RSI

Written By bgpools on сряда, 1 февруари 2012 г. | 0:32



Тип: Индикатор, показващ нива на свръкупеност/свръхпродаденост

Описание: Разработен от Уелс Уайлдър, RSI е един от най-често използваните индикатори. Той се използва за преценка на текущата сила и състояние пазара.Стандартния RSI e 14 периоден с три основни линии 30, 50, 70. В съответсвтие с тези линии се оформят две зони на свръхкупеност (над 70) и на свръхпродаденост (под 30).

Приложение: RSI предоставя няколко основни сигнала. Те са:
Пробив на централната линия 50. Сигнал за покупка се формира, когато индикаторът пресече линията 50 отдолу нагоре. Обратно, сигнал за продажба има, когато индикаторът пресече линията 50 отгоре надолу.
Сигнал за покупка се появява, когато индикаторът пресече линията 30 отдолу нагоре, т. е когато излезе извън зоната на свръхпродаденост. Сигнал за продажба се получава, когато индикаторът пресече линията 70 отгоре надолу, излезе извън зоната на свръхкупеност. Тези сигнали са по-валидни от сигналите, получени при пробив на централната линияМного важни при RSI са формирането на дивергенция и пробивите на тренд линиите на самия индикатор. Тези тренд линии са много валидни в случаите, когато RSI “зацикля” около централната линия 50, с което свидетелства за консолидация на пазара. Когато индикаторът „зацикля” в близост до или в нивата на свръхкупеност/продаденост, тогава фигурата на самата графика на инструмента има голяма вероятност да е обръщаща, като например „клин”.RSI е много подходящ за комбиниране с основните видове анализи, особено графичен. Относно комбинациите с индикатори, той може да се комбинира с канални индикатори като Болинджър или други. RSI може да бъде комбиниран и с редица други индикатори, които се поставят върху графиката. Комбинация може да се направи и с бързи индикатори от същата група като W%R, CCI и др.Като основно предимство на този индикатор може да се посочи, че той е може би най-точният измерител на дивергенция и дава едно от най-добрите индикирания за зоните на свръхкупеност/продаденост. При него те са по-трудно достижими, отколкото при другите.Като недостатък на този индикатор може да се посочи сигнала за пробив на линията 50, който не е много добър и често пъти идва със закъснение.

0 коментара:

Публикуване на коментар