротива (за тройно дъно) или хоризонталното нивото на подкрепа (за троен връх).
Ценова проекция (D) – цената на валутната двойка, която най-вероятно ще се повиши след преминаване на нивото на съпротива (за тройно дъно) или която е по-вероятно да се понижи след преминаване на нивото на подкрепа (за троен връх). Ценовата проекция е приблизително равна на разстоянието между нивото на съпротива и нивото на подкрепа.

Глава и Рамене Връх/Дъно (Head-and-Shoulders Tops/Bottoms)

Глава и Рамене Връх са обръщащи модели, които са формирани като цена на валутна двойка, която удря нивото на съпротива (формирайки първото рамо), след което преминава първото нивото на съпротива и удря по-високо ниво на съпротива (формирайки главата), а в края удря първото ниво на съпротива втори път (формирайки второто рамо).
Глава и Рамене Дъно са обръщащи модели, които са формирани като цена на валутна двойка, която удря нивото на подкрепа (формирайки първото рамо), след което преминава първото нивото на подкрепа и удря по-високо ниво на подкрепа (формирайки главата), а в края удря първото ниво на подкрепа втори път (формирайки второто рамо).
Глава и Рамене Връх е обръщащ мечи модел, а Глава и Рамене Дъно – обръщащ бичи модел. Ако цената е във възходящ тренд ще се формира Глава и Рамене Връх, а при низходящ тренд – Глава и Рамене Дъно. Обикновено Глава и Рамене се формира върху дълги времеви периоди.
Глава и Рамене има следните пет характеристики:

Ляво рамо (A) – хоризонтално или леко наклонено ниво на съпротива (глава и рамене връх) или хоризонтално или леко наклонено ниво на подкрепа (глава и рамене дъно).
Глава (B) – по-високо хоризонтално или леко наклонено ниво на съпротива (глава и рамене връх) или по-високо хоризонтално или леко наклонено ниво на съпротива (глава и рамене дъно).
Дясно рамо (C) - хоризонтално или леко наклонено ниво на съпротива, което е на линията на ляво рамо (глава и рамене връх) или хоризонтално или леко наклонено ниво на подкрепа, което на линията на ляво рамо (глава и рамене дъно).
Линия на шията (D) - хоризонтално или леко наклонено ниво на подкрепа (глава и рамене връх) или хоризонтално или леко наклонено ниво на съпротива (глава и рамене дъно).
Точка на пробив (E) - точката, в която цената на валутната двойка преминава хоризонталното нивото на съпротива (за Глава и Рамене дъно) или хоризонталното нивото на подкрепа (за Глава и Рамене връх).
Ценова проекция (F) - цената на валутната двойка, която най-вероятно ще се повиши след преминаване на нивото на подкрепа (глава и рамене дъно) или която е по-вероятно да се понижи (глава и рамене връх). Ценовата проекция е приблизително равна на разстоянието между линиите на главата и шията.

 Търговска психология

Търговците на валута не трябва да се конкурират само с други търговци, но също и със самите тях. Често най-големият враг може да се окажем самите ние. Като човешки същества сме емоционални. Нашето его трябва да бъде зачетено – искаме да се докажем на себе си какво можем, какво знаем, как можем да се грижим сами за себе си. А също така имаме и естествен инстинкт за оцеляване.
Всички наши емоции и инстинкти могат да се комбинират, за да ни осигурят успех по всяко едно време. През повечето от времето емоциите взимат най-доброто от нас, като ни водят дори до катастрофални решения, затова е нужно а се научим да ги контролираме.
Много търговци на валута вярват, че идеалният вариант е пълното овладяване на емоциите. За съжаление това граничи с невъзможността, а някои емоции определено биха донесли успех. Най-добрият начин за търговия за нас самите е да се научим да разбираме себе си в хода на търговията. Идентифицирайте вашите силни и слаби черти и изберете стила на търговия, който най-добре ви подхожда.
В тази секция ще разгледаме следващите четири психологични типа, които може би ще дадат отражение върху търговията ви, а от вас зависи какво ще направите за да ги овладеете:

Самоуверен тип
Закотвен тип
Тип на потвърждението
Тип, който се страхува от загубата
Самоуверен тип

Самоувереният тип надценява вярата в собствените си способности като търговец. Ако някога усетите, че мислите като човек, постигнал всичко и няма какво повече да научите, а парите само чакат да ги вземете, най-вероятно спадате към този психологичен тип.

Опасности

Самоуверените търговци успяват да си навлекат неприятности в търговията си, като търгуват прекалено често или като отварят прекалено големи позиции. Неизбежно, самоуверените търговци ще приключат търговията или с прекалено много неуспешни сделки, или рискувайки прекалено много в губеща позиция.

Самоуверен ли сте?

Ако искате да разберете дали имате склонност към този психологичен тип се запитайте „ Влизал ли съм някога обратно в позиция, която току що съм затворил, не защото съм видял добра възможност, а за да докажа на себе си че съм бил прав?”
Може също да се запитате „Търгувал ли съм някога с повече, от колкото търгувам нормално, само защото съм си мислел, че това е СДЕЛКАТА?” Ако сте, то трябва да сте внимателни към тази тенденция.

Преодоляване

Най-добрият начин да надмогнете своето надценяване е да създадете стриктна система от правила за управление на риска. Тези правила, в крайна сметка трябва да се отнасят към ограничен брой пазари на които инвестирате и за конкретни валути. Каква част от сметката ви искате да рискувате и също каква част сте готов да изгубите е основа за вашата бъдеща стратегия.
С ограничаване на броя на сключените сделките и поетите рискове ще успеете да подобрите и риска върху вашия инвестиционен портфейл.

Закотвен тип

Закотвеният тип е склонност да се вярва в това, че бъдещето ще бъде екстремно сходно с настоящето. Когато закотвите себе си твърде близо до настоящето, няма да може да видите евентуалните драматични промени свързани с колебанието в тренда и фундаментални движения.

Опасности

Закотвените търговци повличат себе си в неприятности, заблуждавайки себе си, че тренда няма да промени посоката си, а евентуално обръщане граничи с невъзможното. Уви, те са емоционално прикрепени към първичния тренд и продължават да поставят поръчки срещу новата посока на движение. С всяка сделка те губят все повече и повече, заради упорството си срещу движението.
Закотвен тип ли сте?
Ако искате да разберете дали сте предразположен към този тип психология, попитайте себе си „Губил ли съм някога заради това, че не допускам тренда да се е обърнал.?” Ако сте, то внимавайте за тази психологична черта.

Преодоляване

Най-добрият начин за превъзмогване на тези черти е да се наблюдават множество времеви периоди. Ако обикновено търгувате на едночасови графики, разгледайте внимателно дневните и седмичните графики. Анализирайте дългосрочните нивата на съпротива и подкрепа и изяснете за себе си посоката на дългосрочния тренд. Разгледайте и краткосрочните графики, за да видите кога краткосрочният тренд се обръща.Разширявайки перспективите пред себе, бихте могли да преодолеете този недостатък.

Тип търсещ потвърждение

Тип на потвърждението е склонност да се обръща внимание единствено на информацията подкрепяща вече изграденото от вас мнение. Например, ако вярвате, че цената на EUR/USD ще се повиши, ще изберете единствено новините, техническите индикатори и фундаментални анализи, подкрепящи тази хипотеза.

Опасности

Търговци, които търсят потвърждение на тяхното мнение, често пропускат сигнали, които биха ги защитили от ненужни загуби. В стремежа си да защитят тезата си, търговците пропускат важни факти. В края на краищата това води до безсмислени борби с тренда и загуба на много средства.

Търсите ли потвърждение?

Ако искате да знаете дали спадате към този тип, си задайте въпроса „Често ли търся сигнали, подкрепящи може би погрешните ми анализи?”

Преодоляване

Най-добрият начин за преодоляване на потвърждаващия тип е да намерите някой или някоя група от хора, с които можете да споделяте вижданията си за тренда. Оптимистично, хората с които разговаряте не винаги биха били съгласни с вас. Разговорите с търговци с различни перспективи и идеи би помогнало да погледнете анализа си от различен ъгъл. Понякога мненията на останалите ще съвпадат с вашето, друг път може би ще получите съвет да преразгледате решението си.
Свежата мисъл ще помогне да анализирате нови движения и да се предпазите от излишни предположения.

Тип, който се страхува от загубата

Този тип е базиран на теорията, че огорчението от загубата на $1,000 е по-силно от удоволствието да се спечелят $1,000. С други думи страхът е по силен мотивиращ фактор от желанието за повече.

Опасности

Търговците, които се страхуват от загуби са по-склонни да задържат губещи позиции, отколкото да възприемат краткосрочните загуби и да се насочат към по-доходоносни позиции. Задържането на губещи позиции излага на опасност стабилността на инвестиционния портфейл. Вие не само губите от негативното за вас движение, но и задържате капитал, който може да инвестирате в по-добър момент.

Чувствате ли се такъв тип?

Ако искате да разберете дали имате известен страх от загубата, може да се запитате дали сте попадали някога в губеща позиция и въпреки, че трябва да я закриете сте я оставяли с надежда, че цената ще се върне обратно. Ако сте, то трябва да бъдете внимателни към подобна тенденция.

Преодоляване

Най-добрият начин за преодоляване на тази слабост е да търгувате с поставяне на реални стопове, ограничаващи загубата. Много търговци си казват, че ще търгуват с мислени стопове – стопове, на които са си обещали, че ще затворят позицията. Много често тези въображаеми стопове така и не се изпълняват, тъй като емоциите успяват да променят първоначалните виждания за пазара.
Слагайте стопове колкото можете по-скоро след откриване на позиция. В противен случай рискувате да станете жертва на емоциите си.




Трейдинг психология и технически индикатори


от Jason Van Bergen


Има няколко инструмента за технически анализ, които могат да бъдат ползвани за преценка на психологията на пазара, който в действителност е мярка за колективна психология за всеки отделен пазарен участник. Когато тези инструменти бъдат използвани разумно, техните стойности няма да престоят повече от необходимото.

Всеки път, когато използвате инструмент на техническия анализ, вие калкулирате равновесието между бичите и мечите настроения сред участниците на пазара.
Принципите на пазарната технология лежат върху техническите индикатори, така че доброто разбиране на поведението на тълпата е решаващо за да разберете основно специфичните технически индикатори. Повечето читатели на тези редове ще притежават вече някои познания относно интерпретирането на повечето общи технически индикатори. Ще ви опишем как пазара психологически движи тези индивидуални инструменти.


Система за оказване на посоката
Тази система е създадена от Дж. Уайлдър, с цел да определи тенденция, която е достатъчно силна, за да бъде валидна и полезна като индикатор за трейдърите. Линиите на посоката са конструирани за да определят дали тренда е бичи или мечи: когато позитивната линия на посока е над негативната, бичите трейдъри имат надмощие и е получен бичи сигнал. Обратната ситуация индикира мечи настоения в трейдърите. Повече ни казва средния индикатор на посоката, който нараства когато разстоянието между позитивната и негативната линия нарастне. Когато този показател се увеличи, спечелилите стават по-силни, а губещите по-слаби, нещо повече, тренда като че ли ще продължи.


Моментум и ниво на промяна
Моментум индикатора измерва промяната на оптимизма или песимизма при сравнение на дневния консенсус от стойности /цени/ спрямо по-ранния консенсус. Моментума и нивото на промяна са специфично измерване, спрямо което актуалните цени се сравняват: когато цената нараства, но моментума или нивото на промяна падат, върха е почти близо. Ако цената достигне нов връх, но моментума и нивото на промяна достигнат дъно, това е сигнал за продажба. Тези правила са валидни и за обратната ситуация, когато цената пада или са достигнати нови дъна.


Плавно ниво на промяна
Този индикатор сравнява дневните показателни средни /усреднен консенсус/ спрямо средния консенсус от някои точки в миналото. Плавното ниво на промяна е просто удължена версия на Нивото на промяна и моментум индикатора - това е желано за облекчаване на възможността за грешки при Нивото на промяна при определяне на пазарното отношение при бичи или мечи пазар.


Williams %R (Wm%R)
Wm%R фокусира измерването върху цената на затваряне, сравнява всеки ден ценита на затваряне с последното ниво на стойността /границите в които се движи цената на затваряне/. Ако в отделен ден трейдърите са настроени бичи и оказват натиск върку пазара към върха на последната област, Wm%R отчита бичи сигнал; и мечи сигнал е когато трейдърите са настроени за продажба и насочват пазара към дъното.


Стохастик
Подобно на Wm%R, стохастик измерва цената на затваряне според областта. Ако биковете тласкат пазара нагоре през деня, но не могат да достигнат затваряне близко до върха, стохастик се обръща и дава сигнал за продажба. Същото е валидно ако мечките тласнат пазара надолу, но не достигат близко до дъното, при което сигнала за покупка е валиден.


Относителен индекс на сила - Relative Strength Index (RSI)
RSI измерва пазарната психология също във фундаментален подобен начин като Wm%R. RSI е почти винаги изчислен с компютър, за седем или девет дневен рейндж, и извеждащ резултат между 0 и 100 което показва прекупуване или препродаване; RSI също дава съответно бичи или мечи сигнал.


Общият обем от дялове, които се търгуват, също е отличен начин да установим психологията на пазара. Обемът е всъщност измерване на емоционалното състояние на инвеститорите: докато при избухване на обема това може да причини внезапна болка на губещите и въодушевление у печелившите, малкият обем не може да рефлектира в значителни емоции.


Най-дълго продължаващият тренд основно се получава когато емоциите са най-малко. Докато обемът е умерен и играчите не изпитват вълна на емоцията, може да се очаква че трендът ще продължи докато емоцията на пазара се промени. При дългосрочен тренд като този, малките промени в цените нагоре или надолу не създават много емоция, и дори серия от малки промени, случващи се ден за ден (достатъчни да образуват главен, основен тренд) няма да създадат емоционални реакции. Това е класически пример за това как трейдърите биват приспани в чувството за самодоволност - малки загуби ( дори поредица от малки дневни или седмични загуби ), които не те карат да се чувстваш особено унищожен; но поредицата от малки загуби ще доведе до няколко седмици или месеци, сумарно една доста голяма загуба.
Обемите могат да бъдат интерпретирани да предсказват обръщане на тренда. Докато умерените и устойчиви обеми показват устойчив постоянен тренд без да е повлиян от емоциите на пазара, намаляващите обеми може да показват че губещите вече са се предали и сме близо до връх или дъно. Отделни високи обеми може да демонстрират, че много губещи са се отказали и продават независимо от цената. Това е колективна психология в действие: трейдърите и инвеститорите аматьори, които държат губещи позиции достигат своя психологически максимум на загуба. Огромно нарастване на обемите в низходящ пазар може да индиксира, че много купувачи са развяли белия флаг и дъното е близо.
В случаи на къси продажби пазарното поскъпване може да служи за изтласкване на държащите къси позиции да затворят и следователно да тласнат пазара нагоре. Същите принципи важат и при обратните обстоятелства: когато държащите дълги позиции се отказват и продават, пазарът ще понижи цените. В най - основни нива на пазара, и късо и дълго държащите позиции трейдъри, които колективно затварят позиции, са основните лица, насочващи пазара чрез значителни обеми и определящи тенденцията.
Вярвайки или не, предшестващите индикатори са само част от базовите примери на това как пазарното мислене може да се определи. Има голямо число от допълнителни индикатори използвани навсякъде в трейдинга, да не споменаваме безкрайната поредица от вариации от усъвършенстване на вече споменатите.


1 коментара:

Belisima каза...

Браво, Ице! Успех с трейдърите! :)

Публикуване на коментар